3 x groenten op de BBQ
Al van bij de eerste zon halen we graag onze barbecue van onder het stof. Een lekker stuk vlees en we zijn tevreden. Maar wat eet je er bij? Wij geven je 3 ideeën!
1. Gemarineerde champignons
In dit recept zijn er portobello champignons gebruikt omdat die wat groter en meer vleziger zijn dan gewone. Maar verkies je toch de normale champignons? Geen probleem!
Ingrediënten:
- 450 g Portobello champignons
- 60 ml olijfolie
- 60 ml citroensap
- handvol peterselie
- 1 tl suiker
- 1 tl zout
- ¼ tl peper
- ¼ tl cayennepeper
- 2 teentjes look
- 1 el balsamico vinaigrette
- 10 houten spiesjes
Bereiding:
Plaats de spiesjes in een schotel met water en laat die een kwartier weken. Het is belangrijk om deze stap niet over te slaan want daardoor zullen de spiesjes niet snel verbranden op de gril. Doe alle ingrediënten behalve de champignons in een blender. Mix alles tot een mooie marinade. Was en halveer de champignons. Die doe je in een zakje dat je kunt afsluiten waarbij je de marinade doe. Doe het zakjes in de koelkast en laat alles 45 minuten rusten. Daarna steek je de champignons op de spiesjes. Uiteindelijk mogen die 6 minuten op de grill, 3 minuten langs elke kant.
2. Courgette met citroen
Courgettes zijn perfect om op de barbecue te leggen: ze zijn groot en stevig zodat ze niet onmiddellijk door de grill vallen. Bovendien zijn ze nog eens lekker. Dit recept is een echte topper!
Ingrediënten:
- 6 courgettes
- 60 ml olijfolie
- 1 tl zout
- 1 tl peper
- 3 citroenen
Bereiding:
Snij de bovenste en onderste topjes van de courgettes en snij ze in vier. Doe ze in een zakje dat je kunt afsluiten. Daarin doe je de olijfolie, zout, peper, 1 eetlepel citroenzeste en het sap van 2 citroenen. Doe de zak toe en zorg ervoor dat de courgettes bedekt is door de marinade. Laat alles 20 minuten rusten. Daarna grill je de courgettes op een middelmatig vuurtje tot ze mooi zacht zijn. Ondertussen meng je zeste van 2 citroenen samen met een eetlepel zout om citroenzout te maken. Die gebruik je om de courgettes af te werken nadat ze van het vuur komen.
3. Broccoli met Parmezaan
Door zijn kleine structuur lijkt broccoli onmogelijk om klaar te maken op de barbecue. Maar dankzij aluminiumfolie is dat niet meer het geval. Dus haal brocoli in huis en maak dit heerlijke BBQ-recept klaar.
Ingrediënten:
- 350 g broccoli
- 1 el citroensap
- 1 el olijfolie
- ½ tl zout
- ¼ tl peper
- 3 el Parmezaan
Bereiding:
Scheur 2 keer 12 inch aluminiumfolie af. Plaats de gewassen en in stukjes gesneden broccoli in het midden. Giet er het citroensap en olijfolie over en kruid af met peper en zout. Breng daarna twee kanten van de folie naar elkaar toe en plooi die enkele keer. Doe dat ook met de andere kanten zodat het mooi wordt afgesloten. Dit pakje kan je nu zo voor maximum 25 minuten op de grill leggen. Voor je serveert, doe je er nog de geraspte Parmezaan over.