Pizza & pasta: dit zijn onze favoriete Italiaanse restaurants in Antwerpen
Liefhebbers van de Italiaanse keuken hebben keuzestress in Antwerpen. In alle uithoeken van de stad vind je restaurants die flinterdunne pizza’s, smeuïge pasta’s en heerlijk bereide Italiaanse vis- en vleesgerechten serveren. Of je nu van klassiek of fusion houdt: er is voor elk wat wils. Ontdek snel onze selectie Italiaanse restaurants in Antwerpen.
Meer adressen in Antwerpen? Download hier dan ook onze gratis Feeling City Guide Antwerpen, een handige digitale gids met meer dan 60 adressen in de koekenstad – handig interactief kaartje inclusief.
Proeven van Italië: de beste Italiaanse restaurants in Antwerpen
1. ORSO: Pizza prego
In een hoekpand in de Antwerpse Zurenborgwijk vind je ORSO, gezellige pizzeria van Claudio Leoni en Isabelle Swaeb. Start met een bordje antipasti (burrata, artisanale charcuterie of een bruschetta) en geniet nadien van de betere pizza, al dan niet op een glutenvrije bodem. Een Orso bijvoorbeeld met buffelmozzarella, kerstomaatjes, Toscaanse ham, rucola, parmezaanschilfers en basilicum of – als het wat specialer mag – een Salsiccia met Italiaanse worst, fior di latte mozzarella, blauwe buffelkaas, paprika, gefermenteerde citroendressing en peterselie. Afsluiten doe je met huisgemaakte tiramisu, een stuk chocolade-amandeltaart of een bolletje bioijs van een geitenboerderij. Spoel al dat lekkers door met een glas Vini Leoni (hun eigen familiewijn) of een andere natuurwijn uit hun uitgebreide selectie.
ORSO Pizzeria, Grote Beerstraat 46 in Antwerpen. (Foto: Marie Monsieur)
2. Da Lory: Italiaans aperitieven in ’t Stad
Bij Da Lory geloven ze in de kleine fijne dingen van het leven. En hoe kan je dat leven beter vieren dan met een Italiaanse aperitivo? Juist ja, niet dus. Bij een oldschool Negroni of een sprankelende lambrusco, geniet je van een overheerlijke selectie antipasti, een zorgvuldig geselecteerd gamma Italiaanse hapjes die de essentie van mediterrane smaken oproepen. Maar ook een slow cooked lasagna, ravioli met saliebotersaus of pasta met venkelsaus behoort tot de klassiekers op de kaart.
Da Lory, Hopland 27, Antwerpen.
3. Da Fellini: Puur en authentiek
Chef Ivan Di Rose verrast in zijn restaurant Da Fellini met de pure, eenvoudige keuken uit Cantabrië, de streek waar hij opgroeide bijna in de hak van de laars van Italië. Met dagverse, seizoensgebonden producten maakt hij de beste verse pasta’s en ook zijn vis- en vleesgerechten doen duizelen. Voor de familiale, ongedwongen sfeer in de zaal zorgen zijn broer Emiliano en zijn vrouw Fatima. Je vindt de charmante zaak in een art deco hoekpand in de residentiële Pulhof-wijk.
Da Fellini, Schomstraat 49 in Berchem.
4. Nola: soulfood en cocktails
Bij het charmante Nola eet je authentieke soulfood in een intieme sfeer. Elk gerecht bij Nola is een kleine culinaire reis die geserveerd wordt met de beste wijn of met de meest verbazende cocktails. Hoewel innovatieve pizza’s en zomerse salades de specialiteit van Nola zijn, wil het eigenzinnige restaurant de Italiaanse keuken niet zomaar nabootsen, integendeel: ze gaan zelf aan de slag met mediterraanse smaken en kruiden en combineren die met invloeden vanover de rest van de wereld om tot bij een heel eigen interpretatie van fusion kitchen uit te komen.
Nola, Nieuwstad 16, Antwerpen.
5. Loes & Krikke: Seizoenspizza
Bij Loes & Krikke, een seizoensrestaurant in de Congresstraat vlak bij de Antwerpse Zoo, eet je dunne houtovenpizza’s met speltbodem en verse, lokale toppings volgens het seizoen. Ook de drankjes zijn zorgvuldig geselecteerd, je slurpt er van de lekkerste natuurwijnen. Het restaurant zelf is uniek gelegen, je schuift je benen namelijk onder tafel in een voormalige drukkerij. Bij mooi weer zit je op hun terras op hun gezellige, rustige binnenpatio.
Loes & Krikke, Congresstraat 42/101 in Antwerpen.
6. Pizarro: Slices pizza
Vrienden Matthieu en Jules haalden hun inspiratie voor pizzarestaurant Pizarro in New York, waar je slices in plaats van een hele pizza koopt. Heerlijk concept, want zo krijg je de kans om verschillende toppings uit te proberen. De knapperige slices zijn ideaal om uit te halen, al is de kans groot dat je wilt blijven zitten. Het interieur van Pizarro is al even hip als hun concept: houten toog, neon pizzaslice aan het plafond, groene tegeltjes tegen de muur en houten schoolstoeltjes om op te zitten. Hier kom je meermaals terug.
Pizarro, Melkmarkt 25 in Antwerpen. (Foto: Hannelore Veelaert)
7. UPTON: Italië met een vleugje van het Oosten
Chef Gianfranco Van de Maele leerde koken van zijn nonna en droomde jaren van een eigen restaurant. Met UPTON, zijn intiem Italiaans restaurant dat verscholen ligt in de Cadixwijk, werd die droom werkelijkheid. Hij serveert smaakbommen van gerechten en mengt Italië met gemak met af en toe wat van het Oosten. Hier eet je uitstekende pastagerechten, maar even goed heerlijk bereide stukken vlees of vis. Sluit af met een pavlova, een bordje kaas of een kolonel.
UPTON, Napelsstraat 42 in Antwerpen.
8. GRAAN: Pizzapairing
Bij restaurant GRAAN in de Antwerpse Provinciestraat draait het om ambachtelijke desempizza’s die ze in hun outdoor houtoven in weer en wind bakken. Ze laten hun deeg minstens 48 uur rijzen waardoor je een licht verteerbare pizza voorgeschoteld krijgt, belegd met superverse, zo lokaal mogelijke kwaliteitsproducten. Bierliefhebbers hebben geluk: bij elke pizza wordt er een ander craftbeer gepaired.
GRAAN, Provinciestraat 60 in Antwerpen. (Foto: Dries Luyten)
9. Danieli Il Divino: Wat een setting
Bij Danieli Il Divino eet je al jaren Italiaanse klassiekers in een indrukwekkend decor. Je vindt het restaurant in een voormalig koetshuis aan de rand van Park Den Brandt en eet er in een grote veranda aan keurig met witte tafellaken gedekte ronde tafeltjes. Van de menukaart krijg je keuzestress, bestel er knapperige pizza’s, een smaakvolle pasta, ossobuco of gegrilde gamba’s bijvoorbeeld.
Danieli Il Divino, Beukenlaan 12 in Antwerpen.
10. Standard: Voor elk wat wils
Op de industriële PAKT-site in het Antwerpse Groen Kwartier smul je van pizza’s en originele salades bij Standard. De (zuurdesem)bodems zijn perfect afgebakkenin een giga houtoven, de toppings zijn om duimen en vingers bij af te likken. Hun ingrediënten zijn zo lokaal als maar kan: de groenten en kruiden komen bijvoorbeeld van de daktuin op de site zelf. Er staat ook een vegan versie op het menu met als basis een puree van erwten en als topping groene groenten, een kruidensalade en wilde lookolie.
Standard, Regine Beerplein 1 (Pakt-site) in Antwerpen.
11. Pici: La bella Zurenborg
Een snelle Italiaanse hap bestel je je bij pastarestaurant Pici waar ze kokkerellen met zo lokaal mogelijke ingrediënten. Starten doe je met antipasti, daarna kies je tussen acht verse pasta’s. Heb je nog plaats over? Dan bestel je een op-en-top Italiaans dessert als scroppino of tiramisu. Ze hebben twee vestigingen in de stad, eentje op de Dageraadplaats en een in het hoekpand van de Munstraat. Als de zon komt piepen, voel je je pas écht in Italië, want dan vlij je je buiten neer op een van hun heerlijke terrassen.
Pici, Dageraadplaats 13 en Muntstraat 2 in Antwerpen. (Foto: Senne Van der Ven)
12. Spritz: Viva vegan
Spritz, eetadres in de schaduw van de kathedraal, serveert plantaardige Italiaanse gerechten. Wie denkt dat vegan saai is, heeft het mis. Eigenares en chef Luna Trapani verrast met plantbased calamari fritti (gemaakt van gefrituurde koningsoesterzwam), een eigen heerlijke vegan versie van pasta cacio e pepe, spaghetti alla carbonara en pasta polpette al sugo. Ook haar desserts zijn erg lekker: kies tussen tiramisu en affogato (een vegan ijsje overgoten met een espresso). Loop je verder door naar de Suikerrui dan kom je bij Italiaanse restaurant Arte, klassieker (en dus altijd goed adres) in het Antwerpse.
Spritz, Oude Koornmarkt 11 in Antwerpen en Arte, Suikerrui 24 in Antwerpen.
13. Pazzo: Doe mij maar fusion
Ingrid Neven roert al jaren in de potten van haar Pazzo, Italiaans voor prettig gestoord. Op haar menu vind je dus heel wat gerechten met Italiaanse invloeden, maar die mixt en matcht de talentvolle chef van het gezellige restaurant op het Eilandje maar al te graag met andere wereldkeukens zoals die van Japan of Frankrijk. Truffel is zowat haar signatuuringrediënt, ze maakt er de beste risotto mee. Extra leuk: op de eerste verdieping ligt de wijnbar van het restaurant waar sommelier Tom d’Hooghe je verwelkomt. Hier blijf je gegarandeerd tot in de late uurtjes hangen.
Pazzo, Oudeleeuwenrui 12 in Antwerpen. (Foto: Bart Van Leuven)
Download hier ook onze gratis Feeling City Guide Antwerpen, een handige digitale gids met meer dan 60 adressen in de koekenstad. Bovendien krijg je er een handig kaartje bij. Zo zie je meteen waar elk restaurant, koffiebar, boetiek,... zich bevindt.
Locatie openingsbeeld: Standard.