Heerlijk en gezond: 10 x soep om nu te proberen
Gezond, lekker Ʃn je kunt er eindeloos mee variƫren. Soep is altijd een goed idee! Van de gezondste soep tot de meest originele... Wij verzamelden de lekkerste soepjes die je nu wilt proberen.
1. Romige tomatensoep met basilicum
Speciale soepjes zijn leuk, maar eigenlijk gaat er niets boven een lekkere tomatensoep. Deze heerlijke tomatensoep uit ‘Keto in 5’ is romig en smaakvol.
Lees ook: 8 x eenvoudige cakes om nu thuis te maken.
Dit heb je nodig:
- 400 g tomatenblokjes (liefst met Italiaanse kruiden)
- 60 g verse roomkaas
- 4 el slagroom
- 60 g boter
- 4 el gesnipperd basilicum
- roze Himalayazout
- versgemalen zwarte peper
Zo maak je het:
- Doe deĀ tomaten met hun sapĀ in een keukenmachine of blender en pureer ze glad.
- Doe de tomatenpuree met deĀ roomkaas,Ā roomĀ enĀ boterĀ in een middelgrote pan, verwarm ze op matig vuur onder af en toe roeren 10 minuten tot de kaas en boter zijn gesmolten.
- Voeg hetĀ basilicum,Ā roze HimalayazoutĀ enĀ peperĀ toe. Verwarm de soep al roerend nog 5 minuten tot hij helemaal glad is. Gebruik eventueel een staafmixer voor romig resultaat.
- Schep de romige tomatensoep in vier kommen en serveer hem.
IngrediĆ«ntentip:Ā Gebruik je tomatenblokjes uit blik zonder kruiden, voeg dan in stap 1 wat verse oregano toe.
Recept: ‘Keto in 5’ van Jen Fisch isĀ hier te koop. (Uitgeverij Spectrum)
2. Bloemkoolsoep met blauwe kaas
Bloemkoolsoep is nog zo’n klassieker. Graag in een nieuw jasje steken? Dan is dit soeprecept met blauwe kaas wat je zoekt.
Dit heb je nodig:Ā
- 1 ui
- 1 teentje knoflook
- 1 middelgrote bloemkool
- 500 ml melk
- 500 ml groentebouillon
- 200 ml room
- boter
- zout
- peper
- nootmuskaat
- cayennepeper
Voor de blauwe kaas in een krokant jasje:
- 50 ml water
- 2 el boter
- 50 g bloem
- 1 ei
- 200 g blauwe kaas
Zo maak je het:
Snipper deĀ ui. Pers het teentjeĀ look.Ā Verdeel deĀ bloemkoolĀ in roosjes. Fruit de ui. Voeg de knoflook en een minuutje later ook de bloemkool toe. Giet er na weer een minuut deĀ melk en bouillonĀ bij. Laat koken tot deĀ bloemkoolĀ zacht is. Breng de soep op smaak met flink wat peper, zout en nootmuskaat. Roer de room erdoor. Mix.
Maak de blauwe kaas in een krokant jasje: verwarm water enĀ boterĀ op een zacht vuurtje. Voeg deĀ bloemĀ toe. Roer tot je een soort deeg krijgt. Laat nog 3 min warmen. Zet opzij. Laat ca. 10 min afkoelen. Klop dan het ei erdoor, en laat verder afkoelen. Brokkel deĀ kaasĀ door het deeg. Verwarm olie in een pan of frituurketel tot 175Ā°C. Doe er een lepel van het deeg in (zorg dat het deeg rond de kaas zit), en bak tot het deeg mooi goudbruin is. Herhaal.
ServeerĀ de soepĀ met een stuk van deĀ blauwe kaasĀ inĀ krokant jasjeĀ en werk af met watĀ cayennepeper.
Tekst: Ann Van Der Auwera, openingsbeeld: Wout Hendrickx.
3. Wortelsoep met venkel en gember van Sandra Bekkari
Graag afvallen? Dan is soep je beste vriend. Dit soepje van Sandra Bekkari is om duimen en vingers bij af te likken.
Dit heb je nodig:Ā
- 1 kg wortelschijfjes
- 2 venkelknollen
- 2 rode uien
- 2 teentjes knoflook
- olijfolie
- peper en zout
- 2l groentebouillon
- 2 cm gember
- komijn
- geroosterde sesamzaadjes
Zo maak je het:Ā
- Doe 1kgĀ wortelschijfjes, 2Ā venkelknollen, 2Ā rodeĀ uienĀ en 2 teentjesĀ knoflookĀ met schil op een bakplaat, besprenkel met watĀ olijfolieĀ en kruid met peper en zout.Ā Rooster de groenten 30 minuten in deĀ voorverwarmde ovenĀ (180 Ā°C). Roer regelmatig om.
- Verwijder de schil van de knoflook. Doe de geroosterde groenten in een kookpot, voeg er 2lĀ groentebouillon, 11ā2 cmĀ gemberĀ en wat komijn aan toe en laat een 15-tal minuten koken.
- Mix deĀ soepĀ en dien op metĀ geroosterde sesamzaadjesĀ en wat loof van de venkel. Smakelijk!
Recept: Nooit meer diĆ«ten – Sandra Bekkari
4. Fluweelzacht oester-champignonsoepje
Soep een saai voorgerecht? Niet als je er een feest van maakt! Zoals deze heerlijke oestersoep. Wedden dat je gasten vragen voor meer?
Dit heb je nodig (voor 2 personen):Ā
- sjalot 1/2
- kleine venkel 1/2
- 25 g boter
- aardappel 1/2
- 80 ml champagne
- 250 ml visbouillon
- 6 oesters
- 100 ml room (40%)
- wat tuinkers (voor de afwerking)
- extra vergine olijfolie
Zo maak je het:
- SnijĀ sjalotĀ enĀ venkelĀ fijn. Zet een kookpot op een zacht vuur. Laat er deĀ boterĀ in smelten. Stoof er de sjalot en venkel in aan (Ā± 2 min).
- Schil deĀ aardappel, snij in blokjes. Laat kort meestoven. Blus metĀ champagne. Voeg deĀ visbouillonĀ toe.
- Maak deĀ oestersĀ open. Hou er 2 apart. Vang het oestervocht op. Giet door een zeefje. Voeg samen met de oesters en deĀ roomĀ toe aan de soep. Mix schuimig op.
- Werk af met eenĀ rauwe oester, watĀ tuinkersĀ enĀ druppels olijfolie.
Tekst: Ann Van Der Auwera, openingsbeeld: Wout Hendrickx.
5. Vegetarische linzensoep met avocado
Je maakt van je soep gemakkelijk een maaltijdsoep door een stukje vlees of vis toe te voegen. Hou je het graag vegetarisch? Probeer dan deze heerlijke linzensoep van Ellemieke Vermolen.
Dit heb je nodig (1 liter):
- 1 scheutjeĀ olijfolie
- 1 tlĀ kokosolie
- 1Ā rode uiĀ
- 2 teentjesĀ knoflook
- 250 gĀ rode linzenĀ
- 1/2 tlĀ gemalenĀ komijnĀ
- 1 tlĀ gemalenĀ kurkumaĀ
- 1 geschild stukjeĀ gember
- 1/2 tl gemalenĀ citroengasĀ
- 2 (gistvrije)Ā groentebouillonblokjes
- 1Ā avocado
- sap van een halveĀ limoenĀ
- als garneringĀ zwarte sesamzaadjesĀ
- als garneringĀ verse korianderĀ
- als garneringĀ bulgurĀ
Zo maak je het:Ā
- Doe eenĀ scheutje olijfolieĀ en 1 tl kokosolie in een grote pan.
- Fruit er deĀ fijngesnedenĀ ui en knoflook in.
- Doe de linzen en specerijen erbij.
- Roer.
- Voeg 1 liter water toe, samen met deĀ geschilde gemberĀ en hetĀ citroengras.
- Breng aan de kookĀ en voeg de bouillonblokjes toe.
- LaatĀ 20 min zachtjes kokenĀ tot de linzen gaar zijn.
- Schep in een komĀ en strooi er stukjes avocado, limoensap, koriander, sesamzaadjes en bulgur over. (De bulgur bak ik altijd eerst even aan in een koekenpan met wat olijfolie, kurkuma, peper en zout.)
Tekst: Ellemieke Vermolen – Beeld:Ā Wout Hendrickx
6. Lichte bouillonsoep met dorade en fris lentegroen
Soep is hƩt gerecht bij uitstek als je gewicht wilt verliezen. Groentebouillon zonder meer beu? Probeer dan deze lichte bouillonsoep met dorade en fris lentegroen.
Dit heb je nodig:
- 2 sjalotten (fijngesnipperd)
- 1 teentje knoflook (geperst)
- 3 selderstengels (in kleine blokjes)
- 2 wortels (in kleine blokjes)
- 1 laurierblaadje
- 2 takjes tijm
- 800 ml water
- 150 g spinazie
- de blaadjes van 1 bussel radijzen
- 10 blaadjes munt
- 300 g dorade
- peper
- zout
- olijfolie
- fleur de sel
Zo maak je het:
- StoofĀ sjalotten,Ā knoflook,Ā selderĀ enĀ wortelĀ aan in een soeppan met dikke bodem. VoegĀ laurierĀ enĀ tijmĀ toe. Giet het water erbij en laat Ā± 15 min op laag vuur koken.
- Was deĀ spinazie-,Ā radijs-Ā enĀ muntblaadjesĀ grondig (kunnen zanderig zijn). Laat uitlekken. Houd er enkele van opzij. Roer de rest hand voor hand door de soep ā het slinkt razendsnel ā en laat nog 5 min doorkoken.
- Pureer in een blender, giet door een roerzeef, breng op smaak metĀ peper en zout.
- Snijd deĀ visĀ in kleine blokjes en leg deze in een soepbord. Giet de hete soep over de vis, zodat die gaart.
- Werk af metĀ enkele blaadjes spinazieĀ enĀ radijs,Ā druppels olijfolieĀ enĀ fleur de sel. (Radijsjes verspillen is zonde! Wist je dat je de blaadjes kunt gebruiken voor een soep of lekkere pesto?) Het is trouwens een van de meest eenvoudige groenten is om in je eigen moestuin te planten.Ā
7. Broccolisoep met kaas
Zin in hartig? Voeg eens kaas of croutons aan je soep toe, zoals deze broccolisoep met kaas. (Let wel: dit is een ketorecept, voeg je croutons toe, dan is hij niet meer ketoproof.)
Zo maak je het:
- 30 g boter
- 100 g broccoliroosjes (kleingesneden)
- 250 ml slagroom
- 250 ml kippen- of groentebouillon
- roze Himalayazout
- versgemalen zwarte peper
- 120 g geraspte kaas
Zo maak je het:
- Verhit deĀ boterĀ in een middelgrote pan op matig vuur. Voeg deĀ broccoliĀ toe en schep hem ongeveer 5 minuten om tot hij beetgaar is. Voeg al roerend deĀ roomĀ enĀ bouillonĀ toe. VoegĀ roze HimalayazoutĀ enĀ peperĀ toe.
- Laat de soep 10-15 minuten trekken en dikker worden, onder af en toe roeren. Draai het vuur laag.
- Houd eenĀ handjevol geraspte kaasĀ apart voor de garnering. VoegĀ de rest van de geraspte kaasĀ beetje bij beetje toe aan de soep en laat die al roerend smelten. (Voeg niet alle kaas tegelijk toe, anders krijg je klonten.)
- Schep de broccolisoep in vier kommen, strooi de apart gehouden geraspte kaas ervoer en serveer hem.
Tip van de chef:Ā Wil je een extra gladde soep, pureer hem dan met de staafmixer voor je de geraspte kaas erdoor roert. Wil je meer smaak? Voeg eens chilivlokken of stukjes bacon toe aan je soep.
Recept: ‘Keto in 5’ van Jen Fisch isĀ hier te koop. (Uitgeverij Spectrum)
8. Witloofsoep met kabeljauw en couscous van zeekraal
Soep geen volwaardige maaltijd? Wel als je ze bindt met aardappelen en een heerlijk stukje vis toevoegt, zoals in deze witloofsoep met kabeljauw.
Dit heb je nodig:
- 1 ui
- 1 aardappel
- 1,5 kg witloof
- 2 stengels preiwit
- 1,5 l grountebouillon
- 1 handvol zeekraal
- 2 el gezouten kappertjes
- 4 stukken kabeljauw (elk 100 g)
- 1 citroen
- boter
- peper
- zout
- olijfolie
Zo maak je de soep:
- Snijd deĀ uiĀ enĀ aardappelĀ in grove stukken. Stoof aan inĀ boter. Verwijder het onderste bittere stukje uit hetĀ witloof, snijd fijn en doe in de pan. Voeg ook het fijngesnedenĀ preiwitĀ toe. Giet deĀ bouillonĀ erover. Kruid metĀ peper en zout. Laat 20 min op laag vuur koken, mix en laat dan nog even opnieuw koken. Breng op smaak met een beetjeĀ citroensap.
- Snij deĀ zeekraalĀ fijn tot couscous. Spoel deĀ kappertjesĀ grondig. Laat kort in water wellen. Ververs het water om het zout er voldoende uit te krijgen. Bak de vis in een hete pan met boter met de velkant naar beneden (2 Ć 3 min). Draai de vis om. Laat nog 3 min verder garen. Serveer de soep in verwarmde borden. Leg een stuk vis in elk bord. Schep er de soep over. Werk af met couscous van zeekraal, een lepeltje kappertjes en enkele druppelsĀ olijfolie.
Tekst: Ann Van Der Auwera – Beeld: Wout HendrickxĀ
9. Koude avocadosoep met komkommer van Ellemieke Vermolen
Niet zo zot van warme soep? Probeer dan eens dit koude soepje van avocado en komkommer.
Dit heb je nodig:Ā
- 2Ā avocadoās
- 1Ā komkommer
- 200 mlĀ ongezouten plantaardige melk
- 2 el tahin
- 2 tl honing
- 1 elĀ chilivlokken
- korianderĀ (naar smaak)
- 2 tenenĀ knoflook
- een handvol geroosterdeĀ zonnebloem- en pompoenpitten
- het sap van 2Ā limoenen
Zo maak je het:Ā
- Doe deĀ avocadoĀ in een blender (zonderĀ schil en pit). Snij deĀ komkommer in stukjesĀ (niet schillen), en doe die ook in deĀ blender. Voeg alle overige ingrediĆ«ntenĀ toe, behalve de pitten.
- Mix alles tot eenĀ gladde, romige soep. Giet in kommetjes,Ā werk af met de pitten en serveer meteen. Smakelijk!
Tekst: Ellemieke Vermolen en Ann Van der Auwera, beeld: Wout Hendrickx
10. Thaise kippensoep
Dit jaar niet op vakantie? Dan haal je het buitenland toch naar hier! Met deze heerlijke Thaise kippensoep bijvoorbeeld.
Dit heb je nodig:Ā
- 4 kippenbouten
- 2 wortels
- 1 stuk gember van 4 cm
- 4 tenen knoflook
- 1 limoen
- 1 rode paprika
- 1/2 ui
- 600 ml kippenbouillon
- 2 blikjes Kokosmelk
- 1 el rode currypasta
- 2 el vissaus
- 2 el sojasaus
- 1 elĀ palmsuikerĀ (of rietsuiker, of gewone)
- Arachideolie
- 12 kerstomaatjes
- 80 gr enoki-champignons
- 1 limoenĀ (inĀ dunne schijfjes)
- 1 pakje noedels
- 1 bosje koriander
Zo maak je het:
- Snipper de ui.Ā Rasp de gember.Ā Snijd de wortels en de paprika klein.Ā Pers de knoflook fijn en pers de limoen uit.
- Doe een eetlepel arachideolie in een grote pot, en stoof daar de ui, knoflook, gember en currypasta in aan.Ā Laat de rode paprika en de wortels evenĀ meestovenĀ en voeg dan kippenbouten, limoensap, bouillon, kokosmelk, vis- en sojasaus en palmsuiker toe.Ā Laat nu ca. 30 minĀ op een laag vuurtjeĀ verderkoken.
- Zodra de kippenbouten goed gaar zijn, kun je ze uit de soep halen enĀ het vlees van het bot afhalen.Ā Doe het vlees daarna opnieuw bij de soep.
- Kook deĀ noedelsĀ gaar zoals vermeld op de verpakking en verdeel ze over 4 kommen.Ā Schenk de soep erover.
- Werk afĀ (naar smaak) met verse koriander, doormidden gesneden kerstomaatjes, wat enoki en een schijfje limoen.
Tekst: Ann Van Der Auwera – Beeld: Wout Hendrickx.Ā
Meer lekkere gerechten om nu te proberen:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier