5 x niet te missen expo’s in december
Tijd voor een streepje cultuur. Chef cultuur & Human Interest Cara Brems selecteert maandelijks wat je niet mag missen.
1. Beelden uit Boekarest
Ze staan gedrukt op Japans washipapier, wat hen een ruwe look geeft. De bij Ingrid Deuss Gallery tentoongestelde beelden van Nederlands fotograaf Joost Vandebrug – met het leven van Roemeense straatkinderen als onderwerp – werden tussen 2011 en 2018 gemaakt in Boekarest. Vandebrug maakte er in 2018 de prijswinnende documentairefilm Bruce Lee and the Outlaw over. In Antwerpen toont hij voor het eerst foto’s die hij tijdens die periode schoot.
When I saw the mountains for the first time, I thought they were clouds.Joost Vandebrug. Ingrid Deuss Gallery, Antwerpen, van 24 nov. tot 25 jan. 2020, ingriddeussgallery.com
2. Van Spiderman tot Maus
Wie denkt aan stripverhalen van Joodse auteurs, komt al snel bij Art Spiegelman en zijn Pulitzerprijs-winnende graphic novel Maus uit. Maar ook de bedenkers van 20ste-eeuwse stripverhaalhelden als Batman en Spiderman zijn Joden. Met deze meer dan 200 werken omvattende expo toont het Joods Museum van België hoezeer het Amerikaanse stripverhaal vervlochten is met de geschiedenis. Zo was Superman, in 1938 bedacht door Jerry Siegel en Joe Shuster, een reactie op de economische crisis en het ontluikende fascisme.
Superheroes Never Die. Comics and Jewish Memories. Joods Museum van België, Brussel, nog tot 26 april 2020
3. Keith voor iedereen
In 1987 bracht Amerikaans kunstenaar Keith Haring de zomer door in België. Daar is het bewijs nog steeds van te zien op de muur van de cafetaria van het Antwerpse M HKA. Binnenkort – 32 jaar later, maar ook 29 jaar na zijn dood – palmt Harings artistieke nalatenschap ook de Brusselse Bozar in. Duik via tekeningen, video’s en objecten zijn kleurrijke en vaak activistische universum binnen. “Art is for everybody”, opperde Haring ooit. Allen daarheen dus.
Keith Haring. Bozar, Brussel, 6 dec. tot 19 april 2020
4. Treurende tulpen
PhotoBrussels, het jaarlijkse festival voor hedendaagse fotografie in de hoofdstad, is aan zijn vierde editie toe met als thema still life. Hoewel er op verschillende locaties in Brussel (van Wiels tot Botanique) evenementen en expo’s georganiseerd worden, ligt het hart van het festival in Hangar. Daar tonen 19 geselecteerde fotografen uit binnen- en buitenland hun kijk op het festivalthema. De meest klinkende naam is die van Nederlander Erwin Olaf, die met het stilleven Life – For Mom zijn overleden moeder herdenkt.
PhotoBrussels Festival. Hangar, Brussel, nog tot 21 dec.
5. Meer dan Mona
Voor wie dit najaar naar Parijs trekt: het Louvre pakt naar aanleiding van de 500ste verjaardag van het overlijden van Leonardo da Vinci uit met een grootse retrospectieve. Naast de eigen collectie van 5 schilderijen (waaronder de Mona Lisa, al blijft die wel op haar vaste plek hangen) en 22 tekeningen, toont het beroemdste museum van de lichtstad meer dan 100 werken uit Europese en Amerikaanse kunstcollecties. Schilderijen, manuscripten en sculpturen geven inzicht in het leven en werk van deze homo universalis.
Leonardo da Vinci. Louvre, Parijs , nog tot 24 feb. 2020. Opgelet: reserveren is verplicht.