Restaurant Misverstand wint een Emmy! Ook deze Vlaamse non-fictie series ontroeren jong en oud
Het Vlaamse programma Restaurant Misverstand haalde gisterennacht een International Emmy Award binnen! Het programma ontroerde dus de internationale pers, net zoals zoveel Belgische kijkers. Ook deze Vlaamse non-fictie series zijn goed voor een lach en een traan.
De makers en cast van Restaurant Misverstand sleepten maandagnacht een prestigiueuze award in de wacht. De Vlaamse serie won een International Emmy Award in de categorie ‘non-scripted entertainment’. In het programma runnen presentator Dieter Coppens en chef-kok Seppe Nobels een restaurant met acht mensen met jongdementie aan hun zijde.
Met Restaurant Misverstand willen de makers jongdementie in de schijnwerpers zetten en vooral: aantonen wat mensen met de aandoening wél nog kunnen. Door hun ziekte, waarvan de symptomen meestal zichtbaar worden tussen de 40 en 65 jaar, stoten mensen dagelijks op onbegrip en de diagnose betekent vaak het einde van hun carrière. In het restaurant van Coppens en Nobels loopt het dan ook niet zonder slag of stoot, maar door nauw samen te werken raken de werknemers op elkaar ingespeeld en ontstaat er een sterk groepsgevoel.
De serie doet je lachen, huilen en geeft je kippenvel – allemaal in één zitting. Maar het is niet het enige Vlaamse programma dat die superkrachten heeft. Ook deze non-fictie series zijn goed voor een lach en een traan.
1. Down the Road
Een groep jongeren met het syndroom van Down wordt gedropt in een exotisch land (Canada, Thailand en binnenkort ook Australië) en onder de begeleiding van presentator Dieter Coppens (is ie weer) en coach Saar Pelgrims maken ze de reis van hun leven. De jongeren leren zelfstandig te leven, uitdagingen aan te gaan en hun grenzen te verleggen: van olifanten aaien tot parachutesprongen en liefdesverklaringen. Goed voor momenten waar je niet meer bijkomt van het lachen en ontroerende scènes die jong en oud raken.
Via VRT MAX.
2. Boris
Vlaamse cartoonist en presentator Jeroom wilt zijn overleden broer een laatste rustplaats geven in Canada. Daarvoor vliegt hij met twee gekende grapjassen Bockie en Jonas Geirnaert de oceaan over. Met z’n driëen doorkruisen ze Canada en bezoeken ze de plekken waar Boris voor zijn overlijden passeerde. Een programma vol rauwe emotie en hilarische momenten; een gedurfd en geniaal evenwicht.
Via Streamz.
3. Over de Oceaan
Zet zes BV’s (inclusief kapiteinen en cameracrew) op een claustrofobische zeilboot richting de Caraïbische eilanden en kijk wat er gebeurt. Van miserie (zeeziekte en stormachtig weer) tot dagboekmomenten, muziekvideo’s en zwemsessies in open water; tijdens hun tocht over de Atlantische Oceaan deel je lief en leed met BV’s als Élodie Ouédraogo, Clara Cleymans, Jani Kazaltzis en Ella Leyers – nét of je mee op de boot zit. De populaire reeks zit al aan z’n derde seizoen, genoeg voer om te bingewatchen dus.
Via Streamz.
4. Waarom Wachten
Karine Claassens gaat met Bekende Vlamingen en hun ouders op stap. Ze bespreken de onvoorwaardelijke band tussen ouder en kind, want waarom wachten met zeggen wat je altijd al wou zeggen? Bekende gasten van het tweede seizoen: Niels Destadbader, Imke Courtois, Fien Troch en Ben Segers.
Via VRT MAX.
5. Kamp Waes
Vijftien gewone brurgers gaan tijdens Kamp Waes de uitdaging van hun leven aan. De deelnemers volgen er het zware trainingsprogramma gebaseerd op dat van de Belgische Special Forces, de elite-eenheid van het Belgische leger. De Vlamingen krijgen de kans zich te meten aan de extreme fysieke en mentale uitdagingen die de Special Forces-kandidaten ondergaan tijdens hun opleiding. En ja, de stoerste mensen van Vlaanderen pinken zo nu en dan ook een traantje weg. De selectie voor seizoen drie is al begonnen, wie druft?
Via VRT MAX.
Meer kijktips
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier