Dé 11 beste ijssalons aan de Belgische kust
It’s a hard job, but someone had to do it: ijsjes testen aan onze kust. Wij kwamen terug met bevroren tongen, hemelse herinneringen én een overzicht van de beste ijssalons tussen Knokke en De Panne.
1. ’t Bolje
Dit is geen hippe gelato-bar, hier kom je namelijk voor ijs op oma’s wijze. Dat mag je letterlijk nemen, want er is wel degelijk een echte oma die elke ochtend vroeg opstaat om vers ijs te bereiden, énkel met natuurlijke ingrediënten. Kom, je moest al weg zijn – de rijen voor dit beroemde ijssalon zijn lang. Het ijs dat hier op je hoorntje geschept wordt, is helemaal volgens de regels van de kunst bereid. Superzacht, geen storende ijskristallen en bomvol smaak.
’t Bolje – Koning Ridderdijk 28 – Westende
2. Crèmerie François
Ambachtelijk, honderd procent natuurlijk én een trendy decor; hier is ijs eten tot een ware kunst verheven. Het oorspronkelijke recept dateert al van 1928. Toch is het aanbod verrassend eigentijds, zoals yoghurtijs met granaatappel of pistache met crumble.
Crèmerie François – Dumortierlaan 113 – Knokke / Marie-Joséplein 7 – Oostende
3. Amy & Mary
Ingenieurs Amelie Cobbaert en Marilyn Dierick deden twee jaar onderzoek naar het beste ijs dat zonder chemische hulpmiddelen vervaardigd kan worden. Het resultaat van de beste vriendinnen kun je proeven in hun ijsbar. De ingrediënten kopen ze aan bij lokale boeren en telers, waardoor het aanbod verandert met de seizoenen. Eén blik op de menukaart en je bent verloren, want wie kan in godsnaam weerstaan aan smaken zoals ‘Goeey Cinnamon Roll’, ‘Lemon Buttermilk Frozen Yoghurt’ of ‘Sweet Cream Apricot Brioche’?
Amy & Mary – Langestraat 18 – Oostende
4. Ijsbar René
Dit ambachtelijke ijs is bereid volgens een recept dat van vader op zoon is doorgegeven. Naast klassieke smaken kunnen foodies hun hartje ophalen aan een hoorntje met gezouten karamel of amandel. Ook in het aanbod: biogeitenijs, biosorbet en ijs zonder toegevoegde suikers.
Ijsbar René – Leopoldlaan 22 – De Haan
5. Hi Hawaiian Ice
Geen klassiek roomijs hier, wel geschaafd waterijs in felle kleuren. Schaafijs is razend populair in tropische landen als Hawaï. Het bevat geen melk of room en heeft een luchtige textuur. Het ijs wordt geserveerd in een beker en is verkrijgbaar in twaalf smaken, zoals karamel-popcorn, limoen en suikerspin.
Hi Hawaiian Ice – Zeedijk 479 – Knokke
6. Gelato Maxzim
Gelato Maxzim is een vaste waarde in Oostende. Het ijs wordt hier dagelijks vers gemaakt op basis van de fior di latte, op de traditionele manier die Maxzim geleerd heeft van de Siciliaanse dottore Roberto Jacobi in Milaan. Er zijn zo’n 20 vaste smaken, waar telkens nog een paar ijssoorten aan worden toegevoegd. Toppers blijven stracciatella en nocciola. Goed om te weten: er zijn ook 2 ijsjes op basis van soja – natuur of chocolade – zodat ook diabetici en mensen met een melkallergie probleemloos een hoorntje kunnen weglikken.
Gelato Maxzim – Hertstraat 3 – 8400 Oostende
7. Dolce & Gelati
Chocoholics zijn hier aan het goede adres, want het chocolade-ijs is hier als een ijskoude mousse die langzaam smelt in je mond. Hier maken ze elke ochtend ijs en openen ze de toog om 1 uur ’s middags. Verser kan dus niet. Het vruchtenijs en de sorbet worden met echte verse vruchten gemaakt en dat proef je. Probeer zeker het passievruchtenijs. Deze zaak bestaat nu zeven jaar en ze experimenteren er graag met smaken. Baileys, pisang en wodka-lemon zijn een paar van de hits. De klanten kunnen hun coupes meenemen naar het leuke terrasje op de dijk met uitzicht op het casino.
Dolce & Gelati – Zeedijk 151 – 8430 Middelkerke
8. Gelateria Da Vinci
De Oostenrijkse Sylvia Manders woonde lange tijd in Italië met haar Nederlandse man en leerde er ijs maken op de traditionele manier. Nu heeft ze al zo’n 20 jaar haar razend populaire gelateria in Brugge, waar ze heel eigenzinnig haar eigen Italiaanse ijssoorten creëert. “Ik werk alleen met room, dat is niet te zwaar, en alles wordt vers gemaakt. Ik experimenteer ook vaak met smaken. Wat het grootste succes heeft, hangt van het weer af. Als het kouder is, is het Ferrero Rocher-ijs erg populair en ook de sorbet met heel donkere chocolade. In de zomer zijn alle sorbets erg in trek. Sylvia maakt ook groente-ijs, met worteltjes, sinaasappelsap en gember, of met spinazie, selderij en komkommer, heerlijk fris en groen. Haar nieuwste experiment: Oostenrijkse pruimen-confituur met maanzaadjes, verwerkt in fior di latte. “Ik maak alles wat ik zelf lekker vind, en het mag niet te zoet zijn!”
Gelateria Da Vinci – Geldmuntstraat 34 – 8000 Brugge
9. Glacier De La Poste
Zonder dit instituut zou Het Zoute gewoon Het Zoute niet zijn. De Glacier is verhuisd naar een plek op de dijk zelf, waar het een beetje doet denken aan een fastfoodrestaurant, met klanten die aanschuiven voor de verschillende kassa’s en togen vol bakken ijs in allerlei smaken. Die variëren van de klassiekers tot originelere smaken zoals After Eight en Galak chocolade. De bollen ijs zijn enorm, en omdat de vanille een beetje tegenviel – er zat een nasmaakje van melkpoeder aan – probeerden ze het noten-vijgenijs. Stukken lekkerder, steviger en boordevol smaak en stukjes noot. Ook de bosbessensorbet, met echte stukjes vruchten, is een aanrader.
Glacier De La Poste – Zeedijk – Het Zoute 718 – 8300 Knokke-Heist
10. Hoeve Hazegras
Op 3 km van het centrum van Knokke, midden in de polders, ligt een oude boerderij waar jonge gezinnen en lekkerbekken van alle leeftijden graag een ijsje eten. Je komt er via een geplaveide weg langs het Zwin en bestelt er aan de toog, in de zaal of op het terras achter de boerderij. Lieve Gunst serveert er ijs dat volledig in huis gemaakt is, met melk, boter en eieren van de boerderij. Daaraan voegt ze dan 100% natuurlijke aroma’s toe. De specialiteit is vanille-ijs, geparfumeerd met echte vanille. Het ijs is licht en romig met een uitgesproken melksmaak en een natuurlijk aroma – het nauwelijks roze aardbeienijs is een openbaring.
Hoeve Hazegras – Hazegrasstraat 122 – 8300 Knokke-Heist
11. Crémerie Sainte-Catherine
Hier staan ze in de rij tot op het trottoir en terecht: het artisanaal gemaakte ijs is er heerlijk. De zaak bestaat sinds de jaren 60 en het geheime recept wordt van generatie op generatie doorgegeven. Verse melk, boter en room van de boerderij worden verwerkt met aroma’s die rechtstreeks van Italië komen. Om de twee uur wordt er vers ijs gedraaid en dat is vol, romig en stevig.
Crémerie Sainte-Catherine – Albert-1-laan 185 – 8620 Nieuwpoort-Bad
Meer food
Door: Véronique Isaac Castiau – Openingsbeeld: & Other Stories
Véronique Isaac Castiau – Openingsbeeld: & Other Stories
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier