4 x lekkere én gezonde koekjes
Koekjes zijn heerlijk. Maar helaas ook niet goed voor onze lijn. Wil je de koekjes toch nog blijven eten? Wij hebben 4 recepten voor gezonde koekjes. Goed voor je lichaam en nog eens lekker!
4 x eenvoudige recepten om gezonde koekjes te bakken
1. Havermoutkoekjes met banaan
Havermout is super gezond. Dus waarom maak je geen koekjes met deze graansoort? Omdat er geen extra suiker wordt toegevoegd, is het een echt recept voor vrouwen die naar hun lijn kijken.
Ingrediënten voor dit gezond koekje (2 personen)
- 1 banaan
- 50 g havermout
- 1 el gebroken lijnzaad
Bereiding :
Verwarm de oven voor op 180 graden. De banaan gaat in de blender en pureer je helemaal. Doe de puree van banaan, havermout en de gebroken lijnzaad in een kom en roer alles door elkaar. Om echte gezonde koekjes te krijgen, schep je een eetlepel van de deeg op een bakplaat en plet je die met de lepel tot het een mooi vorm krijgt. Laat de koekjes 20 tot 25 minuten bakken in de oven.
2. Amandelkoekjes
Amandelen zijn altijd een goed idee om lekkere en gezonde koekjes te maken. Het resultaat van dit recept is dan ook om je vingers bij af te likken. Ook zonder toegevoegde suikers, maar toch zoet door de dadels, het sinaasappelsap en het kaneel.
Ingrediënten (6 gezonde koekjes):
- 70 g amandelen
- 50 g dadel
- sap van een halve sinaasappel
- ¼ tl kaneel
Bereiding :
Verwarm de oven voor op 180 graden. Snij de amandelen en de dadels heel fijn. Samen met het sinaasappelsap en de kaneel kneed je alles tot een bal. Het beslag verdeel je in 6 kleine balletjes die je op de bakplaat platdrukt tot ronde koekjes. De koekjes moeten 15 minuten in de oven.
3. Gezonde kletskoppen
Zelf de klassieke kletskoppen kun je op een gezonde manier klaarmaken. Geen kat die het verschil zal merken met de originele én bovendien staan ze in een halfuur op tafel.
Ingrediënten voor dit gezond koekje
- 50 g amandelen
- 100 g biologische roomboter
- 100 g palmsuiker
- 75 g kastanjemeel
- zout
Bereiding:
Verwarm de oven voor op 175 graden. In een kom roer je de boter zacht en doe je er de palmsuiker bij. Voeg daarna de kastanjemeel, het zout en de gehakte amandelen erbij. Zorg dat alles genoeg door elkaar is gemengd. Maak met twee theelepels hoopjes van het beslag op een vel bakpapier op de bakplaat. Laat de koekjes in de oven voor ongeveer 8 tot 10 minuten. Je mag ze er pas uithalen als de koekjes zijn uitgelopen en donker bruin van kleur zijn geworden.
4. Chocolate chip cookies
Chocolate chip cookies zijn echte klassiekers onder de koekjes voor lekkerbekken. Met dit recept kun je er meer dan 1 eten want ze zijn laag aan calorieën.
Ingrediënten voor deze gezonde koekjes
- 50 g halfvolle roomboter
- 2 el bruine suiker
- 1 eiwit
- 1 vanillestokje
- zout
- 180 g bloem
- ¼ tl bakpoeder
- 100 g pure chocolade
Bereiding
Verwarm de oven voor op 180 graden. De boter en de suiker meng je in een schaal. Daarna voeg je er de vanille, een snuifje zout en het eiwit aan toe. Meng alles goed door elkaar. De bloem en bakpoeder doe je in een ander kommetje samen en meng je goed door elkaar. Dat doe je bij het andere beslag. Uiteindelijk voeg je bij het geheel de in stukken gehakte chocolade. De koekjes maak je door een halve koffielepel te vullen met het beslag en dat op de bakplaat te leggen. Zorg dat er voldoende ruimte is tussen het deeg zodat ze niet aan elkaar gaan plakken. De koekjes laat je 4 tot 6 minuten in de oven bakken.
Ontdek nog meer gezonde recepten:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier