Sharing is caring: 10 x lekkere tapasrecepten om nu te proberen

Terug samen in je bubbel, maar wat maak je klaar? Geniet van allemaal verschillend lekkers en tover tapas op tafel. Inspiratie nodig? Wij tippen 10 tapasrecepten om duimen en vingers bij af te likken!

10 x heerlijke tapasrecepten

1. Albondigas (gehaktballetjes)

Geen tapas zonder albondigas, de lekkere Spaanse gehaktballetjes. Dit receptje van tover je in een mum van tijd op tafel.

gehaktballen-met-tomantesaus-tapasrecepten

Dit heb je nodig:

  • 350 gr kalfsgehakt
  • 2 takjes oregano
  • 1 ei
  • 3 el broodkruim
  • 1 teentje knoflook
  • 1 kleine ajuin
  • 2 el olijfolie
  • 1/2 pot think tomato 
  • brood

Zo maak je het: 

  • Verwarm de oven voor op 195°
  • Schil en snij de ui fijn. Pel en plet de knoflook fijn
  • Maak balletjes (diameter 5 cm) van het gehakt samen met de fijngesneden ui, knoflook, blaadjes oregano, het ei en broodkruim
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Verhit 2 el olijfolie in een braadpan en bak de balletjes 5 minuten mooi bruin
  • Overgiet de balletjes met think tomato en laat het geheel nog gedurende 7 minuten sudderen in de oven
  • Serveer met heerlijk vers gesneden brood

Recept: think tomato

2. Patatas bravas

En uiteraard mogen ook de patatas niet ontbreken!

tapasrecepten

Dit heb je nodig:

  • 4 aardappelen
  • peper & zout
  • 1/2 pot think tomato
  • gerookt paprikapoeder
  • olijfolie

Zo maak je het: 

  • Verwarm de oven voor op 195°
  • Schil de aardappelen en snij in gelijke stukjes
  • Doe de aardappelen in een ovenschaal en besprenkel de stukjes met olijfolie, p&z en roer goed om
  • Bak de aardappelen 30 min. in de voorverwarmde oven
  • Haal de aardappelen uit de oven en overgiet rijkelijk met think tomato
  • Werk af met een snuifje gerookt paprikapoeder
  • Serveer met aioli en een glaasje Sangria

Recept & beeld: think tomato

3. Kleurrijke tortilla

Snel klaar, lekker en gezond. Vul met vlees, vis of groentjes en je bent klaar. Deze wraps bestaan voor 45% uit groenten en bevatten 30% minder calorieën dan de gewone variant.

tapas-tapasrecepten

Dit heb je nodig (voor 30 borrelhapjes):

  • 5 wortel tortilla’s
  • 5 paprika chili tortilla’s
  • 5 bieten tortilla’s
  • 300 g hummus
  • 300 g Philadelphia
  • 50 g gezouten pecannoten
  • 50 g gerookte amandelen
  • 75 g rucola slamelange

Zo maak je het: 

  • Verhit een koekenpan zonder olie of boter en verwarm hierin elke tortilla 10 sec. per kant. Bestrijk de helft van alle wraps met de hummus en laat ca. 2 cm van de randen vrij. Bestrijk de overige wraps met Philadelphia spread.
  • Hak de pecannoten fijn en bestrooi de wraps met hummus hiermee. Hak de amandelen fijn en strooi over de wraps met Philadelphia spread. Verdeel vervolgens de slamelange over alle wraps en rol ze zo strak mogelijk op.
  • Snijd de uiteinden van de wraps eraf. Snijd wat overblijft in 6 gelijke rolletjes. Rijg aan elke prikker 3 rolletjes, wissel af met kleur en vulling.

Recept en beeld: No Fairy Tales wraps

4. Linzenkroketjes met yoghurtdip

Uiteraard mogen kroketjes niet ontbreken bij je tapas. Wees origineel en probeer deze linzenkroketjes met yoghurtdip.

tapas-tapasrecepten

Dit heb je nodig (voor 8 kroketjes): 

  • 1/2 ui
  • knoflook (2 tenen)
  • 1 groene chilipeper 1
  • 2 el komijnzaad(gemalen)
  • 2 el korianderzaad
  • 200 g rode linzen
  • 2 eieren
  • 100 g zelfrijzende bloem
  • zeste van 1 citroen
  • een neutrale olie (om te bakken bv. druivenpitolie)

Zo maak je het: 

  • Snij de ui en knoflook fijn. Verwarm een pan op een middelgroot vuur. Doe er een beetje vetstof in en bak ze glazig.
  • Hak de groene chili fijn. Doe hem bij de sjalot en de look. Voeg ook het komijn- en korianderzaad toe. Roer.
  • Voeg de linzen toe, net als 650 ml water. Laat opstaan, roer af en toe, tot de linzen gaar zijn (zo’n 10 min). Doe de linzen in een ruime kom en laat afkoelen.
  • Scheid de eieren. Roer het eigeel en de bloem door de linzen. Klop de eiwitten op en spatel ze ook voorzichtig door het linzenmengsel. Laat even opstijven in de koelkast.
  • Verhit vlak voor serveren neutrale olie in een steelpan en verwarm de oven tot 180°C. Rol kroketjes van het linzenmengsel. Bak ze goudbruin in de olie. Leg ze in een ovenbestendige schaal en laat nog enkele minuten verder garen in de oven. Serveer met de yoghurtdip.

Dit heb je nodig (voor de yoghurtdip): 

  • bladpeterselie (1 pakje)
  • knoflook (1 teen)
  • 1 groene chilipeper
  • 1 el komijnpoeder
  • 1/2 tl kardemom
  • 2 el koud water
  • 50 ml olijfolie
  • sap van 1 citroen
  • 250 ml Griekse yoghurt

Zo maak je het: 

  • Mix de bladpeterselie, look, groene chili, het komijnpoeder en de kardemom fijn in een blender.
  • Voeg het water, de olijfolie en het citroensap toe. Mix tot een homogene massa.
  • Roer dit door de yoghurt. Proef en breng verder op smaak met zout.

Recept: An Van der Auwera – Beeld: Wout Hendrickx. 

5. Shashuka

Dit vegetarische gerechtje is overheerlijk en past perfect bij je tapasavond.

tapas-tapasrecepten

Dit heb je nodig (voor 2 personen): 
  • 3 à 4 eieren
  • 1 blik (gekookte) kikkererwten
  • afwerking: optioneel 1/2 blok feta en/of peterselie
  • 1 pot think tomato (of wat meer, naargelang hoeveel saus je wenst)

Zo maak je het:

  • Zet een pan met think tomato op een matig vuur
  • Voeg de gespoelde kikkererwten toe aan het geheel en laat het geheel pruttelen
  • Voeg de eieren eraan toe
  • Wacht tot het eiwit gaar is en haal dan de pan van het vuur
  • Werk af met de feta en/of peterselie
  • Ideaal om te serveren met wat brood
Recept & beeld: think tomato

6. Gemarineerde olijven

Wat je zelf doet, doe je beter. Marineer de olijven voor je volgende tapasavond zelf!

tapas-olijven-tapasrecepten

Dit heb je nodig: 

  • 200 g Kalamata-olijven
  • 3 el rode wijnazijn
  • 2 el olijfolie
  • 1/2 tl gemalen komijn
  • 1/2 gedroogde chilipeper (heel fijn gesneden)
  • tijm (4 takjes)
  • marjolein (6 takjes)
  • knoflook (2 teentjes)

Zo maak je het:

  • Pluk de blaadjes van de takjes tijm en marjolein. Hak de blaadjes fijn. Doe ze samen met de azijn, olie, komijn en chilipeper in een kom. Pers er ook de teentjes knoflook in uit.
  • Leg de olijven in dit mengsel en bewaar zo minstens 1 uur in een afgesloten potje, zodat de smaken kunnen intrekken.

Extra tip:

Je kunt de verse kruiden vervangen door 1 tl gedroogde oregano, rozemarijn,… maar laat de olijven dan wel iets langer marineren voor je ze serveert.

Recept: An Van der Auwera – Beeld: Wout Hendrickx. 

7. Gazpacho

tapasrecepten

Perfect om te serveren als het warm is, een lekkere gazpacho.

Dit heb je nodig (voor 4 personen): 

  • 1/2 komkommer
  • 1 rode paprika
  • 1 teentje knoflook
  • 1/2 venkel
  • 1 rode ui
  • 5 aardbeien
  • 1 chilipeper (voor de liefhebbers)
  • 2 el olijfolie
  • een handvol basilicumblaadjes
  • peper en zout
  • 1 pot think tomato

Zo maak je het:

  • Was en snij de paprika in gelijke stukken. Verwijder de zaadlijsten
  • Was en snij de komkommer, venkel en aardbeien in gelijke stukken
  • Verwijder het kroontje van de aardbeiden
  • Pel en plet de knoflook
  • Pel en snij de rode ui in gelijke stukken
  • Snij de chilipeper middendoor en verwijder de zaadjes
  • Snij de chilipeper in gelijke stukken
  • Doe alle groenten en aardbeien samen met basilicum, olijfolie en think tomato in een blender en mix glad
  • Voeg er een scheutje water aan toe als de soep te dik is
  • Breng op smaak met peper en zout
  • Werk eventueel af met kerstomaatjes en/of kleine blokjes komkommer

Recept & beeld: think tomato

8. Mini-burgers met ontbijtspek

Voor de vleesliefhebbers mogen mini-burgers niet ontbreken.

tapas-miniburgers-tapasrecepten

Dit heb je nodig (voor 8 burgers): 

  • 8 kleine broodjes
  • 400 g gemalen biefstuk
  • 1 sjalot
  • knoflook (1 teen)
  • 1 ei
  • 1/2 tl mosterd
  • 3 el paneermeel
  • 2 kleine rode uien
  • 8 plakjes gezouten ontbijtspek
  • 40 g rucola
  • 4 el mayonaise
  • 1 el ketchup
  • 1 el cognac
  • 1 tl mosterd
  • worcestersaus enkele druppels

Zo maak je het: 

  • Snij de sjalot en het teentje knoflook fijn. Stoof ze glazig in een beetje vetstof.
  • Meng de gemalen biefstuk met de mosterd, het losgeklopte ei, het gestoofde teentje look en sjalot en het paneermeel. Breng op smaak met peper en zout. Maak er acht kleine burgers van.
  • Bak het spek, beleg je burger met rucola, rode ui, een burger en het spek.

Recept: An Van der Auwera – Beeld: Wout Hendrickx. 

9. Springrolls met feta

tapasrecepten

Dit heb je nodig (voor 8 springrolls): 

Rijstpapier 8 velletjes
Voor de de vulling:
  • Spinazieblaadjes handvol
  • Lente-ui 2 stengels (fijngesneden)
  • Daikon 1/4 (in julienne gesneden)
  • Wortel 1 (in julienne gesneden)
  • Gekonfijte gember 8 plakjes
  • Rode biet 1(in heel fijne plakjes gesneden)
  • Feta 80 g (verkruimeld)
  • Koriander enkele takjes
  • Munt 8 blaadjes
Voor de marinade:
  • Rijstazijn 4 el
  • Gembersiroop 1 à 2 el
  • Sesamolie 1/2 tl
Voor de dipsaus:
  • Suiker 2 el
  • Vissaus 2 el
  • Water 10 el
  • Knoflook 1 teentje
  • Limoensap 2 el
  • Spaanse pepertjes 2
  • Koriander 2 el (fijngesneden)
  • Pindanoten 1 el (fijngehakt)

Zo maak je het: 

  • Maak de marinade voor de rode biet en leg de plakjes rode biet daarin. Dompel een vel rijstpapier kort in lauw water. Beleg het dan met enkele blaadjes spinazie. Doe daar wat lente-ui, daikon, wortel en rode biet bovenop. Werk af met een beetje gember, feta, koriander en munt.
  • Vouw toe tot een mooi rolletje en zet in de koelkast.
  • Meng alle ingrediënten voor de dipsaus, en serveer ze samen met de lenterolletjes.

Recept: An Van der Auwera – Beeld: Wout Hendrickx. 

10. Gegrilde vis in bananenblad

vis-tapas-tapasrecepten

Dit heb je nodig (voor 4 personen): 

  • Makreelfilets 4
  • Bananenbladen van ongeveer 20 cm 16 stuks
  • Limoen (in schijfjes) 1

Voor de marinade:

  • Kurkuma 2 el
  • Gember 1 tl (fijngehakt)
  • Knoflook 1 el (fijngehakt)
  • Verse rode chilipeper 1 (fijngehakt)
  • Sjalot 3 (fijngehakt)
  • Arachideolie of zonnebloemolie 3 el
  • Sesamolie 1/2 tl
  • Vissaus 1 tl
  • Oestersaus 1 el
  • Peper en zout

Zo maak je het: 

  • Hak de makreelfilets in 2 à 3 stukken. Doe alle ingrediënten voor de marinade in een mortier en stamp ze fijn. Schep een dikke laag marinade op de vis en laat 30 min. intrekken. Leg de vis op een bananenblad en vouw toe (zet vast met een prikker, en wikkel er eventueel nog een extra blad omheen, want het buitenste blad zal verbranden op de BBQ of in de grillpan).
  • Gril max. 3-4 min aan elke kant. Doe hetzelfde met de schijfjes limoen waarmee je het gerecht serveert.

Recept: An Van der Auwera – Beeld: Wout Hendrickx. 

Meer lekkere recepten om zelf te maken:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content