Mathieu Lehanneur, ontwerper van de olympische fakkel: “Een goed design moet je kippenvel bezorgen”
Mathieu Lehanneur is één van de bekendste namen in de internationale design scene en won al verschillende awards met zijn werk. Het verbaasd dan ook niet dat hij de fakkel voor de Olympische Spelen van dit jaar mocht ontwerpen. Wij spraken de ontwerper over de magie van het alledaagse, zijn favoriete design en de Olympische Spelen.
Op een zonnige lentedag zijn we te gast in de Factory van Mathieu Lehanneur. De designer ontvangt ons met open armen in zijn werkplaats, die normaal niet toegankelijk is voor publiek. “Kom binnen, ik heb speciaal voor jullie opgeruimd.” (lacht)
Wanneer we binnengaan, valt ons onmiddellijk de keramische iris op die aan het plafond hangt. Het is al snel duidelijk dat Mathieu overloopt van passie voor zijn job. Hij vertelt ons in geuren en kleuren over de unieke lamp. “De bedoeling was om het romantische van de bloem te verbeelden, maar tegelijk ook een bepaalde energie uit te stralen. Het was een lang proces om daartoe te komen, ik heb er ongeveer vier jaar aan gewerkt.”
‘Met schoonheid alleen ben je niets, dan kan AI het evengoed creëren’
Aan ieder project werkt Mathieu Lehanneur ongeveer twee à drie jaar. Zijn tijdloze stukken zijn bedoeld om hun eigenaars te overleven. Vandaar dat hij blijft finetunen tot elk detail klopt. “Mijn designs moeten meer zijn dan gewoon mooi. Ze moeten je kippenvel bezorgen, een gevoel opwekken, een herinnering oproepen… dan pas wordt het interessant. Met schoonheid alleen ben je niets, dan kan AI het evengoed creëren.”
‘Ik kreeg vijf maanden om de Olympische fakkel te maken, ik was niet zeker of dat zou lukken’
Het verbaasd dan ook niet dat Mathieu Lehanneur de fakkel voor de Olympische Spelen van dit jaar mocht ontwerpen. “Ik had net een ritje gemaakt met mijn motor, toen ik het langverwachte telefoontje kreeg. Mijn hart begon heel snel te slaan, wanneer ik te horen kreeg dat ze met mij in zee wouden gaan. Ik was in extase en voelde een intens geluksgevoel. Even later kwam het binnen, ik kreeg vijf maanden om een fakkel te maken. Ik was niet zeker of het me zou lukken, maar na honderd prototypes, had ik eindelijk dé fakkel.”
Om er een totaalbeleving van te maken creëerde Mathieu Lehanneur samen met Airbnb een unieke ervaring. De avond van de Olympische openingsceremonie zal een gelukkig koppel kunnen overnachten in de klokkamer van Musée d’Orsay, die voor de gelegenheid omgetoverd is tot luxueuze suite door Mathieu. Ook zal er een exclusief event zijn op het dakterras van het museum, dat gehost wordt door de designer en waar je onder andere de olympische fakkel zal kunnen bezichtigen.
Samen met Airbnb creëerde je een iconische ervaring, een overnachting in Musée d’Orsay. Wat was de meest iconische ervaring in jouw leven?
“Dé iconische ervaring die meteen bij me opkomt, is de oceaan zien. Dat vind ik wonderbaarlijk. Het herinnert mij eraan dat ik deel ben van een groter geheel, dat er was voor mij en nog lang na mij zal blijven bestaan. Wanneer ik voor de oceaan sta, voel ik dat ik leef. In deze moderne tijden vergeten we soms om stil te staan en te beseffen hoe geweldig het is om te leven. Ik probeer iedere dag de magie te zien in het alledaagse.”
Door de rush van de huidige maatschappij vergeten we inderdaad wel eens om stil te staan bij de schoonheid van het leven. Heb je een tip voor anderen om – zoals jij het zo mooi verwoord – de magie te zien in het alledaagse?
“Ik probeer iedere dag een korte pauze te nemen en bewust te worden van het feit dat ik adem, voel, zie, hoor, herinner… Al die dingen zijn meer dan genoeg om te genieten van dit korte leven op aarde. Mijn vrouw zegt mij ook vaak dat ik te veel werk en meer tijd moet nemen om te ontspannen. Dus ik dwing mezelf om iedere dag minstens tien seconden gewoon even stil te staan.”
Je ontwierp de fakkel voor de Olympische Spelen, ben je zelf een sporter of eerder een supporter?
“Supporter! Toen ik een tiener was, sportte ik veel, maar nu niet meer. Dankzij mijn olympische avontuur, ben ik in contact gekomen met atleten en het kriebelt om de draad weer op te pakken. Ik heb geen excuus meer.”
Voor de zestigste verjaardag van de Renault 4L designde je een special edition en nu mocht je de olympische fakkel ontwerpen. Je hebt al aan verschillende ambitieuze projecten gewerkt. Wat was jouw favoriete project tot nu toe?
“Dat is een moeilijke vraag. Ik denk dat ik ga voor Tomorrow Is Another Day, een project dat ik maakte voor een ziekenhuis in Parijs. Ik creëerde een soort artificieel raam dat de hemel van morgen toont, op basis van weerinformatie die in real time op het internet wordt verzameld. Dat raam is geïnstalleerd in iedere kamer op de palliatieve afdeling. Het was een zeer belangrijk project voor mij. Het toont dat objecten ons kunnen helpen om een beter leven te leiden.”
Wanneer ontdekte je dat designen je passie is?
“Ik wou eigenlijk eerst een artiest worden, dus ik studeerde fine arts. Maar na zes maanden ontdekte ik dat ik niet de juiste persoon ben om alleen te zitten in een atelier. Ik heb mensen rondom mij nodig, dus ging ik voor design. Als designer kan ik zijn wie ik wil zijn: een kunstenaar, een wetenschapper, een maker… Het geeft me de vrijheid om te doen waar ik op dat moment zin in heb.”
Meer lezen:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier