Feeling boekenclub: 8 x must-reads geselecteerd door onze boekenexpert
Boekenexpert Ans Vroom vertelt je vanaf nu elke maand wat er op je to read-lijstje moet staan. Ontdek hier haar 8 favorieten van het moment.
De Tijdontkenner – Ilse Ceulemans
Het is geen goede tijd om een witte man van 51 te zijn. Dat ondervindt Erik, een tv-recensent bij een krant, die met zijn neus op de feiten wordt gedrukt: zijn job is overbodig geworden, zijn mening telt niet meer. Een verfrissend fictiedebuut vol herkenbare situaties en gedachten over ouder worden, gemiste kansen en nooit ingevulde verwachtingen. Je hoeft zeker geen man met een midlife crisis te zijn om jezelf te herkennen in het sympathieke, stuntelende en bij momenten ontroerende hoofdpersonage.
De tijdontkenner – Ilse Ceulemans
Antonia’s dochter – Giulia Caminito
Het verhaal van de Italiaanse Gaia, die opgroeit in een armoedige buitenwijk van Rome, grijpt je van bij de eerste pagina’s naar de keel. Ondanks haar pogingen om te ontsnappen aan haar jeugd vol vernederingen en pesterijen, belandt Gaia als jonge vrouw in een spiraal van armoede en geweld. Een onthutsende roman over het belang van een geboorteplaats, in de stijl van Elena Ferrante en Edouard Louis.
Antonia’s dochter – Giulia Caminito
Hoe je van je dochter moet houden – Hila Blum
Een moeder staat voor het huis van haar enige dochter, duizenden kilometers verwijderd van haar woonplaats in Israël. Ze gluurt stiekem naar haar twee kleindochters, die ze nog nooit ontmoet heeft, maar durft niet aanbellen. Zo begint het aangrijpende verhaal van Joëla, een moeder met een gebroken hart die moet aanvaarden dat ouders het lot van hun kinderen niet kunnen bepalen. Deze schets van een verscheurd gezin gaat recht naar je hart.
Hoe je van je dochter moet houden – Hila Blum
Een koffer vol citroenen – Hassnae Bouazza
De Marokkaans-Nederlandse Hassnae Bouazza geeft met deze zinnenprikkelende ode aan haar overleden moeder een mooie inkijk in een leven tussen twee culturen. Geen plotgedreven roman, maar een verzameling warme herinneringen aan de smaken en geuren van haar jeugd. Linzen met kaneel en koekjes met oranjebloesem staan symbool voor een tijd die definitief voorbij is, of toch niet? Bouazza schetst haar ontroerende zoektocht naar een identiteit, los van de moeder van wie ze alles geleerd heeft.
Een koffer vol citroenen – Hassnae Bouazza
Wie is die vrouw? – Elke Geurts
Toen Elke Geurts het verdriet om haar scheiding van haar afschreef in haar roman Ik niet meer van jou had ze nooit verwacht dat haar persoonlijke verhaal zo een gigantisch succes zou worden. Deze opvolger vertelt na de dissectie van haar pijnlijke scheiding het verhaal van de wederopbouw van haar leven. Die gaat moeizaam, niet in het minst omdat ze ontdekt dat haar ex acht jaar lang een geheime affaire had. Een herkenbaar en bij momenten hilarisch boek dat troost zal bieden aan iedereen die ooit opnieuw moest beginnen.
Wie is die vrouw – Elke Geurts
De Buitenkant – Milou Van Rossum
De Nederlandse modejournaliste en chef van NRC Magazine Milou Van Rossum vroeg de mening van veertien vrouwen over de rol die uiterlijk speelt in onze maatschappij. Kritisch en onverbloemd vertellen inspirerende denkers als Bregje Hofstede, Manon Uphoff en Dalilla Hermans in deze bundel over hun persoonlijke ervaringen als vrouw, als partner en als moeder. Ieder verhaal over blubberbuiken, ouder worden, ongepaste opmerkingen en het beschermen van dochters is anders, maar oh zo herkenbaar.
De buitenkant – Milou van Rossum
StillevenSarah – Winman
Wie deze zomer niet op reis kan, maar verlangt naar de sfeer van het zwoele zuiden, kan zichzelf troosten met dit sprankelend verhaal dat zich afspeelt in de heuvels van Toscane, waar een flamboyante kunsthistorica vriendschap sluit met een jonge Engelse soldaat op het einde van de Tweede Wereldoorlog. Een klassieke, meeslepende roman vol kleurrijke personages en magische locaties, zoals de pleinen van Firenze en de verwoeste wijnkelder van een Toscaanse villa. The Washington Post noemde het boek ‘Een medicijn tegen reislust en een remedie tegen eenzaamheid’.
Het begin en zijn oneindigheid – Corinne Heyrman
De debuutroman van deze jonge schrijfster en theatermaker is een moedig boek over psychische kwetsbaarheid. Ze vertelt het verhaal van een grootvader en een kleindochter, die op verschillende momenten in hun leven in dezelfde psychiatrische instelling terechtkomen, hij met een depressie, zij met een eetstoornis. Met een grote mildheid en empathie onderzoekt Corinne Heyrman hoe erfelijkheid kwetsbaarheid is, en wat we in onze maatschappij normaal vinden en wat niet. Een ontroerend en persoonlijk verhaal van een veelbelovend talent.
Het begin en zijn oneindigheid – Corinne Heyrman