Van bluesy levenslessen tot Sylvie Kreusch: deze 8 platen brengen licht op een donkere winteravond
Van de bluesy levenslessen van Father John Misty tot de verrassingsdrop van Kendrick Lamar: november had op de valreep nog heel wat muzikale parels in petto. Met een donkere decembermaand in zicht, alvast een spaander licht om naar uit te kijken. Deze acht albums wil je luisteren op een gezellige winteravond.
1. Warhaus – Karaoke Moon
De naam Maarten Devoldere behoeft in muzikale kringen natuurlijk weinig uitleg meer: na een vliegende start als één van de frontmannen bij Balthazar, is hij ook met zijn soloproject Warhaus inmiddels al aan zijn vierde album toe. Waar er op Ha Ha Heartbreak door de breuk met ex-vriendin Sylvie Kreusch, nog vooral plek was voor hartzeer en weltschmerz, wordt op Karaoke Moon duidelijk dat gelukkig ook nieuwe en ontluikende liefde goed is voor artistiek vuur. Dat ook de brokken tussen Devoldere en Kreusch intussen voldoende gelijmd, blijkt uit het album: in verschillende nummers duikt de hypnotiserende stem van de zangeres weer op en daar kunnen wij alleen maar blij om zijn. Qua sound gaat Karaoke Moon verder op het bekende Warhaus-elan: melancholische indie-pop en jazzy noir vermengen zich met introspectieve teksten en speelse, licht ironische reflecties. Sensuele nachtclubvibes en de diepe, bij tijden zacht fluisterende stem van Devoldere die tot diep in je hart boort, maken het compleet. Eén van de mooiste nieuwe platen die zorgen voor licht op een koude winteravond.
2. Comic trip – Sylvie Kreusch
Gebeten door de sensuele en licht magnetische stem van Sylvie Kreusch: dan is er goed nieuws, want de artieste bracht afgelopen maand zelf ook een nieuw album uit. Comic Trip, zoals de plaat toepasselijkerwijs gedoopt werd, doet alles wat de titel belooft: de elf nummers over liefde, verdriet en persoonlijke groei nemen je als luisteraar mee op een intrigerende muzikale trip vol introspectieve bespiegelingen, turbulente emoties en afwijkende muziekstijlen. Terwijl het intieme openingsnummer ‘Sweet Love (Coconut)’ de nostalgische sfeer van de jaren zestig oproept, gaat ‘Hocus Pocus’ voluit voor een neo-western sfeer en gooit ‘Final Hour’ gezwind elementen van sophisti-pop en Franse jazz met elkaar in de mix. In totaal goed voor een gracieuze en elegante plaat die de flamboyante en meeslepende persoonlijkheid die Kreusch ook op het podium ten berde brengt, wat ons betreft perfect omzet in geluid.
3. Michael Kiwanuka – Small changes
Op Small Changes, het nieuwste album van Michael Kiwanuka horen we Britse soulzanger met Oegandese roots intiemer, meer ingetogen en soberder dan ooit. Misschien heeft de verhuis van het drukke Londen naar een ‘small town‘ kustplaats op het Engelse platteland daar iets mee te maken. De kenmerkende mix van jaren ’70-soul, folk en blues die de vorige platen van Kiwanuka druk bevolkte, is nog steeds aanwezig, maar in een meer reflectieve en gematigde vorm. Een harmonieus, intiem en gezapig voortkabbelend album waar wij ons op een donkere winteravond maar wat graag door laten meevoeren.
4. Father John Misty – Mahashmashana
Na een carrière als drummer bij Fleet Foxes besloot Joshua Tillman in 2012 ook met een eigen muzikaal alter ego op de proppen te komen. Onder het pseudoniem Father John Misty debuteerde hij met Fear Fun, een mix van barok-pop en indie-folk met scherpe, vaak ironische en maatschappijkritische teksten. De plaat zette meteen de toon voor zijn unieke en karaktervolle stijl die we nog bij geen enkele andere artiest op eenzelfde gevatte en doordachte manier zagen terugkeren. Op zijn allernieuwste plaat, Mahashmashana – wat in het Sanskriet zoveel betekent als ‘groot crematieveld’, verkent de zelfverklaarde eerwaarde thema’s als sterfelijkheid, transformatie en transcendentie. Goed voor een melancholisch album vol weelderige soundscapes en existentiële diepgang. Een niet te missen topper onder de nieuwe platen uit november.
5. ELDERS – Elders
ELDERS, het debuutalbum van Laurence Roothooft en haar inmiddels helaas overleden man en muzikant Tom Pintens, raakt tot diep in het hart om meer dan één reden. ELDERS ontstond drie jaar geleden, toen Tom en Laurence de nood voelden om een geheel nieuwe sound te creëren. Tom onderzocht hoe hij de melancholische melodieën uit zijn hart kon combineren met elektronische dansbare muziek. Samen met zijn vrouw en grote liefde zocht én vond hij een wereld vol rijke instrumentale texturen, warme introspectie en voldoende ‘glitter’ om een streepje licht en lucht erin te houden. Zo werd ELDERS een wonderbaarlijk en dromerig universum waarin twee zoekende zielen samenkomen. Een plaat die instant associaties oproept met Kavinsky’s ‘Nightcall’, aan een intieme versie van The XX op hun hoogtepunt of aan de excentrieke wereld van Caroline Polachek.
6. Kendrick Lamar – GNX
Toen Kendrick Lamar verleden week vlak voor het weekend met een heel nieuw album uit de lucht kwam vallen, zette hij daarmee zowat het volledige internet op z’n kop. Niet alleen had niemand de plaat meteen zien aankomen, de vraag of de songs erop alweer een nieuw en vurig vervolg zouden blijken in de vete die de rapper al sinds mei muzikaal aan het uitvechten was met die andere grote rapper, Drake, hield zo goed als iedereen die een beetje thuis is in de scene, in de ban. Wie goed naar de bijtende woorden uit de openingstrack ‘wacced out murals’ luistert, begrijpt meteen hoe laat het is: zonder enige terughoudendheid zet Lamar niet alleen de beef tussen hem en Drake verder, maar deelt hier en daar meteen ook een onderhuidse steek uit naar de rapscène zelf, die zich volgens Lamar nog maar veel te weinig bezig houdt met het oorspronkelijke ‘doel’ waar het genre groot mee werd: namelijk maatschappelijke problemen kritisch, maar in een ritmische opeenvolging van gevatte oneliners en andere lyrics aan de kaak stellen. Een zogenaamd ‘disstrack-album’ dat zonder twijfel kan doorgaan als een ‘victory lap’ voor Lamar, die zijn unieke positie als grootmeester binnen het genre op deze manier nog eens stevig in de verf zet.
7. Spinvis – Lutke Krub en zeven kerstliedjes
Wie de melancholisch poëtische woordkunsten van Erik de Jong een beetje kent, zal het misschien verbazen dat hij nog niet eerder met een ‘kerstplaat’ op de proppen kwam, maar met Lutke Krub en zeven kerstliedjes waagt hij zich er dan eindelijk toch aan. Lutke Krub, is natuurlijk niet zomaar een kerstplaat: geen traditionele kerstdeuntjes of slepende crooners, maar wel de gebruikelijke mix van melancholische zwaarmoedigheid en poëtische verwondering, maar dan in een speels kerstjasje. Bij het album hoort trouwens ook een boek: een uniek kerstverhaal dat de Jong samen met striptekenaar Hanco Kolk op touw zette en dat naast zeven nummers, dus ook een paar originele kerstverhalen bevat, waaronder dat van het dorp ‘Lutke Krub’. Het boek komt samen met de muziek, en is verkrijgbaar in verschillende vormen en formaten: van retro vinyl tot een moderne digitale versie.
8. Soccer Mommy – Evergreen
De nieuwste plaat van Sophie Allison, het creatieve en muzikale brein achter Soccer Mommy, draait helemaal rond rouw, verlies en verdriet. Wie precies de persoon is waar om gerouwd wordt, is niet duidelijk, maar wat wel duidelijk is: het is een verlies dat diepe sporen nalaat. Zo noemt de zangeres niks nog hetzelfde dan daarvoor: alsof ze zichzelf na het ontbreken, helemaal opnieuw heruit moet vinden. Dat uit zo’n periode van rouw ook mooie nieuwe dingen kunnen ontstaan, blijkt uit Evergreen. Een filmische en turbulente plaat die voortdurend heen en weer schuift op de dunne lijn tussen kwetsbaarheid en intimiteit, tussen acceptatie en de retrospectieve hoop op verandering.
Meer cultuur:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier