15 x heerlijk dineren voor €50

Een avond op restaurant en een fortuin kwijt? Niet in deze vijftien zaken. Hier eet je overheerlijk, en smaakt de rekening verre van zuur.

15 x heerlijk dineren voor €50

1. Silo’s

WAT? Gastronomische luxebrasserie off the beaten track. Een grote focus op klassiek Belgisch, aangevuld met zomerse, zuiderse smaken.

WAAROM MOET JE HIER RESERVEREN? Voor een rustige tête-à-tête of een avondje met vriendinnen, het kan hier allemaal. De kaart is zo uitgebreid dat iedereen zeker zijn gading vindt. Elk gerecht is volledig uitgepuurd en de wijnselectie is fenomenaal.

WAT KUN JE KRIJGEN VOOR MAX. € 50 P.P.? De vol-au-vent royale (€ 35) met zwezeriken en mousseline is hier legendarisch. Maar als je iets lichters wilt eten, is de filet van zeebaars met pesto, feta en ravioli met aubergine (€ 29) ook een goede keuze. Dan is er zelfs nog budget over voor een glas wijn én een crème brûlée (€ 9).

LEUVENSESTEENWEG 350, BOORTMEERBEEK. SILOS.BE

2. 2Roast

WAT? Nieuw project van de meermaals bekroonde chef Vincent Florizoone, die zich momenteel aan het omscholen is tot bioboer.

WAAROM MOET JE HIER RESERVEREN? De groenten zijn voor 95% eigenhandig geteeld door de chef op zijn ecoboerderij. De rest komt van De Zaaier in Ruddervoorde. Al het vlees is stressvrij geteeld. Vincent hanteert in zijn restaurant twee smaakstijlen: klassiek én internationaal (vooral Aziatisch).

WAT KUN JE KRIJGEN VOOR MAX. € 50 P.P.? Op het menu staan geen voorgerechten, maar wel tien sharing dishes. Onze keuze? Een Spicy Thai fried farm egg (€ 12). Daarnaast heb je ook de keuze uit grillgerechten met vlees, vis en groenten. Wij kiezen de fish-and-chips met verse tartaar en gepofte bloemkool (€ 26) of gegrilde brochette van zeekat (€ 23). Zo is er nog budget over voor de fantastische bierkaart!

ALFRED VERWEEPLEIN 20, KNOKKE-HEIST. 2ROAST.BE

3. Nightshop

WAT? Leuk ‘geheim’ adres in Brussel, dat iets weg heeft van een industriële opslagplaats. Uiteraard is dit geen nachtwinkel, maar een restaurant voor een nieuwe generatie foodies.

WAAROM MOET JE HIER RESERVEREN? Dit is de speeltuin van sommelier Jocasta Allwood (voordien Magma): ze houdt van natuurlijke wijnen, koffie (er is ook een branderij) en avontuurlijke gerechten bomvol smaak. Neem je stijlvolste vrienden mee en installeer je aan de betonnen eettoog.

WAT KUN JE KRIJGEN VOOR MAX. € 50 P.P.? Op de menukaart staan een twaalftal gerechten to share. Van streetfood, interessante slaatjes tot klassiekers: hier wordt alles door elkaar geserveerd. Kies bijvoorbeeld voor een hasselbackaardappel met kappertjes en curry (€ 9), durum met knolselder (€ 14) en een slaatje met schapenkaas en walnoten (€ 12,50). Daarbij bestel je een spectaculaire wijn (vanaf € 6,50 per glas).

VLAAMSESTEENWEG 167, BRUSSEL. @NIGHTSHOP.BRUSSELS

4. Ferri

WAT? Vegetarische sharing dishes in een klein, trendy restaurant met knalblauwe gevel dat uitgebaat wordt door Julie van Gysel en chef Jethro Ferri, die voordien werkte bij Les Tartes de Françoise.

WAAROM MOET JE HIER RESERVEREN? Het koppel kookt niet alleen steengoed, maar bereidt ook zélf pasta, limonade, kombucha en kefir. De focus ligt op de pure smaak van groenten. De kaart verandert met de seizoenen, maar verwacht je bijvoorbeeld aan gerechten als agnolottipasta met een vulling van zelfgemaakte ricotta, gegrilde paprika met maiscrème of aubergine met gegrilde komkommer en tahin.

WAT KUN JE KRIJGEN VOOR MAX. € 50 P.P.? Bestel 3 gerechten per persoon (± € 13 per gerechtje) en drink er een heerlijk glaasje natuurwijn of cider bij.

OTTOGRACHT 48, GENT. @FERRIGENT

5. Klei

WAT? Casual fine dining in het hart van de Westhoek, bij gastheer Carl Couvreur en chef Jonathan Devogel. Het restaurant is gevestigd in een prachtig burgerhuis op de Grote Markt van Ieper.

WAAROM MOET JE HIER RESERVEREN? Zin in een goed stuk vis of vlees? De chef kookt met veel respect voor de klassieke keuken. De porties zijn royaal, met veel aandacht voor groenten van lokale kwekers en telers uit de streek.

WAT KUN JE KRIJGEN VOOR MAX. € 50 P.P.? Bestel de lunch voor € 33. Daarvoor krijg je een teaser, een voorgerecht en een hoofdgerecht volgens inspiratie van de dag. Voor een dessert betaal je € 9 supplement. Drink daarbij een nuchter watertje of een bescheiden glas wijn en de dag kan niet meer stuk. Als het budget iets gerekt mag worden, kan er misschien nog een glas extra brut (€ 10) van af?

GROTE MARKT 11, IEPER. KLEI-IEPER.BE

6. Glass

WAT? Een nieuw project – de opening is gepland begin november – van allround sommelier, bartender en horecagoeroe Jurgen Lijcops. Glass wordt een wijnbar/restaurant pal naast Bar Burbure, zijn succesvolle cocktailbar.

WAAROM MOET JE HIER RESERVEREN? Glass gaat voor een pure keuken: zeer strak, met gerechten met maximaal vier ingrediënten. Wijn vormt de rode draad, met veel wijnen per glas vanaf € 8. Eén keer per week zullen ook een rode en een witte wijn uit het topsegment per glas verkrijgbaar zijn.

WAT KUN JE KRIJGEN VOOR MAX. € 50 P.P.? Een Early Evening-menu met voorgerecht, hoofdgerecht, klein dessert met Illykoffie en water kost € 45. Enige voorwaarde? Je arriveert tussen 18 u en 19 u.

VLAAMSE KAAI 40, ANTWERPEN. GLASSANTWERP.BE

7. Camionette

WAT? Het meest populaire vegan restaurant van Antwerpen was tot voor kort Camion. De uitbaters openden deze zomer echter een nieuw restaurant in de hippe PAKT-wijk, waar de plantbased keuken nog iets verfijnder wordt uitgewerkt.

WAAROM MOET JE HIER RESERVEREN? Dit is eigenlijk een vegan restaurant voor niet-vegans, want je merkt nauwelijks dat er geen vlees in de gerechten is verwerkt. Alles is ongelooflijk smaakvol, uitdagend en verrassend klaargemaakt.

WAT KUN JE KRIJGEN VOOR € 50 P.P.? Kies voor het Chef’s Choice-menu (€ 45 p.p.) of de à-la-carteformule (± € 35 p.p.). Camionette staat ook bekend om de steengoede natuurwijnen, bestel dus zeker een glaasje bij de maaltijd.

REGINE BEERPLEIN 1, ANTWERPEN. CAMION-ETTE.BE

8. Terminus

WAT? Een restaurant dat we telkens opnieuw aanraden, omdat het jaar na jaar evolueert naar grootser en nog beter. Doe dus de moeite om tot aan de Franse grens te rijden en stap binnen bij het meest bekende ‘wegrestaurant’ van ons land, gerund door wijnprofessional en foodie Pieter Verheyde.

WAAROM MOET JE HIER RESERVEREN? Als je ziel een beetje balsem nodig heeft, biedt Verheyde het beste medicijn. Compromisloze kwaliteit, échte boter, goed vlees van de eigen weide, kraakverse vis uit Frankrijk en wijn die je nergens anders vindt.

WAT KUN JE KRIJGEN VOOR MAX. € 50 P.P.? Bestel het Menu Bibendum voor € 37. Als voorgerecht krijg je gerookte zalm of steak tartaar. Het hoofdgerecht is bouillabaisse of rosbief en kroketjes. Eindigen doe je met een verrukkelijk stuk Poperingse mazarinetaart. Geef Verheyde carte blanche voor de wijn en kom genezen van alle mentale en fysieke kwaaltjes terug thuis.

CALLICANNESWEG 16, WATOU. TERMINUS.BE

9. Octobar

WAT? Een trendy wijn- & zeevruchtenbar in Leuven. Hier kom je voor een zilt aperitief of een volledige maaltijd die rond vis draait. De meeste gerechten kun je ook delen.

WAAROM MOET JE HIER RESERVEREN? Geen feestelijker moment dan een schaal oesters die voor je neus wordt gezet. Of een selectie kraakverse schaal- en schelpdieren om traag te degusteren tijdens een goed gesprek.

WAT KUN JE KRIJGEN VOOR € 50 P.P.? De mogelijkheden zijn legio, zeker als je beslist om alles te delen. Begin bijvoorbeeld met vier oesters (€ 12), gevolgd door gefrituurde North Sea bites (€ 14), hummus met ansjovis (€ 13), palourdes met witte wijn (€ 16) en inktvisringen met zwarte pasta (€ 18). Met een paar glazen witte wijn erbij (€ 6,50 per glas) zit je goed voor een hele avond.

ALFONS SMETSPLEIN 3A, LEUVEN. OCTOBAR.BE

10. Bistrôt Le Ciel

WAT? Naast het gastronomisch restaurant van Ralf Berendsen, kun je in vijfsterrenhotel La Butte aux Bois nu ook terecht in de nieuwe bistro onder het glazen dak van het hotel. Chef Pieter Beurskens staat in de keuken.

WAAROM MOET JE HIER RESERVEREN? De chef is fan van Escoffier, een van de grondleggers van de klassieke Franse keuken. In een waanzinnig mooi kader smul je hier dus van Franse en Belgische brasserieklassiekers, aangevuld met invloeden uit de Italiaanse en Aziatische keuken.

WAT KUN JE KRIJGEN VOOR MAX. € 50 P.P.? Kies een van de spectaculaire hoofdgerechten en bestel er een glas wijn bij. Je hebt keuze genoeg, maar wij lonken alvast naar de pasta met een halve kreeft (€ 36), de pasta vongole (€ 29) en de steak tartaar (€ 32).

PAALSTEENLAAN 90, LANAKEN. LABUTTEAUXBOIS.BE

11. The Black Knife

WAT? Ken je Yanaika Skrzyszkowiak nog? In 2008 was ze finaliste van Mijn Restaurant! met een pop-upaardappelrestaurant en in 2011 werd ze Ladychef of the year. Dit jaar renoveerde ze samen met schoonbroer en zakenpartner Niels Vranken een boerderij in Wellen en opende er The Black Knife.

WAAROM MOET JE HIER RESERVEREN? De zero waste-insteek van het restaurant past volledig bij de tijdsgeest: er belandt werkelijk niets in de vuilnisbak. Chef Yanaika gebruikt enkel hoogwaardige ingrediënten die ze zo puur mogelijk en vaak met een Japanse touch klaarmaakt.

WAT KUN JE KRIJGEN VOOR MAX. € 50 P.P.? Er is geen mogelijkheid om à la carte te eten en ’s avonds is er enkel een vijf-, zes- of zevengangenmenu. De prijzen liggen vrij hoog, maar als je gaat lunchen, kun je wél een driegangenmenu bestellen voor € 45 p.p.

PLATTESTRAAT 41, WELLEN. THEBLACKKNIFE.BE

12. Bocca Nera

WAT? Italiaans nieuwe stijl. Bocca Nera is recent geopend, vlak bij het nieuw woonproject De Bonnefant in Hasselt. Het interieur is van architectenbureau UAU Collectiv en daarmee mijlenver verwijderd van de klassieke rood-witte tafellakens.

WAAROM MOET JE HIER RESERVEREN? De gemoedelijke sfeer en de multiculturele gezelligheid verraden meteen dat je in Limburg bent. De pizza’s zijn fantastisch, maar er staan ook veel kleinere sharing dishes op de kaart.

WAT KUN JE KRIJGEN VOOR MAX. € 50 P.P.? Een heus Italiaans feestmaal. Begin met gepofte aubergine met tomatensalsa, tahini miso en groene kruiden (€ 10,50) en de chefs krokante bruschetta van zuurdesem (€ 9). Bestel daarna nog de Queen B.-pizza met san marzanotomaten, fior di latte, burrata, basilicum en parmigiano (€ 17). Budgettair is er dan nog ruimte voor een Aperol Spritz (€ 8,50).

BONNEFANTENSTRAAT 8, HASSELT. BOCCANERA.BE

13. Bar Bristol

WAT? De ziel van Oostende, sinds vorig jaar in een nieuw jasje. We noemen het gemakshalve de millennialinvulling van een iconische bar: lokale ingrediënten, afvalvrij, bio én super relaxed.

WAAROM MOET JE HIER RESERVEREN? Dit is een bar waar je het Oostendse leven kunt proeven. Op het bord, maar ook in de sfeer en de mensen rondom je. Of je nu kiest voor een bescheiden dagschotel, een aperitief met champagne en oesters, een pintje met zelfgemaakte droge worst of enkele gerechten om te delen: dit is hoe ‘aan zee zijn’ zou moeten aanvoelen.

WAT KUN JE KRIJGEN VOOR MAX. € 50 P.P.? Ga voor het Chef’s Choice-sharingmenu voor € 38 p.p. met een goed biertje of glas wijn. De chef kiest zélf welke gerechten op tafel komen. Op de kaart staan heerlijkheden als garnaalkroketten, ceviche, traag gegaard buikspek en pimientos de padrón. Dat kan dus niet verkeerd gaan.

LEOPOLD I PLEIN 10, OOSTENDE. BARBRISTOL.BE

14. Bar Bulot

WAT? Als een computerprogramma de ideale bistro zou ontwerpen, zou Bar Bulot uit de bus komen. Het is een oer-bistro, met alle klassieke gerechten, maar dan onder handen genomen door het team van Hertog Jan***.

WAAROM MOET JE HIER RESERVEREN? De twee restaurants in Brugge en Antwerpen zijn tijdloze allemansvrienden. Van je grootmoeder, je kinderen, je vriendinnenclub tot je nieuw lief: we moeten de eerste persoon nog vinden die niet gecharmeerd is door de elegante aankleding, de professionele bediening en de gerechten die werkelijk af zijn.

WAT KUN JE KRIJGEN VOOR MAX. € 50 P.P.? De kaart is vrij uitgebreid en een hele avond smullen in meerdere gangen kan vrij prijzig uitvallen. Maar als je kiest voor één steengoed hoofdgerecht mét water en/of wijn, wandel je met de glimlach naar buiten. Er zijn verschillende mogelijkheden, maar de ragout van bressekip met zwezeriken, handgepelde garnalen en mousselinesaus (per twee te bestellen) is een grote aanrader (€ 44,90 p.p.).

TORHOUTSE STEENWEG 479, BRUGGE / LANGE GASTHUISSTRAAT 41, ANTWERPEN. BARBULOT.BE

15. Bistro Monroe

WAT? Restaurantgoeroe Kasper Stuart opende vorig jaar deze modern-klassieke brasserie op het Antwerpse Zuid. Bistro Monroe staat voor verfijnde klasse en beleving.

WAAROM MOET JE HIER RESERVEREN? Tijdloze elegantie, superieure kwaliteit van de gerechten én het gevoel dat je in een wereldstad vertoeft. Het is het ideale vertrekpunt als je later op de avond nog wilt gaan stappen.

WAT KUN JE KRIJGEN VOOR MAX. € 50 P.P.? Tussen 17u en 19u is het ‘golden hour’ bij Bistro Monroe. Voor € 19 p.p. krijg je een glas Piper-Heidsieck en drie Zeeuwse creuses. Zin in meer? Voor € 36 p.p. komt er een golden negroni of andere cocktail op tafel, mét een bord signature charcuterie. Bestel er nog een terrine de campagne (€ 13) of burrata (€ 19) bij en de avond is al geslaagd.

GENTPLAATS 1, ANTWERPEN. BISTROMONROE.BE

Meer lekkere adresjes

Door: Evelien Rutten.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content