5 desserts met quinoa
12 mrt 2015
Quinoa heeft al veel mensen weten te verleiden. En ja, je kan meer met quinoa dan enkel salades maken. Haal je creativiteit in de keuken naar boven en verwen jezelf met deze 5 overheerlijke desserts met quinoa.
1. Chocolate chip cookies met quinoa
Deze heerlijke chocoladekoekjes zijn heel gemakkelijk om te bereiden. Het deeg is gemaakt van eieren, quinoa, boter, honing en véél chocolade stukjes.
Ingrediënten:
- 1 kop gekookte quinoa
- 1 kop havermout
- ½ kop boter
- ½ kop honing
- 1 ei
- ½ theelepel zout
- ½ theelepel vanille
- ½ kop chocolade druppers
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 250 graden. Plaats bakpapier op een bakplaat. Meng alle ingrediënten behalve de chocolade druppels goed door elkaar. Voeg enkele chocolade druppels toe aan het beslag. Tenslotte, plaats met behulp van een lepel de koekjes op de bakplaat en versier ze met chocolade druppels. Bak 20 à 30 minuten tot ze lichtbruin zijn. Haal uit de oven en laat de koekjes volledig afkoelen.
2. Quinoa crêpes
Jong en oud, iedereen houdt van pannenkoeken. Deze crêpes zijn overheerlijk én glutenvrij!
Ingrediënten:
(voor 12 crêpes)
- 50 gr Quinoameel
- 35 gram bruine rijstmeel
- 2 theelepels maïszetmeel
- 2 grote eieren
- 2 x eiwit van groot ei
- 240 ml amandelmelk
Bereiding:
Meng de bloem en het maiszetmeel in een kom. Voeg de eieren, het eiwit en de amandelmelk toe en klop tot een glad beslag. Bak de pannenkoeken met olie in een koekenpan. Draai de crêpes om wanneer de randen beginnen te krullen (na 30 tot 45 seconden). Bak de andere kant van de crepe gedurende 30 seconden. Serveertip: versier de pannenkoeken met verse bessen.
3. Quinoa met melk, mango en munt
Deze variant van de populaire rijstpudding is ideaal voor wie op zoek is naar nieuwe manieren om quinoa klaar te maken.
Ingrediënten:
(voor 4 tot 6 porties)
- 200 gram quinoa
- 300 ml melk
- 100 gr bruine suiker
- 400 ml kokosmelk
- 1 geschilde en ontpitte mango in blokjes
- 4 muntblaadjes, fijngescheden
Bereiding:
Doe de quinoa in een pan met de melk en de suiker en breng aan de kook. Laat het gedurende 10 minuten sudderen. Voeg de helft van de kokosmelk toe en laat het sudderen tot de quinoa klaar is. Haal van het vuur en voeg de resterende kokosmelk toe en roer tijdens het afkoelen. Het mengsel moet worden als een romige rijstpudding. Als je ziet dat er een beetje te droog uitziet, voeg nog wat melk of kokosmelk toe. Schik de blokjes mango erop of meng ze onder en versier met wat munt.
4. Quinoa smoothie met meloen en perzik
Probeer eens een smoothie als dessert: Ideaal als gezonde snack én goed voor je lichaam.
Ingrediënten:
- 1 glas water
- Een halve honingmeloen in stukjes (of een andere witte meloen)
- 4 perziken
- 1 banaan
- 200 gram spinazie (of andere groene groente)
- 200 gram gekookte quinoa
Bereiding:
Doe alle ingrediënten in de blender en laat hem draaien tot je een gladde smoothie hebt. Is je smoothie te dik? Voeg dan wat water toe.
Bron: Green Thickies
5. Quinoa Brownies
Met quinoa kun je werkelijk alle kanten uit. Dat bewijzen deze verrukkelijke brownies!
Ingrediënten:
(voor 8 brownies)
- 300 gram gekookte quinoa
- 100 gram dadels zonder pit, geweekt
- 2 eetlepels gedroogde kokos
- 2 eetlepels cacao
- 2 eetlepels lijnzaad
- 1 theelepel bakpoeder
- 2 eetlepels pindakaas
- 1 theelepel vanille extract
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius, bekleed de bodem van een kleine springvorm met bakpapier. Pureer alle ingrediënten in de keukenmachine tot een gladde massa. Schep het deeg in de vorm en bak 25 minuten in de oven.