Dé culitip: Pompoenen
Het vraagt wat doorzettingsvermogen om een pompoen vanuit de winkel naar je wagen en dan naar je keuken te vervoeren. Als het plompe ding er eenmaal staat en zijn decoratieve Halloween-functie heeft vervuld, is het zonde om je pompoen te laten 'verwelken'. Opeten is de boodschap en smaken doet het zeker!
Probeer 4 overheerlijke pompoenrecepten
Pesto van pompoen
Voor 4 personen
500 g pompoen (ontpit en in stukken) – scheut olijfolie – 1 bosje basilicum – 2 teentjes knoflook – 1 kopje geraspte Parmezaan – 1/4 kopje geroosterde pijnboompitten – 6 kerstomaten – 1/4 kopje geroosterde pompoenzaadjes – peper – zout
Zo maak je het
- Leg de stukken pompoen op een bakplaat en zet 45 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven. Verwijder dan de schil en pureer het vruchtvlees.
- Schep de pompoen in de blender en voeg de rest van de ingrediënten toe. Mix glad.
- Serveer met pasta of brood.
Pizza met pompoen, ui en feta
Voor 4 personen
2 kant-en-klare pizzabodems – olijfolie – 500 g pompoenvlees, geschild, ontpit en in reepjes gesneden – 200 g feta – 2 rode uien, in dunne ringen – enkele takjes verse tijm – peper – zout
Zo maak je het
- Steek uit elke pizzabodem 4 rondjes en bedruppel met olijfolie.
- Beleg elk rondje met pompoen, verbrokkelde feta, rode ui en tijm. Bedruppel opnieuw met olijfolie en breng op smaak met peper en zout.
- Zet 15 minuten in een op 220°C voorverwarmde oven.
Pompoencake
Voor 4 personen
300 g bloem – 2 tl bicarbonaat – 2 tl bakpoeder – 1 el kaneel – van elk 1/2 tl: nootmuskaat, vijfkruidenpoeder, kruidnagelpoeder, gemberpoeder – 1 tl zout – 1 kopje rozijnen, in rum geweekt en uitgelekt – 1 kopje walnoten, grofgesneden – 200 g gekookte en gepureerde pompoen (enkel vruchtvlees) – 200 g suiker – 1,5 dl plantaardige olie – 4 eieren
Zo maak je het
- Zeef de bloem, bicarbonaat, bakpoeder en alle specerijen met het zout in een kom.
- Mix pompoen, suiker en olie tot een puree. Voeg één voor één de eieren toe en mix telkens opnieuw.
- Voeg het bloemmengsel toe en meng tot een deeg.
- Spatel er tenslotte de rozijnen en noten door. Schep in een beboterde cakevorm en bak ± 1 uur op 180°C.
Gegrilde pompoensoep met salie en pancetta
Voor 4 personen
1/2 pompoen – olijfolie – 6 knoflookteentjes – enkele takjes rozemarijn – enkele takjes tijm – peper – zout – 2 uien, fijngesneden – wit van 2 preien, fijngesneden – 1 l kippenbouillon – 200 g pancetta of spek – enkele blaadjes salie
Zo maak je het
- Snij de pompoen in stukken en verwijder de pitten. Schik de stukken naast elkaar in een braadslede en bedruppel met olijfolie. Bestrooi met de ongepelde knoflook, rozemarijn, tijm, peper en zout. Bak 45 minuten op 180°C.
- Fruit de uien en preiringen glazig in olijfolie. Verwijder de schil van de stukken pompoen en voeg ze toe. Knijp de knoflookteentjes uit en voeg ze toe. Overgiet met de bouillon en laat 25 minuten koken. Mix glad.
- Bak de pancetta en frituur de salie (10 seconden). Breng de soep op smaak met peper, zout, pancetta, salie en enkele druppels extra olijfolie.