De selectie van onze tv- en filmexpert: Dit moet je deze maand kijken op Streamz

Andreas Ilegems

Wel of geen (goed) weer, elke maand komt onze tv- en filmexpert Andreas Ilegems op de proppen met zijn kijktips van het moment. Deze maand in het Streamz-aanbod: Vlaamse fictie, een Cannes-favoriet en een Koreaanse thriller.

6 x de beste kijktips

1. Familie (vanaf 1 maart)

Familie

In 2007 stapte een vierkoppig gezin in Calais uit het leven. Een motief was er niet, wel een mysterieuze afscheidsbrief: “We hebben het verkloot, sorry”. Gewezen NTGent-directeur Milo Rau bracht het drama op de planken, met een voorstelling die er diep in hakte. Temeer omdat het gezin werd nagespeeld door het succesvolle acteurskoppel An Miller en Filip Peeters, samen met hun twee tienerdochters Leonce en Louisa en hun twee hondjes. Nu kan je het bij momenten schokkende gezinsdrama ontdekken op het kleine scherm. Niet te verwarren met de gelijknamige Vlaamse soap.

2. Hacked

Hacked

Het eerste seizoen van deze Vlaamse jongerenreeks won de prijs voor ‘beste serie in kort formaat’ in Cannes. In tien mini-afleveringen van veertien minuten zagen we hoe beste vrienden Nilou, Adanne en Malick door een hacker geviseerd werden die hen anoniem challenges stuurt. Als die niet worden uitgevoerd, maakt die hun donkerste, beschamendste geheimen publiek. Het werd een een onrustwekkende duik in de leefwereld van tieners genoemd, die prangende thema’s als cyberpesten op realistische wijze behandelt. Het tweede seizoen gaat dieper in op de beweegredenen van de anonieme hacker.

3. Fair Trade 2 – de weg terug

Fair Trade 2 – de weg terug

In 2020 ging Streamz van start met Fair Trade, de eerste – en tot op heden best bekeken – fictiereeks van de streamingdienst. Ella-June Henrard schittert ook nu in het vervolgseizoen als de ambitieuze agente Robin De Rover, die de moordenaar van de corrupte commissaris Wally Wilson probeert te klissen. Daarvoor moet ze wel de handen in elkaar slaan met de louche gangsterbaas Patrick Paternoster, heerlijk gespeeld door Peter Van den Begin in schurkenmodus.

4. Holy Spider (vanaf 8 maart)

Holy Spider

Een seriemoordenaar vermoordt prostituees in de Iraanse stad Mashhad, en een toegewijde journalist gaat op pad om de misdaden te onderzoeken. Deze grimmige Iraanse film – gebaseerd op een waargebeurd verhaal – was een van de meest spraakmakende films op het afgelopen filmfestival van Cannes. Iraanse films worden doorgaans aan strenge overheidscensuur onderworpen – ze mogen bijvoorbeeld geen naakt tonen-, maar regisseur Ali Abbasi lapt met Holy Spider al die beperkingen aan zijn laars. Amir-Ebrahimi won de prijs voor Beste Actrice in Cannes met haar aantrijpende vertolking als Rahimi, een vrouw die vecht voor de waarheid en tegelijkertijd strijdt tegen seksisme.

5. Perry Mason – seizoen 2 (vanaf 7 maart)

Perry Mason

De onberispelijk gecaste, sfeervolle noir Perry Mason, met in de hoofdrol een briljante Matthew Rhys, is terug voor een tweede seizoen. Privédetective Mason lost zaken op in de lelijke onderbuik van LA in de jaren dertig. Maanden nadat de Dodson-zaak tot een einde is gekomen, wordt een kind uit een machtige oliefamilie op brute wijze vermoord. Wanneer de Officier van Justitie naar een daklozenkamp gaat om de meest voor de hand liggende verdachten op te sporen, raakt Mason meer en meer verwikkeld in verstrekkende samenzweringen.

6. Decision To Leave

Decision To Leave

Onze verslaving aan Koreaanse cinema werd dit jaar nog intenser met deze prachtige film van Park Chan-wook. Een sensuele, sensationele thriller over een agent genaamd Hae-joon die onderzoek doet naar de mysterieuze dood van een man wiens lichaam werd gevonden aan de voet van een bekende klimrots. Is hij gevallen? Werd hij geduwd? Tijdens het onderzoek valt hij voor de charmes van de weduwe van die man, verrukkelijk gespeeld door de Chinese steractrice Tang Wei. Maar is zij misschien schuldig? De spanning, de intriges, de adembenemende confrontaties: deze thriller is pure Hitchcock. De plotwendingen zijn manipulatief: Decision to Leave zet je constant op het verkeerde been.

Meer cultuurtips:

Partner Content

Gesponsorde content