Feeling boekenclub: 5 x must read boeken voor de zomer
Het is zomer! Tijd om eens lekker onderuit te zakken en jezelf te verliezen in een goed boek. Wij tippen hieronder vijf must-read boeken met een krachtige boodschap die je gegarandeerd aan het denken zetten.
5 x must-read boeken met stof tot nadenken
Zo’n leuke leeftijd – Kiley Reid
Zo’n leuke leeftijd – Kiley Reid
De jonge zwarte Emira Tucker werkt als babysitter voor een succesvolle influencer. Ze wordt gefilmd als ze in een winkel wordt aangesproken door een beveiligingsagent, die het verdacht vindt dat ze met een witte peuter op stap is. Als het filmpje viraal gaat, gaan de poppen aan het dansen. Het resultaat is een debuutroman die raast als een sneltrein, en door de dood van George Floyd relevanter werd dan ooit.
De stof in haar handen – Bianca Pitzorno
De stof in haar handen – Bianca Pitzorno
Nadat een epidemie een familiale ravage veroorzaakte, wordt een jong meisje opgevoed door haar grootmoeder. Zij leert het kind alle finesses van het werken met naald en draad. Hun talent brengt de twee vrouwen in bijzondere middens. Als haar oma sterft, is het naaien niet alleen een manier om het hoofd boven water te houden, het helpt haar ook om haar eigen weg te zoeken.
De stof in haar handen doet denken aan vrouwen aan de haard, maar blijkt een historische roman over de strijd voor onafhankelijkheid. Het thema geeft het boek een hedendaagse urgentie mee, en is daardoor een ideaal zomerboek met een scherp randje.
De stof in haar handen – Bianca Pitzorna – Uitgeverij Signatuur
Beminde – Toni Morrison
Beminde – Toni Morrison
Deze maand verschijnt Toni Morrisons klassieker Beminde samen met Lied van Solomon in een mooie nieuwe hardcover-uitgave. Beminde is het hartverscheurende verhaal van een gevluchte slavin die uit pure wanhoop haar dochtertje om het leven brengt. Weinig romans over de slavernij in de VS maakten zoveel indruk op hun lezers.
Dochter van de dekolonisatie – Nadia Nsayi
Dochter van de dekolonisatie – Nadia Nsayi
Het verhaal van de kolonisatie wordt geschetst door de ogen van politicologe Nadia Nsayi. Haar grootvader stapte, vlak na WO I, op de boot in Antwerpen richting toenmalig Belgisch Congo, waar hij zijn vrouw ontmoette. Nadia begint zich aan de universiteit te verdiepen in haar geboorteland en familiegeschiedenis. Dit boek, over het belang van Belgische excuses en dekolonisatie, is even verhelderend als ontluisterend.
Het einde en hoe het te overleven – Gaea Schoeters en Katrien Steyaert
Het einde en hoe het te overleven – Gaea Schoeters en Katrien Steyaert
Wat gebeurt er als 119 schrijvers zich buigen over dat thema waar we allemaal bang voor zijn; ons levenseinde? In plaats van het uit de weg te gaan, gaan ze bewust over op bezinning over het onvermijdelijke en het meest voorspelbare in ons leven. Want sterven, dat zullen we nu eenmaal ooit allemaal. Van Ilja Leonard Pfeijffer over Zadie Smith tot Bart Moeyaert, ze blikken vooruit naar hun ultieme deadline, en dat levert een bijzonder boek vol troost en inspiratie op dat je nog vaak wilt herbekijken en lezen.
Het einde en hoe het te overleven – Gaea Schoeters en Katrien Steyaert – Uitgeverij Polis
De onzichtbaren – Roy Jacobsen
De onzichtbaren – Roy Jacobsen
Voor de Noorse kust groeit Ingrid Barrøy op, op een eiland waar het leven een voortdurende strijd lijkt tegen de elementen. Waar geheimen leven, bepaalde dingen niet besproken worden en sommige vragen ongesteld moeten blijven. Als Ingrid het eiland verlaat om op het vasteland te werken, brengt een tragedie haar terug naar de plek van haar jeugd. De onzichtbaren van Roy Jacobsen werd vertaald in meer dan twintig landen, en stond op de shortlist voor de Man Booker International Prize en de International Dublin Literary Award.
Meer lezen, kijken en luisteren
- Feeling boekenclub: de beste boeken die je deze zomer wilt lezen
- Eindelijk terug cultuur: 5 x expo’s die je niet wilt missen
- De beste nieuwe series op Netflix: de selectie van onze cultuur-expert
Openingsbeeld: & Other Stories
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier