5 tips voor champagne tasting!
Heb je je altijd al afgevraagd hoe je champagne moet proeven? Axelle Araud, oenologe bij champagnehuis Dom Pérignon, gaf ons goede raad. Met deze 5 tips begin je als een expert aan champagne tasting!
Tijdens een exclusief interview in Brussel, onthulde Axelle Araud de geheimen van de Dom Pérignon Vintage 2004. De unieke champagne is een blend van Chardonnay en Pinot Noir die zeven jaar lang in de kelders van de abdij van Hautvillers in Frankrijk rijpte.
De Vintage 2004 verspreidt een aroma van amandel en cacaopoeder, maar ook een fruitige en bloemige geur. Op de tong proeft de champagne zwaar en vol met een kruidige en elegante nasmaak.
Hoe proef je nu precies champagne?
Hoe onderscheid je kwaliteit? Ontdek het met deze 5 tips voor je eigen champagne tasting.
Champagne proeven stap 1: Bewaring
Champagne moet in de beste omstandigheden gedegusteerd worden. Daarom is het eerst en vooral belangrijk om je fles te bewaren op een vochtige, donkere plaats waar een constante temperatuur tussen de 10 en 14° Celsius hangt. De kelder is een ideale plek.
Champagne proeven stap 2: Fles openen
Niet iedereen is een held in het openen van champagneflessen. Verwijder eerst het kapje, houd je duim op de kurk en neem de fles bij de bodem vast. Draai voorzichtig aan de bodem en ontkurk de fles in een handomdraai met een feestelijk geluid.
Champagne proeven stap 3: Glazen kiezen
Om champagne te proeven moet je het geschikte glas gebruiken. Een hoge coupe waarvan de rand het aroma van de champagne bewaart is ideaal. Vul het glas voor 2/3 met champagne. Daarna kan de tasting echt starten.
Champagne proeven stap 4: Genieten
Laat al je zintuigen genieten van de godendrank. Kijk naar de gouden kleur en de bubbels van de wijn, ruik het boeket van de aroma's die de sprankelende wijn vrijgeeft: bloemen of eerder fruitig? Elke champagne is uniek.
Champagne proeven stap 5: Proeven
Houd bij het proeven de champagne enkele seconden in je mond, zo geef je aan je smaakpapillen de kans om de complexiteit van de drank te proeven. Herken je de aroma's van bij het ruiken? Dan kan je het karakter van de champagne ontdekken: vlezig, romig, verfijnd of complex.