Rep je naar Maastricht voor ongeziene kunstwerken!
Voor de meest exclusieve kunst en topwerken van over de hele wereld, moet je dezer dagen niet in een museum zijn, maar op The European Fine Art Fair, afgekort TEFAF in Maastricht.
De kunstbeurs geldt als de grootste van de wereld en is na twee jaar stilstand aan haar 35ste editie toe. 242 topgaleries uit dik twintig landen tekenen present in verschillende categorieën zoals antiek, etnische kunst, juwelen, oude meesters en contemporary art. België is van oudsher goed vertegenwoordigd met toppers als Axel Vervoordt, Wijnegem en Bernard de Grunne uit Brussel. Maar er zijn ook debutanten: De Wit Fine Tapestries uit Mechelen en Gregg Baker uit Brussel, gespecialiseerd in Asian Art.
In de marge van de kunstbeurs zijn er ook allerlei activiteiten in de stad. Zo kan je de Art en Icons Walk, maken langs de bezienswaardigheden en culturele hotspots van de stad. Feeling mocht als eerste een kijkje gaan nemen op de beurs. Zoveel moois maakt een mens sprakeloos, toch hier een poging van favorieten.
Alhoewel nog bedekt onder verschillende lagen verf mag dit schilderij van van Gogh de beurs openen. Het TEFAF Museum Foundation Fund schenkt zijn jaarlijkse restauratiegift aan het Museum Boijmans Van Beuningen, dat het werk onder zijn hoede heeft. Bekend van van Gogh is dat hij zijn oude schilderijen overschilderde bij gebrek aan geld om nieuwe doeken te kopen.
De populierenlaan bij Nuenen van Vincent van Gogh, 1885
Opvallend veel vrouwelijke kunstenaars dit jaar waaronder de Vlaamse schilderes, Michaelina Wautier. De illustere 17de eeuw wordt bevolkt door mannelijke meesters zoals Rubens en van Dyck. Zij is dé uitzondering en geniet nog maar sinds kort erkenning.
Portret van een man als Jabob, echtgenoot van Rachel van Michaelina Wautier. Te zien bij gallerie Bijl-Van Urk BV.
Vlaanderen was van oudsher bekend om zijn bloeiende textielindustrie. Het Mechelse De Wit Fine Tapestries, houdt de traditie in ere en wordt door de grootste musea ter wereld gevraagd om kostbare tapijten te restaureren.
La Licorne pass sur la mer van Le Corbusier uit 1962.
Ook op juwelengebied moet Vlaanderen niet onder doen. Galerij Epoque Fine Jewelry, een familiebedrijf uit Kortrijk dat van moeder op dochter over ging, tikt de meest prestigieuze oude juwelen op de kop. Zoals deze zeldzame Art Nouveau broche uit circa 1900 met diamanten en safieren van Boucheron Paris.
Broche met diamanten en safieren van Boucheron Paris.
Marc Heiremans, van de gelijknamige Antwerpse gallerij, geldt als dé expert van 20ste eeuws Murano glas en is een wandelende encyclopedie. Bij hem kun je terecht voor een unieke vaas of ander object van de meest vermaarde ateliers waar glas geblazen wordt, maar ook voor hedendaags keramiek van de Belgische Ann Van Hoey en Reinhilde Van Grieken.
Ercole Barovier tessere ambra vessel for Barovier & Toso, Murano Italy, 1976.
Nederland geldt als zilverland en een gespecialiseerde topgallerij is A. Aardewerk. Zij presenteren deze unieke zilveren drinkbeker uit 1688 van Jan Diamant. De beker werd gebruikt in drankspelletjes, een populair tijdverdrijf in de 17de eeuw. Door in een aan de beker bevestigd pijpje te blazen, gingen de wieken van het molentje aan het draaien. De beker ging de eerste dag al van de hand voor ruim 100.000 euro, maar gelukkig blijft hij nog te zien tot 30 juni.
Zilveren drinkbeker van Jan Diamant.
TEFAF loopt nog tot donderdag 30 juni in het MECC in Maastricht. Tickets kosten online 45 euro pp, ter plekke: 50 euro. Info: tefaf.com. Snel zijn is de boodschap!
Door An Brouckmans
Lees ook:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier