4 x gezonde en lichte gerechtjes voor een (last-minute) beachproof body

Je kent dat wel: je ging nog diëten voor de zomer, maar all of a sudden zijn we drie weken ver in juli en staat die zwembadvakantie in volle glorie voor een reeds wijdopen getrapte deur! Maar geen nood: te laat om je nog snel van die overtollige lovehandles of hardnekkige buikvetjes te ontdoen is het nooit! (Lees hier hoe je in een minimum aan tijd toch nog drie kilootjes kan lossen!)

Naast een gezonde portie fysieke inspanning (lees hier welke sportroutine het beste resultaat oplevert), een kortstondige ban op je alcoholverbruik (nee, helaas: maar beter een paar dagen geen cocktailtjes of wijntjes meer voor jou) en een heuse watermarathon inleggen, is natuurlijk ook vooral de intake van het aantal calorieën per dag van groot belang. Uit een recent onderzoek dat werd gepubliceerd in vakblad Lancet Diabetes & Endocrinology blijkt dat een voedingspatroon van dagelijks ongeveer zo’n 300 calorieën minder er al voor zou moeten zorgen dat je gewicht omlaag gaat.

Wéét wat je eet

Niet alleen hoeveel je eet (want neen: jezelf uithongeren is ab-so-luut geen goed idee), maar ook wát je eet is bovendien van van invloed: dat veel brood en snelle koolhydraten – denk: witte pasta, witte rijst, de meeste ontbijtgranen, maar ook vruchtensappen en koekjes bijvoorbeeld – best niet voorkomen in het dieet van wie graag wat gewicht wilt verliezen, is wel bekend. Ook te schrappen: suikers, voeding met een te hoge graad aan verzadigde vetzuren (denk: frietjes en andere fastfood-consoorten, boter, roomrijke pastasauzen en kaas).

Welke ingrediënten dan wél goed voor je zijn: wel dat zijn er gelukkig ook nogal wat hoor. Bovendien zijn ook de ingrediënten op het ‘pro’-lijstje vaak erg lekker en vol van smaak. Onder meer verse groenten en fruit, vis (ook de vette soorten als zalm en makreel, want die zitten immers boordevol omega 3) en ook magere vleesvarianten (denk: kip en kalkoen) zullen een belangrijk onderdeel van je eetpatroon gaan uitmaken. Ook op de radar: noten en zaden, vleesvervangers als tofu, tempeh en kikkererwten, avocado, eieren, soepen op groentebasis, bonen, linzen en andere peulvruchten.

Meer lezen over wat wél en niet te eten bij gewenst gewichtsverlies? Check dan zeker dit artikel.

4 x health food voor elk type ‘chef’

Voor wie deze inzichten wel onder de knie heeft, maar ze ook graag toegepast zou zien in hapklare en vooral lekkere en lichte gerechtjes: lees vooral verder!

The vegan one: eenpansgerecht met asperges en avocado

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Geen fan van vlees of gewoon liefhebber van vegan food? Dan heeft foodblogster Julie van The Simple Veganista zeker wat lekkers voor je in petto. Zoals dit overheerlijke, maar vrij eenvoudige eenpansgerecht op basis van herbed potatoes, asperges en kikkererwten. Gezond en toch lekker!

Ingredienten voor drie personen

  • 1/2de  kilo rode baby-aardappeltjes
  • 200 g kleine worteltjes
  • 1 blik kikkererwten
  • 1 avocado
  • 1 theelepel gedroogde basilicum / oregano / tijm (1thl van elk)
  • 1 theelepel paprikapoeder
  • 1/2de theelepel lookpoeder
  • 2-3 eetlepels olijfolie
  • 500 gr groene asperges (geschild en in partjes gesneden)
  • 1/2de grote gele ajuin
  • Grof zeezout en vers gemalen peper
  • Een handvol verse peterselie (voor de afwerking)

BEREIDINGSWIJZE

De bereiding van dit eenpasgerecht is relatief simpel en snel: in slechts 45 minuutjes tijd zit je fully prepped aan tafel. Smullen maar. Voor de exacte instructies bij de bereiding, neem een kijkje op Julie’s blog.

Fishlovers delight: zalmburgers

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Nog iemand die bezig is met lekker én gezond eten is Rens Kroes: in haar nieuwste boek ‘My Lifestyle Guide‘ richt de Nederlandse schrijfster en foodblogster zich vooral op powerfood, maar ook op een gezonde en ‘bewuste’ levensstijl. Een van die ‘boosting’ receptjes op haar blog, zijn de Wilde zalmburgers met een dille-sausje.

Dé reden waarom Kroes zo’n fan blijkt van het gezonde recept is omwille van een extra verborgen health-voordeel: de burgers bevatten dankzij de wilde zalm namelijk een aardige portie vitamine D, wat niet alleen goed is voor je immuunsysteem en spierfuncties, maar vooral ook voor je gemoed. Happy eating! Geen fan van vis? Dan zijn Kroes’ sweet potatoe burgers misschien een leuk ideeç

Ingrediënten voor 6 burgers

  • 1 wilde zalm filet (350 g)
  • 2 eitjes
  • 2 teentjes look
  • 1 eetlepel tamari (glutenvrije soja-saus)
  • 70 g boekweit bloem
  • 1 medium-dikke ui
  • 1 theelepel komijn
  • ½ theelepel zwarte peper / zeezout
  • Kokosolie om te bakken

Ingrediënten voor het dille dipsausje:

  • 2 avocados
  • 3 eetlepels cashew butter
  • 4 eetlepels amandelmelk
  • 2 handjes vol dille
  • ½ theelepel zwarte peper
  • Zeezout
  • 1 eetlepel limoensap

Voor de bereidingswijze: check de blog van Rens Kroes!

The vitamine booster: summer salad met fruit

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Nog een top-idee voor wie z’n lijf nog snel wil aanpassen aan het bikini-weer, is een salade op basis van fruit: vitamines, whole grains en voedzame proteïnen te over! In die categorie is de Summer Abundance Salad van Tieghan Gerard – blogster achter de health food-blog ‘Halfbaked Harvest’ een supergoed idee: niet alleen zit de salade boordevol fruit en groentjes, ook verschillende noten en zaden en zogenaamde superfoods – zoals waterkers – komen er samen tot hun recht.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 1 blik kikkererwten
  • 2 eetlepels basilicum-pesto
  • 200 g gekookte quinoa met wilde rijst-mix
  • 125 g verse kersen (gehalveerd)
  • 125 g verse bosbessen of blauwe bessen
  • 1 nectarine (in dunne plakjes gesneden)
  • 2 gegrilde maïskolven
  • 125 g kerstomaatjes (in twee gesneden)
  • 150 – 250 g fetakaas (verkruimeld)
  • 1 avocado (in plakjes gesneden)
  • 1 handvol raketsla
  • 70 g geroosterde noten en zaden (zonnebloempitten, cashewnoten, amandelnoten, etc.)

Gerard serseert haar luxueuze zomersalade met een gezonde vinaigrette op basis van honing en balsamico. Voor de precieze samenstelling, alsook voor de bereidingswijze van de salade: neem een kijkje op haar blog.

The hipster detox one: green salad met kale

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

Tot slot is zijn ook groene groentjes absoluut een aanrader voor wie snel gewicht wil verliezen. Die ‘superfood’-dimensies dankt het type groente aan de hoeveelheid chlorofyl die erin vervat zit. Die stof heeft niet alleen ontgiftende eigenschappen, ze zou ook je immuunsysteem versterken en je huid weer laten stralen. Een groene groente die bijzonder in trek is bij de hippere medemens is kale: een groene krullerige koolsoort die bol staat van de vezels antioxidanten, calcium, vitamine K, vitamine C en ijzer.

Ook met dit groene ingrediënt als hoofdbestanddeel heeft Halfbaked Harvest‘s Tieghan Gerard een smakelijk receptje in de aanbieding: de Mean Green Detox Salad.

Ingrediënten voor 4 personen

  • 250 g gekookte kikkererwten
  • 125 g ongezoete kokosvlokken
  • 2 eetlepels tamari (glutenvrije soja-saus)
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 1/4 theelepel cayennepeper
  • 500 g Palmkool (in stukken gescheurd)
  • 250 g verse broccoli-roosjes
  • 1/4 paarse spitskool
  • 65 g verse peterselie + koriander
  • Hennep zaadjes + chia zaden voor de afwerking
  • 2 rode pompelmoezen (in partjes)
  • 2 rijpe, maar stevige avocado’s (in stukken gesneden)

Voor de precieze bereidingswijze, alsook voor de toppings en voor de bijbehorende dressing: neem een kijkje op Halfbaked Harvest.

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content