MoMu © Stany Dederen

8 x modetentoonstellingen die je dit najaar wil bezoeken

Koude herfstdagen vragen om gezellige museumbezoeken. Geen idee waar naartoe? Wij selecteerden voor jou acht tentoonstellingen die je modeminnend hart sneller doen slaan. Van expo over mode-icoon Naomi Campbell tot uniek werk van Peter Lindbergh in La Galerie Dior: hier wil je heen.

1. ‘Cindy Sherman’ in FOMU, Antwerpen

modetentoonstellingen
© Untitled #462 (2007/2008). Chromogenic color print Cindy Sherman. Courtesy Cindy Sherman & Hauser & Wirth

Voor het eerst binnen zo’n grootschalige solo te zien in België: het werk van Amerikaans fotograaf Cindy Sherman, wereldberoemd om haar maatschappijkritische personaportretten waarin ze steevast zelf model staat. Meer dan 100 van haar foto’s worden in het kader van het lopende Ensorjaar samengebracht in het Antwerpse FOMU. De rode draad? Mode, of zeg maar antimode, want het zijn de daar heersende schoonheidsidealen die onder de loep genomen worden. De expo omvat zowel vrij werk als beeld dat Sherman in opdracht maakte van prestigieuze modelabels en magazines. (CB)

FOMU: Waalsekaai 47, Antwerpen. Nog tot 2 februari.

2. ‘Maskerade, make-up & Ensor’ in MoMu, Antwerpen

modetentoonstellingen
© Stany Dederen

Nóg een veelbelovende expo in het kader van het Ensorjaar, is deze ‘Maskerade, make-up & Ensor’ in het Antwerpse MoMu. Geïnspireerd door diens voorliefde voor maskers en het effect ervan, duikt deze tentoonstelling dieper in op het masker van de modewereld: make-up. En hoe de industrie errond zowel een zegen – een vorm van vrijheid en persoonlijke expressie – als vloek – een bron van onzekerheid – kan zijn. En er wordt ook zeer fijne kunst getoond van, naast James Ensor zelve, Tschabalala Self, Genieve Figgis en Issy Wood. (CB)

MoMu: Nationalestraat 28, Antwerpen. Nog tot 2 februari.

3. ‘Jules François Crahay’ in Het Mode & Kant Museum, Brussel

© detiffe.com

De allereerste tentoonstelling over Jules François Crahay. Die naam doet misschien niet meteen een belletje rinkelen, maar deze Belg werd in zijn tijd beschouwd als “een van de laatste genieën van de haute couture”. Hij creëerde meesterlijke collecties voor Nina Ricci en Lanvin. En werd door de pers geloofd en vergeleken met niemand minder dan Christian Dior. (EN)

Mode & Kant Museum: Violetstraat 12, Brussel. Nog tot 10 november.

4. ‘Dior – A New Look’ in Kunstmuseum, Den Haag

© Viviane Sassen voor Kunstmuseum Den Haag

Toen Parijs na de Tweede Wereldoorlog haar positie als modestad moest zien terug te winnen, kon het rekenen op Christian Dior. Met zijn baanbrekende ontwerpen vol wijde rokken, smalle tailles en aflopende schouders, vierde hij het vrouwelijk lichaam en veranderde daarmee in één klap het modebeeld van die tijd. Een inspirerende gedachte die ook vandaag nog doorleeft in het hart van het modehuis. In DIOR – A New Look gaan ontwerpen van toen in dialoog met die van Maria Grazia Chiuri, de huidige en eerste vrouwelijke creative director van Dior. Met zichtbare slogans als ‘Dio(r)evolution’ en ‘We should all be feminists’, ontwerpt ze volgens het originele gedachtegoed voor vrouwen van nu. (HV)

Kunstmuseum Den Haag: Stadhouderslaan 41. Nog tot 26 januari.

5. ‘Dior/Lindbergh’ in La Galerie Dior, Parijs

© Peter Lindbergh Foundation

La Galerie Dior brengt een ode aan een van de grootste fotografen van zijn tijd, Peter Lindbergh. De expo Dior/Lindbergh schijnt een licht op de boeiende dialoog tussen de fotograaf en het modehuis. Werken van Christian Dior tot Maria Grazia Chiuri worden tot leven gebracht met Lindberghs legendarische foto’s, die hij maakte voor onder andere Vogue en Harper’s Bazaar. Hoogtepunt: de nooit eerder vertoonde foto’s van een buitengewone Dior-shoot in de straten van New York. (EN)

La Galerie Dior: 11, rue François 1er, Parijs 8e. Nog tot 5 mei.

6. ‘Naomi: in Fashion’ in Victoria & Albert Museum, Londen

NAOMI V&A © Marco Bahler
© Victoria & Albert Museum

Topmodel en mode-icoon Naomi Campbell houdt het intussen niet minder dan veertig jaar vol. Een ongeëvenaard jubileum vol indrukwekkende campagnes, elegante runway struts en vlammende editorials, dat uiteraard niet onopgemerkt voorbij kan gaan. Voor de expo ‘NAOMI: In fashion’ dook het icoon diep in haar eigen couture- en catwalkcollectie én in die van grote modehuizen. Blikvangers van de tentoonstelling zijn zonder twijfel het dramatische korset van Thierry Mugler uit 1989, Campbells runway-look uit Sarah Burtons laatste show voor Alexander McQueen en het paar plateauschoenen van Vivienne Westwood waarmee ze in 1993 gracieus neerging. (HV)

Victoria & Albert Museum: Cromwell Road, London SW7 2RL. Nog tot 6 april.

7. ‘DIVA’ in Kunsthal, Rotterdam

modetentoonstellingen
© Victoria & Albert Museum

De expositie onderzoekt en herdefinieert de ooit controversiële term diva – die oorspronkelijk ‘godin’ betekent – en hoe deze is omarmd in de performancecultuur. Van operagodin Maria Callas tot popicoon Rihanna: ontdek hoe allerlei diva’s doorheen de geschiedenis met behulp van mode doen aan zelfexpressie. Bijzondere creaties zoals de beroemde ‘flame dress’ van Tina Turner en de op Louis XIV geïnspireerde verjaardagslook van Elton John zijn niet te missen. (EN)

Kunsthal: Museumpark Westzeedijk 341, 3015 AA Rotterdam. Nog tot 2 maart.

8. ‘Barbie: The Exhibition’ in Design Museum, Londen

modetentoonstellingen
© Jo Underhill for the Design Museum

Barbie en mode gaan samen, zoals Ben en Jerry’s (denk maar terug aan de iconische Barbie-perstour van vorige zomer). Wie meer wil weten over de iconische pop, één adres: het Design Museum in Londen. Daar viert Barbie in stijl haar 65ste verjaardag. Aan de hand van maar liefst 250 unieke voorwerpen wordt het Barbie-verhaal van 1959 tot nu verteld. (EN)

Design Museum: 224-238 Kensington High St, London W8 6AG. Nog tot 23 februari.

Meer lezen:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content