To see or not to see: CCC van SKaGeN

Een theaterstuk rond de Cellules Communistes Combattantes (CCC), een groep revolutionairen uit de jaren tachtig, wie zit daarop te wachten? Wíj, besloten we nadat we de gelijknamige voorstelling van SkaGeN zagen.

 

Hoe ver wil je gaan voor je idealen? En wat als het allemaal niks lijkt op te leveren, behalve een hoop miserie? Het zijn vragen die ieder mens zich weleens stelt, maar het tragische hoofdpersonage Pierre Carette (gespeeld door Mathijs Scheepers) nog net iets meer. Carette en zijn kompanen trokken tussen 1983 en 1985 ten strijde tegen het kapitalisme door middel van een reeks aangekondigde aanslagen. 'Op 1 mei 1985 ontploft er in de Stuiversstraat in Brussel een bomauto.' Hoe bevreemdend het is als er desondanks twee brandweermannen sneuvelen, blijkt uit de fast forward-reconstructie waarmee het stuk begint. De vaart zit erin, de toon is gezet en als we de zaal verlaten  weten we:

Deze voorstelling is de moeite omdat...

... je als publiek verrast wordt, en vakkundig meegenomen langs verloren illusies en felle discussies.

 ... de acteerprestaties van hoog niveau zijn en, op één uitzondering na, gespeend van typische theatermaniertjes.

... muziek (Bach), geluidsfragmenten en de wat absurdistische setting (een hoop puin) samen wérken.

... het verdriet van de 'brandweerweduwe' recht de zaal in knalt en epische proporties aanneemt.

... we Carette, met zijn drang naar rechtvaardigheid, begríjpen.

... het verhaal de dag van vandaag relevanter is dan ooit.

Deze voorstelling had nog iets krasser gekund als...

... de scène met het meisje-van-de-Quick iets minder karikaturaal was uitgewerkt. Het contrast tussen Carette, de uitgebluste revolutionair, en het hamburgers bakkende kind van het kapitalisme deed wat kinderachtig en 'lollig' aan.

... de dochter van Carette niet zo'n statisch-boodschapperig personage was geworden. Als publiek krijg je het gevoel dat deze scène er inhoudelijk in 'moest' van de makers. Kunsmatig qua tekst en spel.

... sommige dialogen minder lang uitgesponnen waren geweest.

Ga dit vooral zien als...

.... je het achterhoofd van Jan Leyers niet wilt missen!  De acteur die Leyers speelt, als moderator van het programma Nachtwacht (waarin Wilfried Martens en Pierre Carette destijds de degens kruisten), zien we alleen langs achteren, maar de manier waarop hij zijn grijze hoofd schuin houdt tijdens het vragen stellen, is magistraal! 

www.skagen.be

Partner Content

Gesponsorde content