Genieten op zondag: 3 x gezonde desserts
Gezonde desserts gelijk aan saai? Dat is al lang achterhaald. Meer zelfs: groenten vormen steeds vaker de perfecte basis voor gezonde desserts, maar dat proef je gelukkig niet. Wat dacht je van brownies met champignons?
3 x desserts op basis van groenten
Brownies met Nutella en paddenstoelen
Brownies met Nutella en paddenstoelen
Wie houdt er nu niet van Nutella? In deze brownies combineren we de favoriet van alle kinderen – Nutella! – met de grootste afkeer van alle kinderen – de champignon. Het is de ideale manier om jouw kids stiekem paddenstoelen te laten eten en hen te laten genieten van een iets gezonder dessert, zonder dat ze het zelf doorhebben. De smeuïge ganache en de aromatische extase van chocolade en hazelnoot vormen de perfecte afleidingsmanoeuvre!
Dit heb je nodig (voor 12 brownies)
- 125 g witte champignons
- 200 g bloem
- 50 g gemalen hazelnoten/hazelnootmeel
- 150 g rietsuiker
- 50 g cacaopoeder
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl baking soda
- snufje zout
- 100 ml neutrale olie
- 1 tl vanille-extract
- 250 ml hazelnootdrink
- handvol hazelnootjes, in stukjes + extra, om te garneren
voor de ganache
- 150 ml hazelnootdrink
- 50 g hazelnootpasta
- 100 g pure chocolade
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Bekleed een vierkante bakvorm van 25 x 25 cm met bakpapier.
- Hak de champignons met een scherp mes of in de keukenmachine superfijn en doe ze in een kom. Meng ze met alle droge ingrediënten.
- Roer nu de olie, het vanille-extract en de hazelnootdrink door het beslag en blijf roeren totdat je een glanzend beslag hebt. Meng ook de hazelnootstukjes erdoor.
- Schep het beslag in de bakvorm en zet deze 20-25 minuten in de oven. De brownie mag vanbinnen niet meer rauw zijn, maar er mogen zeker nog wat deegkruimels aan jouw cakenaald blijven hangen. Laat volledig afkoelen.
- Maak na het afkoelen de smeuïge ganache. Doe alle ingrediënten in een steelpannetje en laat op laag vuur smelten. Roer totdat je een homogene en glossy ganache hebt.
- Giet de ganache over de bovenkant van de brownie en strooi er wat gehakte hazelnoten over. Zet in de koelkast om op te stijven. Snijd dan pas in stukken.
Meer lekkere bakrecepten met groenten vind je in ‘Gebak met groenten’ van Eveline Versluys. (Uitgegeven bij Sterck & De Vreese – € 22,50.)
Gezonde brownie op basis van rode biet
Gezonde brownie op basis van rode biet
Dit heb je nodig:
- 500 g gekookte rode biet
- 100 g margarine
- 200 g donkere chocolade (> 70%)
- 220 g suiker
- 3 eieren
- 100 g volkorenbloem
- 50 g cacaopoeder
- 1 tl bakpoeder
- 250 g yoghurt
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor tot 185 °C.
- Gekookte rode bieten vind je gewoon in de supermarkt. Laat ze wel even uitlekken voor
je ze verder verwerkt. Mix de uitgelekte bieten in de blender tot een gladde puree. Schep 1 el puree uit de blender en zet apart. - Smelt de margarine samen met de chocolade op een gematigd vuur of in de microgolf.
Let op dat je het niet te veel verhit, want chocolade verbrandt al vanaf 60 °C en zal dan
brokjes geven. - Stort de bietenpuree in een ruime kom en roer er vervolgens de gesmolten chocolade,
de suiker en de eieren door. - Zeef nu de bloem, het bakpoeder en het cacaopoeder onder het beslag.
- Stort je beslag in een met bakpapier beklede bakvorm.
- Bak de brownie eerst 60 minuten zo in de oven.
- Dek nu de bovenzijde van de cake af met een stukje aluminiumfolie en bak nog 20 minuten.
- Laat vervolgens afkoelen.
- Meng het overgebleven deel rodebietenpuree met de yoghurt. Snij de afgekoelde brownie in stukken. Werk af met een goede schep yoghurt.
Dit recept komt uit ‘Lekker lang leven’ van Michaël Sels. (Uitgegeven bij Halewyck – € 24,50)
Deze gezonde havermoutcrumble is ideaal als hartverwarmend ontbijt of als gezond dessert. De zoete peer en crunchy crumble topping doen je dromen van koude wandelingen op het Engelse platteland, terwijl de Libanese baharatkruiden je meenemen op een Oosterse specerijenroute. Door baharat te gebruiken – een aromatische Libanese specerijenmelange – krijgt de crumble ook meer diepgang dan met pakweg een snufje kaneel. Oh ja, en er zit ook lokale pastinaak in! Een magisch gerecht dat alle wereldstreken met elkaar verbindt!
Dit heb je nodig (voor 2 personen)
voor de vulling
- 2 peren, geschild en in kleine blokjes
- 1 pastinaak, geschild en in kleine blokjes
- 1 tl baharat
- ½ tl kaneelpoeder
- 4 el dadelsiroop (of agave- of ahornsiroop)
- scheutje citroensap
- scheutje water
voor de crumble
- 50 g volkoren speltbloem
- 100 g havermout
- 1 el kristalsuiker
- ½ tl baharat
- 50 g plantaardige boter, in vaste vorm
- plantaardige yoghurt, om te garneren
Zo maak je het:
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Doe de peer en pastinaak in een kom en roer de andere ingrediënten voor de vulling er door. Doe in een ovenschotel en zet alvast 20-25 minuten in de oven.
- Maak op je gemak de crumble, terwijl de vulling in de oven staat te pruttelen. Doe in een kom alle ingrediënten en masseer de boter door de bloem totdat je een kruimelige textuur hebt. Ik gebruik mijn vingers om de boter door de droge ingrediënten te verdelen.
- Haal de vulling uit de oven en verdeelde crumble erover.
- Zet de crumble nu 20-30 minuten in de oven totdat de crumble goudbruin is en aan de zijkanten pruttelt.
- Serveer lauwwarm met een flinke lepel plantaardige yoghurt.
Meer lekkere bakrecepten met groenten vind je in ‘Gebak met groenten’ van Eveline Versluys. (Uitgegeven bij Sterck & De Vreese – € 22,50.)
Meer gezonde desserts:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier