Van buttermilk pancakes tot duurzame mode: 5 x tips voor het weekend
Hoera, weekend: tijd om even helemaal je eigen ding te doen. Nog geen idee waaraan je die vrije uren wil spenderen? Dan helpt onze redactie je graag op weg: bij deze expo’s, events en hotspots kan je ons dit weekend vinden.
1. Dansen met Taylor Swift
‘Er zijn nog 900.000 wachten voor u.’ Als een dergelijk bericht jou een paar maanden geleden ook zo goed als verplichtte de strijd om échte tickets voor Taylor Swifts Eras Tour te staken, is er goed nieuws – of toch tenminste een doekje voor het bloeden. Want vanaf morgen is ‘The Eras Tour (Taylor’s version)’, de drie uur lang durende concertfilm die een behoorlijk goed beeld geeft van hoe het er op zo’n live concert uit de tour aan toegaat, integraal te bekijken op Dinsney +.
Voor echte Swifties heeft het popicoon – net zoals altijd, ook nog een fijne verrassing in de aanbieding. Niet alleen zullen er in de film vier extra akoestische nummers te horen zijn die niet in de bioscooprelease zaten, de afgelopen dagen dropte ze her en der ook al heel wat hints over welke nummers dat precies zullen zijn.
Zo bezorgde Swift de Amerikaanse tv-show Good Morning America al de hele week exclusieve clips met nooit eerder geziene live footage van de liedjes die als extra aan de film werden toegevoegd. Naast ‘cardigan’, zullen fans ook kunnen meelippen met ‘Maroon’ en ‘Death by a Thousand Cuts’. Op de allerlaatste verrassing van Taylor is het nog wachten tot morgen. Pas vlak voor de release van de film zelf zal die titel ook nog de wereld ingestuurd worden. (HV)
Vanaf 15 maart op Disney+.
2. Brussels Design Market: vintage design jagen
Voor echte designkenners en liefhebbers van vintage meubels vermoedelijk een vaste afspraak in de agenda: Brussels Design Market. De designmarkt groeide door de jaren heen uit tot de grootste van Europa en nodigt twee keer per jaar de meest gepassioneerde exposanten en vintage dealers uit om de beste vintage stukken en 20ste eeuws design uit diverse stijlperiodes aan te bieden aan een groot publiek bij Tour & Taxis. Van minimalistisch Scandinavisch design tot Italiaans of Amerikaans design en van Corbusier tot Jacobsen of Bertoia: voor ieders smaak wat wils bij Brussels Design Market. Mis deze editie niet, want anders is het weer wachten tot september. (HV)
Brussel Design Market, van zaterdag 16 maart 12u tot zondag 17 om 17u. Gare Maritime, 11 Picardstraat in Brussel.
3. Quite Frankly: Rock-’n-roll ontbijten
Fans van Grease of van Amerikaans fastfood met een twist kunnen voortaan een plekje aan de lange toog van Quite Frankly reserveren. Geen ‘lichtgewichten’ op het menu van Antwerpens allereerste American diner, maar wel rasechte dinner-klassiekers: van een stapel buttermilk pancakes of een breakfast burger met smoked maple bacon, American cheese en een stevige scheut Heinz-ketchup voor het ontbijt tot een Sloppy Joe, een burger bun met gehakt en homemade pickles, of biscuits & gravy – deegkoekjes met vleesjus en worst – voor de lunch. Het interieur ademt rock-’n-roll en een degelijke portie fifties-nostalgie, maar wel gebracht met evenveel stijl als de gerechten op de kaart. (HV)
Quite Frankly, Klapdorp 57 in Antwerpen.
4. Duurzame mode: kleding swishen in Hasselt
Liefhebbers van duurzame mode moeten dit weekend afzakken naar Hasselt, Gent, Brussel, Antwerpen, Kortrijk en Leuven. Want in die steden vindt het Flanders Technology & Innovation’-festival plaats, een festival dat een podium geeft aan innovatieve projecten die op zoek gaan naar alternatieve en duurzame oplossingen voor de problemen van morgen. Vooral in Hasselt staat een groot deel van het programma in teken van duurzame mode: naast een groene wandeling langs alle lokale en ethische modeadressen in de Hasseltse binnenstad met eco-modeplatform COSH, kan je kleding die je niet langer draagt gaan swishen met andere modeliefhebbers, je rok of broek met mankementje laten verstellen tot een herboren exemplaar in het Repair café of gaan luisteren naar styliste en voorstander van circulaire mode Marie Van Puyenbroeck.
Van Puyenbroek is lid van ‘de Limburgse zes’, een groep mode-experts die de drijvende kracht zijn achter een nieuwe generatie in het Belgische modelandschap. Door Vlaanderen Circulair werd haar gevraagd om een bijzondere modeshow in elkaar te steken. Het decor van dat wervelende project? Het Hasseltste modemuseum natuurlijk, waar anders? (HV)
FTI Hasselt, van 15 tot 17 maart op verschillende locaties in Hasselt.
5. Last call: Où est Eline? bij Sofie Van de Velde
Bijna exact een jaar nadat bij de Tim Van Laere Gallery het werk van de 93-jarige kunstenares Inès Van den Kieboom voor een van de allereerste keren ooit tentoon werd gesteld, kan je in Antwerpen alweer werk van een ‘vergeten’ schildertalent op leeftijd ontdekken. De tachtigjarige Eline Rausenberger kreeg verf en schildersborstel bijna mee in de wieg geduwd. Als dochter van de postexpressionistische schilder Irène Bataille en kunstenaar Georges Rausenberger ging ze dan ook al snel zelf op doek aan de slag. Aanvankelijk met behoorlijk wat succes: al op haar negentiende al stelde ze samen met haar moeder tentoon in de Antwerpse galerie Breckpot. Van dan af aan ging het alleen maar berg op: kunstcritici waren lovend, ze won allerlei prijzen en al snel zat haar werk in collecties over heel Europa. De laatste jaren raakte haar schilderijen echter in de vergetelheid.
Van de jaren 90 geleden is het dat er nog eens werk van Rausenberger te zien was. Iets waar galeriste en kunstkenner Sofie Van de Velde dringend verandering in wilde brengen en dus cureerde ze een expo van haar werk onder de titel ‘Où est Eline?’. Een titel met meerdere lagen: want niet alleen was het lange tijd stil rond Rausenberger, als een soort artistieke ‘Waar is Wally’ verstopt ze zichzelf ook vaak als figurant in haar drukbevolkte, kleurrijke en gedetaileerde schilderijen. Snel komen zoeken is de boodschap, want de expo loopt op z’n laatste benen. (HV)
‘Où est Eline’ van Eline Rausenberger. Nog tot en met 24 maart bij Gallery Sofie Van de Velde.
Meer hotspots en cultuur:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier