Pride month: 10 films en series over queer liefde die je deze maand wil kijken
Juni staat traditiegetrouw gelijk aan ‘pride month’. Geen zin om aan te sluiten bij een drukke parade? Dan kun je de liefde in al haar vormen ook gewoon vieren vanuit je luie zetel. Deze films en reeksen zetten LGBTQ+ en queer love in de kijker.
1. Call me by your name
Call me by your name van Luca Guadagnino moet een van de mooiste en meest poëtische films over de liefde ooit gemaakt zijn. Het verhaal draait rond de zeventienjarige Elio, die samen met zijn vader, een eminente Joodse professor in de Grieks-Romeinse cultuur, en zijn Franse moeder de zomer doorbrengt in hun vakantiehuis aan de zonovergoten Italiaanse Riviera. Elio vult zijn dagen met lezen, luieren, muziek luisteren en flirten met Italiaanse en Franse meisjes uit de buurt. Wanneer de knappe Amerikaanse student Oliver arriveert om zijn vader te helpen bij onderzoek, ontstaat er complexe en intense romance tussen de twee. Een intrigerend verhaal dat we je aan het begin van deze pride month niet willen onthouden.
De film verkent thema’s als de poëzie en spanning van onuitgesproken aantrekkingskracht, een zoektocht naar fysieke expressie en de emotionele opwinding die komt kijken bij eerste liefde. Oh ja, vergaten we nog te zeggen: het is met Thimothée Chalamet in de hoofdrol.
Nu te zien op VRT Max.
2. Euphoria
De HBO-hitreeks volgt het verhaal van een groep middelbare scholieren die experimenteren met liefde, vriendschap, zingeving, drank en drugs. Het hoofdpersonage – en tevens de voice-over vanuit wiens standpunt zo goed als alles vertrekt – is Rue Bennett, een getormenteerde tiener die worstelt met een drugsverslaving en met het leven zoals dat eruit ziet. Wanneer ze bevriend raakt met Jules, een transmeisje dat recent in de stad is komen wonen, verandert haar perspectief. Euphoria is een prachtige, donkere, maatschappijkritische, reflectieve en bevragende reeks die de diversiteit en complexiteit van het moderne leven in kaart brengt. In dat discours is niet alleen ruimte voor levensbeschouwelijke dialogen, een buitensporige honger naar kicks en vermaak en muzikale uitspattingen, maar ook voor complexe relaties en uitgespitte dynamieken en voor een verkenning van liefde en genderbeleving in alle mogelijke vormen.
Nu te zien op Streamz.
3. It’s a sin
It’s a sin is het verhaal van een jonge groep vrienden in Londen die het begin van de aids-epidemie doormaken in de jaren 1980. De serie focust op hun levens, hun zoektocht door liefde en vriendschappen en op de impact van de epidemie op de lgbtq±gemeenschap. Het verhaal toont de oorspronkelijke vreugde en vrijheid die met het leven begin twintigerjaren gepaard gaat en de daaropvolgende periode van angst, stigma en het hartverscheurende verdriet dat de opkomst van hiv met zich meebrengt. Een topserie om ter ere van pride month te (her)bekijken.
Nu te zien op Disney Plus.
4. Heartstopper
Toen het eerste seizoen van de coming-of-agereeks Heartstopper uitkwam op Netflix, werd die meteen een hype en dat is niet zonder reden. De prent is een verfilming van een graphic novel en vertelt het verhaal van twee tienerjongens die goede vrienden worden, maar later ontdekken dat er ook meer tussen hen speelt. De pubertijd is geen ‘ponykamp’, maar kan gelukkig ook heerlijk romantisch zijn, dat wordt hier nog eens bewezen. Intussen werd er van de bejubbelde reeks ook een tweede seizoen gemaakt.
Nu te zien op Netflix.
5. Ammonite
In Ammonite, gebaseerd op het leven van de 19de-eeuwse Britse fossielzoekster Mary Anning, komen queer cinema, kostuumdrama en paleontologie samen. Het verhaal volgt Mary, een rol die op magistrale wijze vertolkt wordt door Kate Winslet, terwijl die een geïsoleerd bestaan leidt in het Engelse kustplaatsje Lyme Regis. Haar voornaamste bezigheid is de archeologische zoektocht naar fossielen, wat tot buitengewone vondsten leidt, die vervolgens patriarchaal worden opgeëist door mannelijke collega’s. Het hart en de emoties van de enigmatische vrouw blijven net zoals haar onderzoeksonderwerp meestal goed begraven. Tot ze de zorg opneemt voor Charlotte Murchison, een jonge vrouw uit de buurt die lijdt aan ‘melancholie’ en herstelt van een persoonlijke tragedie.
Nu te zien op VRT Max.
6. Sex Education
Otis Milburn is de zoon van een bekende seks- en relatietherapeute. Al heel zijn leven wordt met hem dan ook heel open over liefde en relaties gesproken, en vooral ook: over seks. Een belangrijk gespreksonderwerp dat in de opvoeding van veel van zijn jaargenoten veel minder aan bod lijkt te komen, en dus richt de tiener samen met Maeve Wiley, een rebelse tiener uit zijn jaar, een geheime sekstherapiekliniek op. Op droogkomische wijze onderzoekt Sex Education de seksuele en romantische perikelen die bij onze tienerjaren komen kijken, evenals de worstelingen met identiteit, relaties en zelfacceptatie.
Nog meer redenen nodig om te kijken? De kleurrijke extravaganza en het hilarische gevoel voor humor van Otis’ best friend Eric Effiong, gespeeld door Ncuti Gatwa, of de vagina-cupcakes en andere creatieve plannen van Aimee Gibbs alleen al maken de serie de moeite waard.
Nu te zien op Netflix.
7. Knokke Off
Met dank aan de hoeveelheid seks, drugs en zoekende tieners met oplopend libido, wordt deze reeks ook weleens weggezet als de Vlaamse Euphoria. Iets dat, zeker aan het begin van de serie, geen uit de lucht gegrepen opmerking lijkt: ook hier zien we een compleet losgeslagen generatie jongeren die meer heil vinden in drank en nachtelijke feestjes dan in schoolwerk én die hardnekkig zoekt naar nieuwe manieren om hun platte en relatief betekenisloze leven in te vullen. De context waarin al die existentiële escapades plaatsvinden, is dan wél weer van een heel andere orde: geen modale middenklasse hier, maar wel een groep rijkeluiskinderen wiens erfenis zodanig hoog is, dat voorzien in de eigen levensstandaard al geen levensdoel op zich meer hoeft te zijn.
Met niemand minder dan Pommelien Thijs in de rol van een bipolaire en MDMA-slikkende Knokke-girl die valt op de ‘minder begoede’ underdog vanop de camping. En Willem de Schryver in die van ‘fils à papa’ bij uitstek: arrogant, zo rijk als de zee diep en opgevoed met een compleet gebrek aan vaderlijke liefde.
Nu te zien op VRT Max of Netflix.
8. Carol
Een film met Cate Blanchett is voor altijd een goed begin van de avond. En al zeker als ze Rooney Mara als tegenspeelster krijgt. Die kruipt er voor de gelegenheid in de rol van Therese Belivet, een jonge winkelmedewerkster die midden jaren 50 verliefd wordt op een getrouwde vrouw: Carol – oftewel Cate Blanchett dus. Als de twee vrouwen elkaar rond de kerstperiode in het warenhuis tegen het lijf lopen, ontspint zich een intrigerende, maar geheime romance. Iets waar de gesloten tijdsgeest van de jaren 50 uiteraard hardnekkig een stokje voor probeert te steken. Een klimaat dat de relatie van Therese en Carol helaas geen kans geeft om tot volle bloei te komen. Een film die blootlegt waarom pride month zo’n goeie zeventig jaar later nog altijd nodig is.
Nu te zien op VRT Max.
9. Everything Now
Nadat ze een jaar lang uit beeld verdween door een opname in een psychiatrisch ziekenhuis waar ze behandeld werd voor een eetstoornis, keert de zeventienjarige Mia voor het eerst terug naar school. Daar wacht haar niet alleen een fijn weerzien met vrienden, maar uiteraard ook een hoop gemiste kansen en niet geleefde ‘eerste ervaringen’. Vastbesloten om haar leven weer op te pikken en al die gemiste kansen zo snel mogelijk weer in te halen, stelt Mia een lijst op met ervaringen die ze voor het eind van het jaar gehad wil hebben. Terwijl de tiener haar best doet de lijst zo snel mogelijk af te werken, botst ze uiteraard op allerlei obstakels die te maken hebben met vriendschap, liefde, zelfontdekking en herstel. Een serie die de grote mentale druk die er vandaag op jongeren ligt, scherp onder de loep neemt.
Nu te zien op Netflix.
10. Bathroom Stories
Omdat de financiële middelen van twee studentes te wensen overlaten, besluiten ze te gaan samenwonen. Daar besteden ze veel tijd in de badkamer – de plek waar de wifi van de buren het best te ontvangen is. In die intieme setting spelen zich ontelbare conversaties over de meest uiteenlopende onderwerpen af: gaande van al dan niet beantwoorde liefde tot seksuele avonturen, een belabberde zoektocht naar werk, ongewenste intimiteiten, social media en experimenten met drugs. Wat de reeks zo mooi maakt, is dat die expliciet vanuit vrouwelijk standpunt geschreven is. De twee jonge vrouwen komen complex en realistisch in beeld, exploreren hun seksualiteit op een heel directe en lichamelijke manier en komen te weten wat het is om als vrouw volwassen te worden in een wereld die nog vooral gedomineerd wordt door mannelijkheid. Happy pride month!
Nu te zien op VRT Max.
Meer tips voor pride month vind je via cavaria vzw of Het Roze Huis.
Meer cultuur:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier