5 x gezonde vieruurtjes die je makkelijk zelf kan bakken

Zin om in je eigen vieruurtje te voorzien? Dan zijn hier een paar lekkere receptjes op een rij.

5 x gezonde vieruurtjes die je makkelijk zelf kan bakken

1. Gezonde granola bars van Ellemieke Vermolen

Beeld: Wout Hendrickx. Recept: Ellemieke Vermolen. 

Wil je op je voeding letten maar kan je al die verleidelijke snacks niet weerstaan? Good news. Dit recept van Ellemieke Vermolen zorgt voor een healthy snack waarbij je je niet schuldig moet voelen: gezonde granola bar. You better try it out!

WAT HEB JE NODIG OM GEZONDE GRANOLA BARS TE MAKEN?

  • 75 g havermout
  • 250 g gemengde noten (niet geroosterd)
  • 6 grote dadels zonder pit
  • 2 el kokosolie
  • 2 el dadelsiroop of andere suikervervanger
  • 4 el boekweit
  • 150 g gedroogde veenbessen
  • snufje zout (bij voorkeur Himalayazout)
  • 75 g gemengde zaden (bv. pompoen, lijnzaad, zonnebloem)

ZO MAAK JE GEZONDE GRANOLA BARS:

  • Rooster de havermout 15 min op een bakplaat in een op 180°C voorverwarmde oven.
  • Mix de noten fijn in een keukenmachine en doe er de dadels bij.
  • Verwarm de kokosolie in een pan en doe er de dadelsiroop door.
  • Meng dit door de noten, samen met de veenbessen, en doe er de boekweit door.
  • Kruid af met een snufje zout.
  • Bekleed een bakplaat met bakpapier, leg het mengsel erop en rol uit. Dit doe je het best door er bakpapier over te leggen en er met een deegrol overheen te rollen.
  • Strooi de zaadjes erover.
  • Zet 30 à 40 min in de oven.
  • Laat goed afkoelen.
  • Snij in repen.

2. HAVERMOUTKOEKJES MET BANAAN

gezonde vieruurtjes bakkken

 

Havermout is supergezond. Dus waarom maak je geen koekjes met deze graansoort? Omdat er geen extra suiker wordt toegevoegd, zijn deze koekjes (met mate natuurlijk) ook geschikt voor wie op de lijn let.

WAT HEB JE NODIG OM GEZONDE HAVERMOUTKOEKJES TE BAKKEN?

  • 1 banaan
  • 50 g havermout
  • 1 el gebroken lijnzaad

ZO MAAK JE GEZONDE HAVERMOUTKOEKJES:

  • Verwarm de oven voor op 180 graden.
  • De banaan gaat in de blender en pureer je helemaal. Doe de puree van banaan, havermout en de gebroken lijnzaad in een kom en roer alles door elkaar.
  • Om echte gezonde koekjes te krijgen, schep je een eetlepel van de deeg op een bakplaat en plet je die met de lepel tot het een mooi vorm krijgt.
  • Laat de koekjes 20 tot 25 minuten bakken in de oven.

3. Gezonde keto pannenkoeken met kokosmeel

gezonde vieruurtjes bakken

Tekst: Jen Fisch, foto: Getty Images.

Zin in iets vullender dan een koekje? Probeer dan deze gezonde keto pannenkoeken met kokosmeel eens. Ook je wederhelt of de rest van het gezin zal er niet aan kunnen weerstaan.

WAT HEB JE NODIG VOOR 6 KETO PANNENKOEKEN?

  • 4 grote eieren
  • 120 g verse roomkaas (op kamertemperatuur)
  • 1 tl vloeibare stevia
  • 1½ tl bakpoeder
  • 4 el kokosmeel
  • 60 g boter

ZO MAAK JE GEZONDE KETO PANNENKOEKEN:

  • Doe de eieren en roomkaas met de stevia, het bakpoeder en kokosmeel in een blender of keukenmachine en meng ze tot een glad beslag. Voeg naar keuze smaakmakers toe.
  • Verhit 30 g boter in een grote koekenpan op matig tot hoog vuur en laat de boter over de bodem van de pan uitvloeien.
  • Schep drie schepjes beslag van 60 ml in de pan en bak zo 3 pannenkoekjes van 10 cm doorsnee.
  • Na ongeveer 2 minuten zijn de pannenkoeken stevig en mooi uitgerezen; ze krijgen geen luchtbelletjes zoals bij gewoon pannenkoekenbeslag. Keer ze en bak ze nog ongeveer 1 minuut tot ze licht kleuren.
  • Bak op deze manier nog 3 pannenkoekjes in de rest van de boter. Serveer ze warm.

4 X SMAAKVARIATIES VOOR NOG LEKKERDERE KETO PANNENKOEKEN:

  • Voeg bosvruchten toe: bramen en frambozen bevatten weinig koolhydraten.
  • Mix 2 theelepels vanille-extract en 1 theelepel kaneel door het pannenkoekenbeslag. Je kunt naar smaak ook meer of minder kaneel toevoegen.
  • Voet een aantal suikervrije chocoladedruppels toe.
  • Klop voor een unieke smaak 1-2 eetlepels van je favoriete notenpasta door het beslag.

Meer recepten ontdekken? Keto in 5 van Jen Fisch is hier te koop.
(Uitgeverij Spectrum – €15,00)

4. Gezond bananenbrood met blauwe bessen en noten

gezond bananenbrood bakken

Bye bye, ongezonde koeken. Kies voor een echte healthy snack. Zoals dit recept: gezond bananenbrood van Ellemieke Vermolen.

WAT HEB JE NODIG OM HET BANENBROOD TE MAKEN?

  • 3 rijpe bananen
  • 100 g amandelmeel
  • 100 g kokos- of havermeel
  • 2 eieren
  • een handvol blauwe bessen
  • 30 g xylitol
  • 1 tl wijnsteenpoeder (of bakpoeder)
  • 1 tl vanille-extract
  • 2 el chiazaad (geweekt in wat water)
  • 1 tl kaneel
  • snufje zout (bij voorkeur Himalayazout)
  • een handvol noten

ZO MAAK JE HET GEZONDE BANANENBROOD:

  • Prak de bananen in een kom en roer er alle ingrediënten door.
  • Vet een cakevorm in met kokosvet en doe er het beslag in.
  • Bak de cake 40 min op 180°C.
  • Laat goed afkoelen en doe er eventueel nog wat verkruimelde noten over.

Extra tip van Ellemieke Vermolen: In het Westen eten we te veel zout en te weinig kalium. Beide houden elkaar in evenwicht in het lichaam. Een hoge bloeddruk is te wijten aan te weinig kalium. Bananen zitten vol kalium en magnesium: dat laatste ontspant de zenuwen en je krijgt er energie van. De fosfor die erin zit, boost dan weer je spijsvertering.

5. Powerbite: homemade gezonde chocoladetruffels

gezonde chocoladetruffels

Beeld: Getty Images. Recept: Christine Bailey. 

Hou jij ook zo van chocolade, maar niet van extra kilo’s? Maak dan dit weekend gezonde chocoladetruffels uit Power Bites, het boek van Christine Bailey met heerlijke en gezonde traktaties voor jezelf en je hele gezin.

Deze bites maak je met macapoeder, een populair superfood dat je langdurig energie geeft en de werking van de bijnieren ondersteunt. De truffels zijn licht gezoet met xylitol.

WAT HEB JE NODIG VOOR 18 GEZONDE CHOCOLADETRUFFELS?

  • 100 ml amandelmelk
  • 70 g zachte (niet gesmolten) kokosolie
  • 150 g pure chocolade, in kleine stukjes of geraspt
  • 30 g xylitol
  • 1 el macapoeder
  • 1 el lucumapoeder
  • 1 tl vanille-extract
  • extra maca- of lucumapoeder, als buitenlaagje

ZO MAAK JE DE HOMEMADE CHOCOLADETRUFFELS:

  • Verwarm in een pan met dikke bodem de amandelmelk tot het kookpunt en neem de pan van het vuur.
  • Doe alle overige ingrediënten in een keukenmachine. Schenk de hete melk erbij en meng alles tot een dik en glad geheel. Schep het mengsel in een kom en laat het in 1 uur opstijven in de koelkast.
  • Draai van dit mengsel balletjes. Strooi het macaen het lucumapoeder op een bord en wentel de balletjes erdoor.
  • Leg de truffels op een bord en bewaar ze tot gebruik in de koelkast. Je kunt ze 1 week bewaren.

Recept uit Power Bites van Christine Bailey, €16. Koop het hier

Meer lezen over bakken en gezond eten:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content