Zien: Netflix docu over de laatste dagen van de Romanov-dynastie

Je was als kind ook verzot op Anastasia (jep, die nostalgische melodramatische tekenfilm over ‘het leven’ van de vierde en jongste dochter van Tsaar Nicolaas II van Rusland, die voor het fictieve en kindvriendelijke gemak in de film niet vermoord, maar wel ontvoerd én met haar familie herenigd werd) of bent gewoon ook helemaal geïntrigeerd door de mysterieuze Russische cultuur met haar rijke geschiedenis aan pralerige vorsten, winterse paleizen en beruchte politiek-romantische intriges?

Dan hebben wij goed nieuws voor je: want – naast het lezen van enkele wereldvermaarde kleppers van Tolstoj en Dostojevski – is er nu nog een ándere manier om je te verdiepen in het Rusland van weleer, en meer bepaald in het leven van de laatste leden van de roemrijke Romanov-dynastie.

The Last Czar

Netflix komt namelijk op de proppen met ‘The Last Czars’: een fictiereeks die relatief waarheidsgetrouw de laatse dagen van de wereldbekende Tsaren-familie uit de doeken doet. Meer dan honderd jaar is het inmiddels geleden dat de laatste Romanovs – Tsaar Nicolaas II met vrouw en vier kinderen incluis – brutaal door de Bolsjewieken werden uitgemoord.

Die act betekende niet alleen het einde van een tijdperk aan Russische grootvorsten en koningen, het luidde meteen ook onomkeerbaar de Russische Revolutie in. Een omwenteling die – dankzij de grootschalige impact, maar ook dankzij het mysterie rond de iconische Romanov-familie – nog steeds enorm tot de verbeelding spreekt.

De Romanovs

Meer dan driehonderd jaar lang heeft de Romanov-familie over Rusland geheerst. In de nacht van 16 op 17 juli 1918 kwam die heerschappij echter abrupt tot een einde toen Tsaar Nikolaj Aleksandrovitsj Romanov samen met zijn vrouw Alexandra en hun vijf kinderen (Olga, Tatjana, Maria, Aleksej en Anastasia) werd neergeschoten in de kelders van hun huis in Jekaterinenburg.

De directe aanleiding voor de moord was armoede en onvrede bij het Russische volk, dat sinds de aanvang van de Eerste Wereldoorlog met grote voedseltekorten kampte. Naar aanleiding van die hongersnood ontstonden na verloop van tijd gewelddadige opstanden en rellen. Toen die de kop werden ingedrukt door troepen van het Russische tsarenleger, keerde de woede van het volk zich tegen de Romanovs zelf, die bovendien wegens Duitse roots al niet erg populair meer waren bij de grote schare van het volk.

De legende van Anastasia

Met een mix tussen fictieve en geromantiseerde scènes, maar ook een stukje documentaire werkelijkheid, focust de nieuwe Netflix-serie zich op de laatste ‘dagen’ van de vier dochters van de Romanov-familie: Olga, Tatiana, Maria en Anastasia. Vooral de figuur van die laatste geeft veel voer voor speculatie en drama. Terwijl de lichamen van de andere meisjes na moord op de Romanovs door de Bolsjewiekenin hun huis Ipatjev, allemaal werder teruggevonden, bleek het lijk van Anastasia – net zoals dat van haar broer Aleksej verdwenen.

Die bizarre ontdekking zorgde uiteraard instant voor talrijke legendes rond de mysterieuze figuur van de ‘laatste Tsarendochter’: veel aanhangers van de Romanov-familie hopen tot op de dag van vandaag dan ook dat beide afstammelingen het vuurpeleton destijds op bijzondere wijze toch overleefd hebben, en later die nacht nog de benen hebben kunnen nemen. Die hoopvolle speculaties worden verder bovendien nog versterkt door een ander tot de verbeelding sprekend detail bij de fusillering: veel van de tsarinnen (of tsarendochters) zouden na de eerste kogelregen immers vreemd genoeg niet dood geweest zijn.

Pas toen de Bolsjewieken de lijken achteraf wilden uitkleden voor verbranding, werd ontdekt hoe dat kwam: de korsetten van de vrouwen bleken langs de binnenzijde volgenaaid met diamanten en juwelen, waardoor ettelijke kogels gewoon waren afgeketst. Paradoxaal genoeg was het nog bijna de rijkdom van de Tsarenfamilie die enkele leden het leven opgeleverd had, in plaats van de dood.

Frauduleuze bedriegsters

Sinds het bekendraken van het nieuws over de ontbrekende lichamen, dienden overigens al talloze ‘Anastasia’s’ zich aan  – net zoals in de tekenfilm trouwens. Eenieder van hen werd – tot nog toe – echter altijd ontmaskerd als een schaamteloze bedriegster.

Of de échte Anastasia de aanval van de Bolsjewieken dus effectief overleefd heeft, zal waarschijnlijk voor altijd een mysterie blijven, daar de tsarendochter in kwestie al geboren werd in 1901 en dus – zelfs al moest ze het hele voorval destijds overleefd hebben – nu desalniettemin toch al wel het leven gelaten zal hebben. De mogelijkheid op eventuele nabestaanden uitgezonderd natuurlijk.. benieuwd wat ‘The Last Czar‘ ons over dat hele verhaal nog kan vertellen.

In de Netflix-documentaire wordt – zoals gezegd – immers afgewisseld tussen fictie en werkelijkheid. Geromantiseerde scènes worden er zelfs onderbroken door analyses van historici en experts, die hun visie op de feiten uit de doeken doen. Het eerste seizoen bestaat uit zes afleveringen en die zijn vanaf heden te bekijken op de streamingdienst.

Rusland-lovers en Tsaar-fanaten: niet getwijfeld dus!

Trailer eerste seizoen

Wie niet kan wachten tot hij/zij thuis in z’n zetel neer kan ploffen, om het hele seizoen aan één stuk door te bingewatchen, is hier alvast de trailer:

https://www.youtube.com/watch?v=5wUmTjgxTKE

Lees ook:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content