Leonardo redt de planeet

Tanja Dierckx

Chef Cultuur Tanja Dierckx keek naar ‘Before the Flood’ en raadt iedereen aan om hetzelfde te doen. Dankuwel, Leo.

Ik moet het nog eens hebben over Leonardo. Neen, hij is niet mijn favoriet acteur – ik heb zelfs ‘Titanic’ nooit gezien. Hij is een geweldig Oscarwinnaar, dat wel. Maar met dit project overtreft hij glorieus de heldendaden van pelsenjager Hugh Glass in ‘The Revenant’ . Deze beer is iets groter om te bevechten.

Dus Leo is goed bezig. Samen met Alejandro Gonzales Iñarritu, regisseur van ‘The Revenant’, werkte hij de voorbije twee jaar aan ‘Before the Flood’, een documentaire die een stand van zaken geeft over de opwarming van de aarde en de apocalyptische gevolgen ervan. Dit project gaat verder dan het persoontje van Leo. Dit gaat over ons allemaal.

Natuurlijk weten wij van de opwarming van de aarde. Maar er is nog steeds te weinig actie. En er zijn nog steeds partijen die het fenomeen ontkennen, vooral zij die veel geld verdienen aan fossiele brandstoffen. Aan de andere kant zitten wetenschappers met hun handen in het haar: de keiharde feiten tonen zich in statistieken. En het gaat allemaal veel sneller dan verwacht!

We volgen Leonardo wanneer hij wereldleiders ontmoet die tot actie aanzetten, zoals Barack Obama, Paus Franciscus, Ban Ki-moon. Hij neemt ons mee naar de smeltende ijskappen die zorgen voor stijgend water, overstromingen, droogtes, natuurbranden, ...

Een wetenschapper in Antartica vertelt dat je in de zomer van 2040 over de Noordpool zal kunnen zeilen. Er zal geen ijs meer zijn. Een romantische gedachte? Ik denk het niet. Als het ijs verdwijnt, krijgen we een megatransformatie van het klimaat. Het kappen van het regenwoud heeft een gelijkaardig effect. De regenwouden absorberen CO2 en houden daardoor ons klimaat stabiel. Zonder ijs en regenwouden wordt het stilaan niet meer houdbaar op deze planeet.

Op sommige plaatsen zijn de gevolgen al pijnlijk concreet. In Miami bijvoorbeeld, daar stijgt het water onverwacht op uit de rioolputjes en stroomt het over de straten. Burgemeester Philip Levine: “We hebben geen tijd meer om hierover te discussiëren”. Hij vermoedt dat hij zijn stad nog zo’n 40 à 50 jaar kan drooghouden via gigantische ondergrondse pompen.

Kiribati in de Grote Oceaan zal onder water verdwijnen. Overstromingen drijven de mensen vandaag al van hun eiland. Anote Tong, tot maart van dit jaar president van Kiribati, kocht land in Fiji waar zijn volk vanaf 2020 terechtkan (dat is over drie jaar): “Ik wil dat mijn twaalf kleinkinderen binnenkort een plaats hebben om te leven”. De Kiribatianen, die zelf amper voor verontreiniging zorgen, dragen de gevolgen van de CO2-uitstoot op andere plaatsen van de planeet. Leonardo zegt hierover: “What we’ve done to the rest of the world is criminal”.

Nog veel meer rampen zullen gebeuren, als we niet ingrijpen. Ons hoofd naar de andere kant draaien is geen optie meer. Machteloos toekijken nog minder.

Vanuit de industriële wereld heeft Elon Musk van Tesla een oplossing: hij weet hoe we de hele wereld kunnen omschakelen naar duurzame energie via zijn ‘gigafabrieken’. Strak plan, maar één man kan de wereld niet veranderen (en Leo ook niet, voor alle duidelijkheid). De verantwoordelijkheid ligt bij ieder van ons. “It’s up to all of us” is dan ook de conclusie van de documentaire. Dan kunnen politiek en industrie volgen.

Wij hebben de sleutel in handen. We kunnen beginnen met onze consumptie aan te passen. Bijvoorbeeld: eet niks meer waarin palmolie werd verwerkt, want honderdduizenden hectaren regenwoud verdwijnen daardoor. Verminder met het eten van rundsvlees. Of vervang het door kip, dat zorgt al meteen voor 80% minder CO2-uitstoot. Stem op leiders die af willen van fossiele energie en investeren in duurzame energie ... Begin vandaag met naar ‘Before the Flood’ te kijken! Gratis op deze link.

beforetheflood

Je kan ‘Before the Flood’ GRATIS bekijken op deze link (met Nederlandse ondertitels).

Partner Content

Gesponsorde content