Van een podcast die doet dromen tot Priscilla: 5 x tips voor het weekend
Hoera, weekend: tijd om even helemaal je eigen ding te doen. Nog geen idee waaraan je die vrije uren wil spenderen? Dan helpen wij je graag op weg: bij deze expo’s, events en hotspots kan je ons dit weekend vinden.
1. Night Flights: ‘Een fictiepodcast voor wie nog durft te dromen’
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."
Wat als je geliefde plots niet meer wakker wordt? De Brusselse studente Alexi Spaak moet noodgedwongen (en letterlijk) haar dromen najagen op zoek naar haar verloren minnaar. Bij elke ‘nachtvlucht’ komt ze meer te weten over het slaapuniversum ‘Somnium’, een plek waar creatieve dromers elkaar ontmoeten. In de zoektocht naar haar geliefde komt Alexi oog in oog te staan met onverwachte schoonheid én zichzelf. Regisseur Johanson (Philippe Verkinderen) wil met Night Flights een positief verhaal vertellen: “de podcast is dan ook een ode aan onzichtbare fenomenen als hoop, veerkracht en empathie.” Onder andere Manu Van Acker (MNM), Ferre Van den Broeck (2dezit) en Bil Barberis (De Hoppers) fluisteren je doorheen deze dromerige fictiepodcast.
Night Flights luister je op VRT Max, Spotify, Google Podcasts en Apple Podcasts.
2. La Collection: waar kunst en mode samenkomt
Kunst en mode zijn beste vrienden, en dat wordt dit weekend nogmaals bewezen. Het Antwerpse modelabel La Collection gaat in zee met Japans kunstenaar Kiichiro Ogawa. Dit weekend lanceren ze GURU GURU, een capsulecollectie van kleding en kunstwerken. Kiichiro neemt de kleding van La Collection onder handen en beschildert ze met zijn kunst. Deze unieke stukken worden voorgesteld in de flagship boutique van La Collection in Antwerpen. Ook te koop: Kiichiro’s kunst.
GURU GURU loopt van 13 januari tot 15 maart in La Collection, Steenhouwersvest 46, Antwerpen. La Collection.
3. Cinema uitje: ‘Priscilla’
Sofia Coppola werpt na Marie Antoinette nu een intieme blik op het leven van de jonge Priscilla Beaulieu (gespeeld door nieuwkomer Cailee Spaeny, die bekroond werd als beste actrice op het filmfestival van Venetië). We zien door haar ogen hoe ze door haar huwelijk met Elvis Presley (Jacob Elordi) tot het uiterste wordt gedreven. Totdat ze er genoeg van heeft.
Vanaf 3 januari in de bioscoop.
4. Flâneuse: tussen realiteit en dromen
Om in de gaten te houden: het werk van de Antwerpse Amber Andrews. De kunstenaar, het nichtje van artistiek koppel Nadia Naveau en Nick Andrews, maakt kleurrijke tekeningen en schilderijen bevolkt door figuren die net zo goed uit de realiteit als uit een droom zouden kunnen komen. Die wereld trekt ze ook door naar de installaties en scenografie waarin ze haar werken presenteert. Het nieuwe kunstjaar trapt Andrews af met de expo Flaneuse bij Gallery Sofie Van de Velde. Daar flaneren wij sowieso eens langs.
Van 13 januari tot 18 februari, Sofie Van de Velde Gallery Nieuw Zuid, Antwerpen, Sofievandevelde.be
5. Luistertip: ‘Noodzakelijk Verdriet’ van Froukje
Noodzakelijk Verdriet is de volwaardige debuutplaat van de Nederlandse singer-songwriter Froukje Veenstra. Het werd een album vol met inspirerende Nederlandstalige popliedjes en teksten die zich diep in je brein nestelen. Feeling sprak met de artieste.
Waarvoor staat de albumnaam ‘Noodzakelijk Verdriet’?
“De titel, die ook die van een liefdessong is, vat mooi de kern van het album samen. Het gaat over opgroeien en de confrontatie met teleurstellingen in het leven, zoals je eerste ex of een gebroken hart. Verdriet kan pijnlijk zijn, maar het is ook noodzakelijk en nuttig om te groeien naar een stabielere, sterkere versie van jezelf. De plaat gaat voortdurend over thema’s als verlies en verwerking, en ook de opluchting die daarop volgt.”
Hoe verschilt het werkproces van een debuutplaat van dat van een EP?
“Het proces voelde langer en groter. Een EP is een overzichtelijk, compact project, terwijl een album veel meer werk vereist. Hoewel het spannend en groot aanvoelde, was ik er wel aan toe. Ik liet me ook niet leiden door de verwachtingen van het publiek. Ik vertrouwde mijn buikgevoel en hield de muziek dicht bij mezelf.”
Wat hoop je dat de luisteraars zullen voelen en ervaren bij dit album?
“Ik richt me op jonge mensen van mijn generatie met mijn muziek, die vaak met logische thema’s worstelen. Maar het is belangrijk om je niet te verliezen in dat worstelen. Het hoort erbij. Met dit album wil ik de boodschap overbrengen dat je niet alleen bent. Het is kut, het is zwaar, maar het komt ook wel weer goed.”
Uit vanaf 12 januari. Koop het album hier.
Meer tips voor het weekend
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier