Dé roman: Vertel de wolven
Als de oom van de veertienjarige June Elbus sterft, valt haar leven in duigen. Haar familie houdt de lippen stijf op elkaar over de vreselijke ziekte waaraan oom Finn, een beroemde kunstenaar, is gestorven. Daarvoor is het taboe rond aids in de jaren tachtig te groot. June zoekt, maar vindt niet meteen een duidelijk antwoord op haar vragen bij de vriend van haar oom. Heel langzaam leert ze dat geen enkel mens vriendschap, liefde en verdriet in één voorspelbare, algemeen geaccepteerde vorm kan gieten.
Carol Rifka Brunt schreef over de met zichzelf worstelende June een beeldschone en ontroerende debuutroman.
Vertel de wolven dat ik dood ben, Carol Rifka Brunt, Uitgeverij Prometheus.
Nog meer coming-of-age-romans
Brandende littekens
In 1978 wordt Gaute Heivoll gedoopt, terwijl er op dat ogenblik een pyromaan in zijn Noorse dorp rondwaart. Heivoll is niet in staat om een plek te vinden binnen de voorspelbare dorpsgemeenschap. Het is pas als hij als volwassene terugkeert en het verhaal van de pyromaan en het dorp wil neerschrijven, dat hij beseft hoe zijn brandende ambitie om schrijver te worden vuur kreeg vanaf zijn doopsel. In Voordat ik brand ontleedt Heivoll niet alleen de gekte van de pyromaan, maar ook alle duistere kamers waarin mensen kunnen verdwalen. Een aanrader voor fans van Karl Ove Knausgård.
Voordat ik brand, Gaute Heivoll, Uitgeverij Prometheus
Dode man redt de wereld
Telkens al Harry August sterft, begint hij opnieuw. Hij wordt weer op dezelfde dag geboren en leeft dan tot aan zijn dood een ander, maar verre van perfect leven. Maar op het einde van zijn elfde leven komt een klein meisje zijn sterven onderbreken. Er zijn namelijk wel meer mensen als Harry August en het meisje vraagt hem om er één tegen te houden die zijn kennis gebruikt om de wereld om zeep te helpen. Klinkt scifi of puberaal, maar Claire North maakt er een fantastische, meeslepende roman van waarin de hele 20ste eeuw voorbij rolt en waarin je helemaal in de ban raakt van Harry Augusts tragische lot én keuzes.
De eerste vijftien levens van Harry August, Claire North, Uitgeverij Nieuw Amsterdam
Liefde in vele vormen
In De Kinderen van Calais fileert Lara Taveirne de liefde tot op het bot. Lilith blijft achter als haar hartsvriendin Violaine beneden aan het klif wordt gevonden. Zelf heeft ze de sprong niet gewaagd. Wat ging er aan vooraf? Hoe werden ze beïnvloed door elkaar, maar ook door hun opvoeding, hun moeders en hun dromen? Pas langzaam wordt duidelijk hoe allesverterend hun relatie was. En hoe veel of weinig jonge meisjes soms bereid zijn om voor de liefde op te offeren. Adembenemend debuut van de Vlaamse Taveirne.