3 x Hemelse herfstsoepjes
In het najaar heeft iedereen wel nood aan dat tikkeltje extra energie. Een soepje verwarmt je niet enkel in deze frisse tijden, het geeft je ook de broodnodige vitaminen en mineralen. Warm je saaie herfstdagen op met deze smaakvolle soepjes.
Maïs cocos soepje
Bereidingstijd: 50 minuten
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 2 eetlepels olijfolie
- 1 fijngesnipperde middelgrote ui
- 2 teentjes fijn gehakte knoflook
- 1 rode chilipeper (ontpit en fijngehakt)
- 2 theelepels vers geraspte gember
- 1⁄2 theelepel gemalen kurkuma
- 2 blaadjes van de kaffir limoen
- 4 maïskolven
- 1 l kippenbouillon (met laag zoutgehalte)
- 1/2 theelepel gemalen witte peper
- 270 ml kokosmelk
- 15 g vlokken van kokosnoot
- Voor de presentatie: Vers gehakte chili, verse korianderblaadjes en limoenkwartjes
Verwarm de olie in een grote steelpan op een gematigd vuur. Voeg de ui, knoflook, chili, gember, limoenblaadjes en kurkuma toe. Breng aan de kook terwijl je gedurende 5 minuten regelmatig roert, totdat de ui gaar is. Verwijder vervolgens met een mes de maïskorrels van de kolf en voeg ze toe aan het gerecht, samen met de bouillon en de peper. Breng terug aan de kook en laat de soep met een deksel, gedurende 30 minuten, sudderen. Neem de kom daarna van het vuur en laat een tiental minuutjes trekken.
Haal de limoenblaadjes uit de soep en mix de helft van de soep tot een glad geheel. Giet deze vervolgens bij het andere, niet gemixte deel. Voeg de kokosmelk toe en meng het geheel goed door. Verwarm de soep en kruid af naar jouw smaak. Dien vervolgens op in vier soepkommetjes en garneer met de kokosvlokken, korianderblaadjes en gehakte chili. Serveer met een kwartje limoen en klaar!
Soepje van wortelsoep en linzen
Bereidingstijd: 50 minuten
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 40 gram boter
- 1 gesneden prei
- 1 theelepel gemalen komijn
- 1 kaneelstokje
- 3 grof geraspte wortelen
- 200 g van koraallinzen
- 1.5 l groentebouillon
- 2 eetlepels fijngehakte
- platte peterselie
- 1 rode lange peper, ontpit en fijngehakt
- 1 theelepel geraspte citroenzeste
- 150 gemarineerde, uitgelekte lebne (gefermenteerde melk)
- Verse korianderblaadjes voor de afwerking
- Zout en zwarte peper van de molen
Smelt de boter in een diepe pan op een gematigd vuurtje. Voeg de prei, komijn en kaneel toe. Breng al roerend gedurende 5 minuten aan de kook, tot de prei verkleurt. Voeg vervolgens de wortelen, linzen en bouillon toe. Breng aan de kook en verminder de hitte van zodra het geheel kookt. Laat gedurende 20 minuten sudderen met een deksel, tot de linzen beginnen te ontrafelen. Verwijder het kaneelstokje. Breng op smaak met zout en peper.
Maak balletjes van de lebne en meng de peterselie, chilipeper en zeste van citroen in een kom. Rol vervolgens de balletjes door het mengsel. Giet ten slotte de soep in vier kommen en garneer met de koriander en zwarte peper. Serveer met de lebne balletjes. Smakelijk!
Pittige champignonsoep met varkensvlees
Bereidingstijd: 40 minuten
Ingrediënten (voor 4 personen):
- 60 gram mung bean vermicelli
- 4 gedroogde shittakés
- 1.5 l kippenbouillon (met laag zoutgehalte)
- 250 gram varkensvlees, in reepjes gesneden
- 1 theelepel vers geraspte gember
- 2 theelepels maïszetmeel
- 1 ei
- 225 gram uitgelekte bamboescheuten (uit blik)
- 1 eetlepel rijstazijn of witte azijn
- Een snuifje chilipoeder
- 2 theelepels sesamolie
- 1 eetlepel sojasaus
- 2 fijngesnipperde jonge uitjes
Week de noedels in warm water gedurende 20 minuten, giet ze af en snij ze in kortere stukken. Dompel vervolgens de shittakés gedurende 20 minuten onder in warm water. Giet ze af, verwijder de onder- en bovenkant en snij in fijne sneetjes. Let op: Giet het afkookwater niet weg! Dit heb je later nog nodig.
Giet de bouillon in een grote pan en breng aan de kook. Voeg het varkensvlees toe en laat koken gedurende 1 minuut. Haal het vlees uit de bouillon met behulp van een skimmer en voeg de vermicelli, shiitakes, het kookwater en de gember toe. Laat alles goed doorkoken.
Doe de maïzena in een apart kommetje, verdun met een beetje koud water en meng goed. Voeg dit mengsel vervolgens toe aan de soep en laat opnieuw goed koken, zodat er zich geen klontertjes vormen. Klop het ei lichtjes op in een aparte kom en giet zachtjes bij de soep. Roer deze door met een vork zodat het ei stolt. Voeg nu het varkensvlees toe en zet de soep van het vuur. Voeg de bamboescheuten, azijn, chili, sesamolie en sojasaus toe naar smaak. Giet in 4 voorverwarmde kommen, voeg de uienringen toe en serveer onmiddellijk.