6 x expo’s die je nú wilt bezoeken

Cara Brems

Chef Cultuur & Human Interest Cara Brems tipt welke expo’s zeker een bezoekje waard zijn.

Feeling favoriet: Ecologische kunstafdruk

Feeling favoriet: Ecologische kunstafdruk

Feeling favoriet: Ecologische kunstafdruk

De vergankelijkheid van de natuur – en ons aandeel daarin – houdt ons meer dan ooit bezig. Dat zie je ook in de expo Nature morte / Nature vivante in het CID in Grand Hornu. De relatie tussen mens en natuur staat centraal in deze groepsexpo waar biotech, kunst en design elkaar vinden. Met werken van o.a. landgenoten als landschapsarchitect Bas Smets, kunstenaar Benjamin Verdonck en designer Nel Verbeke. De expo werd samengesteld door Veerle Wenes van galerie Valerie Traan.

Nature morte / Nature vivante. CID Grand Hornu, nog tot 8 maart

BEELD: 3 embroideries © Vincent Egon Verschueren

Tweemaal prijs in Parijs

Tweemaal prijs in Parijs

Tweemaal prijs in Parijs

Kunstliefhebbers die binnenkort naar Parijs trekken, slaan het Grand Palais maar beter niet over. Zowel rond de Franse belle-époquekunstenaar Henri de Toulouse-Lautrec (1864‑1901) – je ziet er meer dan 200 werken van zijn hand, Moulin Rouge-affiches incluis – als Grieks schilder El Greco (1541‑1614), lopen er momenteel expo’s. Die laatste is daarmee trouwens nu pas aan zijn éérste grote retrospectieve in de lichtstad toe.

Toulouse-Lautrec, Résolument moderne. Nog tot 27 jan. / Greco. Nog tot 10 feb.

Beide in Grand Palais, Parijs

BEELD: Greco (Domínikos Theotokópoulos), Saint Luc (1605-1610). Huile sur toile, 98 x 72 cm, Tolède, Cabildo Catedral Primada. Photo © Archives Alinari, Florence, Dist. RMN- Grand Palais / Raffaello Bencini.

Vluchtverhalen van vandaag

Het Red Star Line Museum vertelt dan wel de verhalen van mensen die ooit met Red Star Line-schepen de oversteek van Antwerpen naar Amerika maakten, ook hedendaagse vluchtverhalen hebben er hun plaats. Het afgelopen jaar kregen tien veldwerkers van het museum de opdracht om te praten met vluchtelingen van vandaag, op zoek naar hun unieke reishistorie. Het resultaat van die gesprekken is nu te zien in de installatie Veldwerk in de historische loods van het museum.

Veldwerk. Vluchtverhalen uit Antwerpen. Loods van het Red Star Line Museum, Antwerpen, nog tot 19 april

BEELD: Uit “Performing the self – The interview”

Van het kader naar de muur

Van het kader naar de muur

Van het kader naar de muur

Het AZ Sint-Maarten in Mechelen, de 18de-eeuwse Hofkamer in Antwerpen, restaurant ’t Zilte in het MAS. Wat deze locaties gemeen hebben? Hun muren werden onder handen genomen door Belgisch kunstenaar Koen van den Broek. Cultuurcentrum Mechelen zoomt in op exact dit aspect van ’s mans oeuvre, zijn werken gemaakt in opdracht. Ook te zien: platenhoezen, boekcovers en affiches met zijn signatuur. Zin in meer? Bij Brusselse galerie Greta Meert loopt nog tot 21 dec. Van den Broeks solotentoonstelling Keep it together.

Wall Works, Koen van den Broek. De Garage Cultuurcentrum Mechelen, nog tot 1 maart

Praalcast

Praalcast

Praalcast

Bij museum M in Leuven weten ze hoe je de restauratie en verhuizing van een eeuwenoud praalgraf spannend kunt maken. Je creëert een meerdelige podcast van het proces en serveert er nog een spannend levensverhaal bij. Hoofdpersonage van dienst is middeleeuws kruisvaarder en hertog van Brabant, Hendrik I. Het audioverhaal start aan diens praalgraf in de Leuvense Sint-Pieterskerk, waarrond een team van nieuwsgierige experts verzamelt. Nu al noteren: vanaf maart kan de nieuwe locatie van het grafmonument ook effectief bezocht worden, gekoppeld aan de M-expo Tussen Hemel en Aarde.

Moving Henry. Een vijfdelige podcast van M Leuven, te beluisteren via Spotify, iTunes, Google Play Podcast, Podcast Addict en Soundcloud. De afleveringen worden druppelsgewijs vrijgegeven, op 3 jan. verschijnt de laatste.

© Koen van den Broek.

Dansen in de Iraanse schemering

Dansen in de Iraanse schemering

Dansen in de Iraanse schemering

Voor het strikt Islamitisch Iraans regime ligt alles wat met dans te maken heeft uiterst gevoelig. Toch slaagde Klaartje Lambrechts erin om tijdens haar reizen naar Iran mannen en vrouwen die fervent bezig zijn met dans en beweging op beeld vast te leggen. Shafagh, het Perzische woord schemering, is de perfecte metafoor voor haar werk dat zich in een grote grijze zone moest afspelen.

Shafagh – door fotografe Klaartje Lambrechts. Pedrami Gallery, Antwerpen van 16 januari tot 9 februari.

Meer tips voor de kerstvakantie:

Partner Content

Gesponsorde content