De eerste kunstenaar met een eigen zoo
Chef cultuur Tanja Dierckx ging naar de eerste steenlegging van La Biomista in Genk, de nieuwe broedplaats van kunstenaar Koen Vanmechelen.
Op de foto (links): kunstenaar Koen Vanmechelen, ook bekend als ‘de kippenkruiser’.
Zijn verhaal gaat al even terug. In 1999 kruiste hij een Mechelse koekoek met een Poulet de Bresse. Dat was de start van het Cosmopolitan Chicken Project, dat bij elke generatie het DNA van een kip uit een ander land toevoegt. Hiervoor ging Koen eieren rapen in alle uithoeken van de wereld. 2016 wordt een mijlpaal, dan zal in Detroit een kuiken geboren worden dat genetisch materiaal van twintig verschillende kippen in zich draagt. En dat is echt uniek!
In al zijn werken, of dat nu levende dieren, tekeningen of sculpturen zijn, is de kip een metafoor, een spiegel voor de mens en zijn cultuur. Vanmechelen voert zo een pleidooi voor diversiteit, migratie en integratie. Je hebt het al begrepen: dit gaat verder dan kunst, dit beweegt zich op het raakvlak van kunst en ethiek. En wetenschap, want inmiddels bewees de kunstenaar dat zijn bastaarden langer leven en tot drie keer vruchtbaarder zijn dan de zogenaamde ‘raskippen’.
Wat ik zo mooi vind aan zijn werk is dat Koen Vanmechelen niet zoals zo vele kunstenaars gericht is op zijn eigen worstelingen, maar op de toekomst van de totale mensheid, op het creëren van een betere wereld.
Zo iemand verdient ruimte om voluit te experimenteren. Dat heeft Wim Dries, burgemeester van Genk, goed begrepen. De site van de voormalige zoo van Zwartberg wordt Koens nieuwe biotoop en broedplaats, La Biomista. Deze week werd de eerste steen gelegd en over een jaar of drie zullen hier niet alleen kippen en hanen, maar ook lama’s, struisvogels, kamelen en roofvogels met elkaar in interactie gaan.
Het wordt een dierenpark waar je kan gaan wandelen en daarnaast, op intellectueel vlak, wordt het een inspiratiebron voor een debat over samenleven. “Want”, zegt Vanmechelen, “we moeten opnieuw luisteren naar wat de natuur ons te vertellen heeft over samenleven”. Doel is dingen in vraag stellen en tot nieuwe inzichten komen, vanuit de gedachte: koester je identiteit, maar durf ze ook te kruisen.
De eerste kunstenaar ter wereld met een eigen zoo, begot. Proficiat, Koen!
Chef human interest & cultuur Tanja Dierckx gaat voor cultuur in alle vormen en kleuren. Hoe gekker, hoe liever. Voor Feeling interviewt zij baanbrekers, gastvrouwen en andere gewone mensen met een interessant kantje.
Lees hier alle artikels van Tanja.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier