Must-see: 5 x expo’s om in oktober te bezoeken
Ook in oktober staan er in ons land weer heel wat boeiende en intrigerende expo’s op til. Om je alvast een handje te helpen bij je hoogstpersoonlijke selectie tipt onze chef-cultuur Cara Brems alvast haar vijf favorieten.
5 x must-see expo’s om te bezoeken in oktober
Wegman en zijn Weimaraner
Wegman en zijn Weimaraner
CASUAL (2002), COLOUR POLAROID. © WILLIAM WEGMAN. COURTESY OF THE ARTIST
Begin jaren zeventig duikt Man Ray – niet de beroemde fotograaf, wél de gelijknamige hond van William Wegman – plots voor die laatste zijn cameralens. Het blijkt een aha-erlebnis, want daarna zal de Amerikaanse kunstenaar non-stop zijn huisdieren – Weimarse staande honden – blijven fotograferen alsof het mensen zijn. Vandaag kun je maar liefst vier decennia aan hondenkiekjes bekijken in het Den Haagse Fotomuseum.
‘Being Human’, William Wegman. Fotomuseum Den Haag, nog tot 3 jan. 2021.
De liefde achterna
De liefde achterna
FOTO: RED STAR LINE MUSEUM
Alles achterlaten voor de liefde: dat is waar deze expo in het Antwerpse Red Star Line Museum om draait. Via persoonlijke kronieken, brieven, foto’s en interviews duik je in verhalen over liefdesmigratie van vandaag, maar ook van vroeger. Daaronder het verhaal van Anna, waarnaar de expo vernoemd werd. Zij trok met een Red Star Line-schip naar haar geliefde in Amerika. Noteerden de Amerikaanse autoriteiten bij aankomst als haar ‘destination’: ‘sweetheart’.
‘Destination Sweetheart’. Red Star Line Museum, Antwerpen, van 25 sept. tot 30 mei 2021.
Popart
Popart
COURTESY ERICH SPAHN / GALERIE ZINK WALDKIRCHEN
Naar de uiterst gedetailleerde en kleurrijke wandtapijten en poppen van de West-Vlaamse textielkunstenaar Klaas Rommelaere kun je blijven kijken. Voor deze werken, die zeer toepasselijk geëxposeerd worden in het Kortrijkse Texture-museum, werkte hij samen met heel wat vrijwilligers die bij het borduurwerk assisteerden. De poppen, die zich in een stoet lijken te bewegen, stellen onder meer Rommelaeres eigen partner, ouders, grootouders en familiehonden voor.
‘Dark Uncles’, Klaas Rommelaere. Texture, museum over Leie en vlas, Kortrijk, van 3 okt. tot 31 jan. 2021.
Manhattan aan de Maas
Manhattan aan de Maas
DISQUE ROLLING STONE (4O25). THE VELVET UNDERGROUND & NICO (1967). LITHOGRAPHIE OFFSET ET BANDE AUTO-COLLANTE. POCHETTE DE DISQUE (VERVE. SUBSIDIARY OF MGM RECORDS). H. 31,1, L. 31,1 CM. COLLECTION PAUL MARÉCHAL, MONTRÉAL ©COURTESY OF PAUL MARÉCHAL ©REPRODUCED BY PERMISSION OF UNIVERSAL MUSIC GROUP. ©PHOTO THE MONTREAL MUSEUM OF FINE ARTS, CHRISTINE GUEST. © THE ANDY WARHOL FOUNDATION FOR THE VISUAL ARTS, INC. / LICENSED BY SABAM/ ARS, BELGIUM 2020
Weinig 20ste-eeuwse kunstenaars genieten de bekendheid van het Amerikaans poparticoon Andy Warhol. Wie zich dicht bij huis wil onderdompelen in het oeuvre van de in 1987 overleden artiest, kan de komende maanden in het Luikse Musée de La Boverie terecht. Er worden werken getoond uit de collecties van het Andy Warhol Museum en het MoMa: zo zie je er de iconische platenhoes-met-banaan die hij maakte voor The Velvet Underground en de befaamde Brillo-dozen.
‘Warhol – The American Dream Factory’. Musée de La Boverie, Luik, van 2 okt. tot 28 feb. 2021.
Tweeluik
Tweeluik
KAREL FONTEYNE, METAL SMILE
Twee Belgische fotografen onder één dak: in de Brusselse Hangar exposeert momenteel zowel Karel Fonteyne als Paul D’Haese. Die eerste met een heuse overzichtstentoonstelling met 200 werken uit zijn 50-jarige carrière – van mode- tot kunstbeelden. D’Haese presenteert er op zijn beurt een nieuwe fotoreeks genaamd Borderline, waarin de overgang tussen bebouwing en landschap centraal staat. De beelden zijn het resultaat van zijn wandelingen langs de Noord-Franse kust.
‘The Circle’ van Karel Fonteyne en ‘Borderline’ van Paul D’Haese. Hangar Photo Art Center, Brussel, nog tot 24 okt.
Opgelet: door de coronamaatregelen is het bij de meeste kunstinstellingen noodzakelijk om vooraf een tijdslot te reserveren. Informeer je telkens op voorhand.