6 x culturele uitjes voor de komende maanden
Heb je het even gehad met dat kriebelige zand tussen je tenen en die plakkerige zonnemelk? Ruk jezelf weg van het strand en ga eens een dagje of twee de culturele tour op. Feeling tipt de zes leukste cultuuruitjes voor augustus en september.
Dagje Deurle
Dagje Deurle
Martin Kippenberger, Bath, 1988. privé collectie / ©VG Bild-Kunst, Bonn 2019
In te plannen deze vakantie: een dagje Deurle. Om te fietsen of wandelen door de Leiestreek, ja. Maar ook om een culturele tussenstop te maken bij het Museum Dhondt-Dhaenens. Dat pakt uit met de zomerexpo Schöne Sentimenten, waarmee ze het potentieel van hun eigen kerncollectie (met werken van Permeke en Ensor) willen aantonen, maar waar ook kunstwerken te zien zullen zijn uit twee privécollecties die ze beheren, van klinkende namen als Franz West, Martin Kippenberger en Joëlle Tuerlinckx. Een best of Dhondt-Dhaenens, zeg maar.
Schöne Sentimenten. Museum Dhondt-Dhaenens, Deurle, nog tot 29 sept., museumdd.be
Ode aan Oostende
Ode aan Oostende
Léon Spilliaert, Gevels in de nacht (1926-1927)
Een expo in Oostende over Oostende door een Oostendenaar: in Het Spilliaert Huis kun je nog tot oktober naar De geheimzinnige stad gaan kijken, een tentoonstelling die laat zien hoe de vermaarde Belgische kunstschilder Léon Spilliaert zijn geboortestad tussen 1904 en 1926 artistiek interpreteerde – van strand tot haven. Er zullen ook 17 nog niet eerder geëxposeerde werken te zien zijn.
De geheimzinnige stad. Het Oostende van Léon Spilliaert. Het Spilliaert Huis, Oostende, nog tot 13 okt., hetspilliaerthuis.be
Luchtig design
Luchtig design
Marcel Wanders, Carbon Balloon Chair, 2014 © Marcel Wanders
Je kunt het dan wel niet vastnemen of zien, maar ‘lucht’ blijkt een zeer tot de verbeelding sprekende inspiratiebron te zijn voor hedendaagse designers. Dat bewijst de expo Design on Air in het Centre d’innovation et de design (CID) in het Waalse Hornu. Ontdek hoe topdesigners als nendo (glasblazen), Maarten Baas (ventilator) en Marcel Wanders (feestballonnen) lucht omzetten in design. En ook België is vertegenwoordigd: zo is er een tafel van Ben Storms te zien waarvan het marmeren blad rust op een metalen kussen.
Design on Air. CID, Hornu, nog tot 13 okt., cid-grand-hornu.be
Night at the museum
Night at the museum
© Frederik Beyens
Tijdens de nacht van zaterdag 3 augustus verschaft één ticket je toegang tot maar liefst twintig Antwerpse musea. Van het Havenhuis tot het M HKA: deze en vele andere kunsthuizen zetten tussen 19u en 1u de deuren open voor de jaarlijkse editie van Museumnacht. Doe mee aan een speedrondleiding door de Le Corbusier-expo (MAS), maak een foto van jezelf op de maan in een photobooth (FOMU) en ontdek de hidden expo in de verborgen hoeken van verschillende locaties.
Museumnacht 2019. Antwerpen, zaterdag 3 aug., info en tickets via museumnacht.be
Antiek en design Walhalla
Antiek en design Walhalla
Tussen antiquiars, kunstverzamelaars en liefhebbers van design onderling is de Grote Zavel in Brussel al sinds jaar en dag een gevestigde waarde. Het plein en de kronkelstraatjes errond is rijk aan talrijke antiekshops en boetieks met unieke vondsten. Voor het tweede jaar op rij zal de buurt haar reputatie volledig waarmaken tijdens de Sablon Design Market en meer dan anders omgetoverd worden tot de place to be voor al wie van antiquiteiten en design (in alle prijscategorieën) houdt: meubels, objecten en mode. Een dertigtal exposanten zullen er drie dagen lang decoratieve kunst uit uiteenlopende periodes uitstallen.
Sablon Design Market, Grote Zavel, Brussel, van 13 tot 15 sept., info via sablondesignmarket.com
Feeling favoriet – Meer dan ‘dochter van’
Feeling favoriet – Meer dan ‘dochter van’
Devil’s Dinner, 2019, acryl op doek / acrylic on canvas, 260 x 180 cm. © Helen Verhoeven, Courtesy Galerie Stigter Van Doesburg
Ze is de dochter van de Nederlandse regisseur Paul Verhoeven, maar Helen Verhoeven is eerst en vooral een getalenteerde kunstenares. Ze won de Nederlandse ABN AMRO Kunstprijs en mag dankzij die bekroning tentoonstellen in de Amsterdamse Hermitage. Voor haar expo Schamerkat, waar ze o.a. schilderijen, glas-in-loodwerken en keramiek voor maakte, liet ze zich inspireren door de parallel lopende tentoonstelling De schatkamer!, met werken van meesters als Da Vinci en Velázquez.
Schamerkat, Helen Verhoeven. Hermitage Amsterdam, nog tot 5 jan. 2020. De schatkamer! Meesterwerken uit de Hermitage. Hermitage Amsterdam, nog tot 25 aug., hermitage.nl
Meer to do’s voor augustus:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier