13 x heerlijke alternatieven en mocktails voor een alcoholvrij aperitief
Dé trend van nu – alcoholvrij(er) door het leven gaan – zet zich ook dit jaar verder, en dus ook tijdens de feestdagen. Gelukkig zijn de alternatieven talrijk. Wij serveren 13 mocktailrecepten die zo lekker zijn dat je de wijntjes en champagne met plezier laat staan.
Met het oog op onze gezondheid, hebben wij ons aperitief al eens graag alcoholvrij. Aangezien heel wat mensen ook kerst en nieuw willen vieren zonder alcohol, is het misschien aangeraden om een alternatief voor champagne, wijn of een feestelijke cocktail te serveren. Bij online bottleshop Gustaaf kan je terecht voor een uitgebreide selectie premium non-alcoholische dranken. En ook deze mocktails passen binnen die newfound alcoholloze (of -arme) levensstijl. The party doesn’t fade when alcohol does.
13 x overheerlijke mocktails voor een alcoholvrij aperitief
Een glaasje water is prima, maar er zijn tal van alternatieven. Crodino, Nona June Gin... of een lekkere mocktail op basis van vers fruit of een paar andere op-en-top natuurlijke ingrediënten. De lekkerste mocktails op een rij!
De Peruvian van The Mocktailclub
De Peruvian van The Mocktailclub
The Mocktailclub biedt verschillende smaakjes in verschillende hippe kleurtjes. Deze mocktail op basis van ‘N°5 Grapefruit & Vanilla’ is heerlijk en oogt mooi roodroze.
Dit heb je nodig:
- grote vierkante ijsblok
- 150 ml Grapefruit & Vanilla
- verveine
- eetbaar bloemetje zoals een roos
- 1 bergamot
- citroengras
- bruiswater
Zo maak je het:
- Snijd een grote blok ijs tot een ijskristal.
- Schil een zo lang mogelijk stuk van de bergamot en maak hier een roos door hem op te rollen.
- Serveer Grapefruit & Vanilla op de ijskristal, werk af met verveine en de roos van bergamot.
- Voeg een stengel citroengras toe aan het glas en top af met spuitwater.
Een fles van The Mocktailclub is beschikbaar via de website of in verschillende verkooppunten.
Bosbessen gember mocktail van Claudia Van Avermaet
Bosbessen gember mocktail van Claudia Van Avermaet
Met enkele superfoods als bosbessen en gember maak je van je drankje een echte gezondheidsbooster. En dat is handig na al die stevige maaltijden.
Dit heb je nodig:
- 250 ml water
- 200 g bosbessen, diepvries
- 2 cm verse gember, geraspt
- 3 el honing
- ijsblokjes
- sap van 1 limoen
- spuitwater of plat water
- verse munt
Zo maak je het:
- Doe het water, de bosbessen en de verse gember in een steelpan en breng aan de kook. Voeg er de honing aan toe. Laat het mengsel even sudderen. Pureer dan met de staafmixer. Laat nogmaals sudderen. Zet het pannetje dan aan de kant om af te koelen en zeef het mengsel.
- Vul je glas met ijs en doe er een scheut van de bosbessen-gembersiroop in. Voeg een klein scheutje limoensap toe en vul aan met spuitwater of plat water. Werk af met de verse munt.
Recept uit Claudia’s Classics van Claudia Van Avermaet (Uitgeverij Lannoo)
Martini alcoholvrije Sunset Spritz
Martini alcoholvrije Sunset Spritz
Een verfijnd en stijlvol alternaperitief.
Dit heb je nodig:
- Een coppaglas
- 50 ml Martini Non-Alcoholic Floreale
- 25 ml ananassap
- 10 ml vers geperst citroensap
- Tonic
- Ijsblokjes
- Een takje munt, schijfje limoen, schijfje citroen en een snuifje zout
Zo maak je het:
Mix alles onder elkaar, klaar!
De Martini Non-Alcoholic Floreale en Vibrante zijn beschikbaar bij de meeste supermarkten.
Frambozen Mojito
Frambozen Mojito
Een van de fruitigste mocktails op ons menu? De heerlijk frisse frambozen mojito!
Dit heb je nodig:
- 60 ml koude frambozenthee
- 30 ml frambozensiroop met basilicum
- 40 ml vers limoensap
- 5 muntblaadjes
- 5 basilicumblaadjes
- 60 ml koud spuitwater of hibiscustonic (bijvoorbeeld Schweppes)
- Fruitpers
- Barlepel
Zo maak je het:
- Vul een glas voor drie vierde met ijs.
- Giet de thee, de siroop en het limoensap erbij.
- Scheur de munt- en basilicumblaadjes in reepjes, voeg ze toe en vul het glas verder aan met spuitwater of hibiscustonic.
- Roer goed.
Limoentonic met jeneverbes
Limoentonic met jeneverbes
Een ware topper in onze lijst van mocktails – vooral voor diegenen die de calorie-waarde liever een beetje binnen de perken houden. De limoentonic met jeneverbes.
Dit heb je nodig:
- 10 cl tonic classic
- 2 eetl. citroensap
- 1 stengel citroengrans
- 2 jeneverbessen
- ijsblokjes
Zo maak je het:
- Doe het limoensap, de jeneverbessen en het citroengras in een glas.
- Vul het glas voor 2/3 aan met ijsblokjes en overgiet met de tonic.
Lemon drop martini mocktail
Lemon drop martini mocktail
Dit heb je nodig:
- zeste van 1/2 citroen
- 15 ml citroensap
- 50 ml alcoholvrije gin
- 1 tsp witte wijnazijn
- 1 tbsp marmelade
- ijsblokken
Zo maak je het:
- Meng de citroenzeste en suiker op een klein bord.
- Maak de rand van het cocktailglas een beetje nat met water en doop het in het zeste-suikermengsel. Zet je glas even aan de kant.
- Voeg het citroensap, de alcoholvrije gin, de witte wijnazijn, marmelade en ijsblokken toen aan je shaker.
- Shake tot de shaker koud voelt aan de buitenkant.
- Giet via een zeefje in het cocktailglas.
Recept via BBC Good Food
Apple C
Apple C
Dit heb je nodig:
- 4 cl vers appelsap
- 1cl citroensap
- 1cl kaneelsiroop
- 10 cl Schweppes Ginger Ale
Zo maak je het:
- Vul het glas met ijsblokjes.
- Voeg 4 cl appeslap, 1 cl citroensap, 1 cl kaneelsiroop en 10 cl Schweppes Premium Mixer Ginger Ale toe.
- Werk af met een framboos, een schijfje gedroogde sinaasappel en zeste van pompelmoes.
Schweppes Ginger Ale is verkrijgbaar bij de meeste supermarkten.
Crodino Spritz
Crodino Spritz
Dit heb je nodig:
- 1 flesje Crodino (rood)
- 5cl bruiswater
- 100g ijsblokjes
- rietje
- 1 schijfje gedroogde limoen
- 2 schijfjes gedroogde komkommer
- Jigger
- Barlepel
Zo maak je het:
- Vul het glas met ijs.
- Giet de Crodino en het bruiswater over het ijs en roer kort.
- Werk af met de garnituren en een rietje.
Crodino is verkrijgbaar bij de meeste supermarkten.
Ice Tea
Ice Tea
Dit heb je nodig:
- 6 gr ARKET earl grey tea
- 600 ml appelsap
- 600 ml ginger beer
- takje munt
- ijsblokjes
Zo maak je het:
- Maak de thee klaar volgens de instructies op de verpakking en laat afkoelen.
- Doe de appelsap, het ginger beer en de thee in een kan, voeg de kruiden toe.
- Serveer in een glas met ijs en een blaadje munt.
Negritta
Negritta
Dit heb je nodig:
- 5 cl roze pompelmoessap
- 5 cl veenbessensap
- 1cl kardemomsiroop
- 10 cl Schweppes Premium Mixer Hibiscus
Recept:
- Vul het glas met ijsblokjes.
- Voeg 5 cl pompelmoessap, 5 cl veenbessensap en 10 cl en 10 cl Shweppes Premium Mixer Hibiscus toe.
- Hou je van kruidig? Voeg 1 cl kardemomsiroop toe.
- Werk af met stukjes kaneel en gedroogde citroenschijfjes.
Schweppes Premium Mixer Hibiscus is verkrijgbaar bij de meeste supermarkten.
Oh my Valentine
Oh my Valentine
Dit heb je nodig:
- 25 g veenbessen
- 50 ml No Ghost in a Bottle Delight
- 20 ml gembersiroop
- 20 ml bruiswater
- 10 ml limoensap
Recept:
- Mix de veenbessen in een shaker.
- Voeg 50 ml No Ghost in a Bottle Ginger Delight, 20 ml gembersiroop, 20 ml bruiswater en 10 ml limoensap toe aan de shaker.
- Goed shaken.
- Vul een glas met ijsblokken.
- Fill a glass with ice cubes
- Strain the mix into the glass
- Garnish with berries, lemon and some mint leaves
Pornstar no-tini
Pornstar no-tini
Dit heb je nodig:
- ½ limoen
- 25 ml Lindemans wit alcoholvrij
- 75 ml tropisch vruchtensap
- 1 el eiwit
- 1 passievrucht
- 1 tl poedersuiker
Recept:
- Vul een martiniglas met ijsblokken om het glas te koelen.
- Pers de limoen en voeg het sap samen met de alcoholvrije witte wijn, tropisch vruchtensap, het eiwit en drie ijsblokken in een shaker.
- Krachtig schudden.
- Haal de ijsblokken uit het martiniglas, en schenk de cocktail door het zeefje in het glas.
- Snijd de passievrucht in twee en leg een helft in het martiniglas.
- Schep de poedersuiker over de passievrucht en serveren maar.
Sage sour
Sage sour
Dit heb je nodig:
- 50 ml alcoholvrije gin ((No) Ghost in a Bottle is een lekker alcoholvrije, Belgische gin)
- 25 ml citroensap
- 5 ml suikersiroop
- 4 salieblaadjes
- ijsblokken
- 1 tbsp eiwit
Recept:
- Giet de alcoholvrije gin, het citroensap, de suikersiroop, 3 salieblaadjes en een handjevol ijs in een shaker, goed schudden tot de shaker ijskoud is langs de buitenkant.
- Giet via een zeefje in een glas.
- Giet alles behalve het ijs en de salieblaadjes terug in de shaker en voeg het eiwit toe.
- Shake tot het eiwit opgeklopt is.
- Giet in een cocktailglas – liefst een coupe.
- Versier met een salieblaadje.
Recept via BBC Good Food
Meer lezen
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier