4 x gezond ontbijt
Het ontbijt is de belangrijkste maaltijd van de dag. Als je dan nog een gezond ontbijt eet, kan je dag al niet meer stuk. Wij zochten 4 ontbijt recepten voor jullie uit met een zomers smaakje! Probeer ze zeker thuis eens uit.
1. Havermoutpannenkoeken met honing en banaan
Ingrediënten:
- 140 gr havermoutvlokken
- 2 eetlepels honing
- 2 theelepels bakpoeder
- 1 ei
- 250 ml melk
- Kokosolie, om alles in te bakken
- 2 (rijpe!) bananen
Om te serveren:
- Extra banaan, in stukken gesneden
- Honing
Neem de havermoutvlokken en stop ze samen met de honing, het bakpoeder, het ei, de melk en de 2 bananen in de blender. Je mengt het geheel gedurende 1 minuut. Als je geen blender hebt, kan je ook een mixer gebruiken. Als je na een minuut ziet dat het mengsel nog niet egaal genoeg is, mix je het nog wat langer. Nadien laat je het mengsel ongeveer 15 minuten rusten. Hierdoor kunnen de havermoutvlokken uitzetten.
Je zet een koekenpan op een warm vuur en doet er een scheutje kokosolie in. Je doet een kleine schep pannenkoekenbeslag in de pan. Let op: het zijn American pancakes en dus niet de pannenkoeken die we hier eten. Het is dus bedoeling dat het kleine en dikkere pannenkoeken worden. Je bakt elke pannenkoek apart in de pan tot ze goudbruin zien. Je serveert de havermoutpannenkoeken met stukjes banaan en extra honing die je naargelang je eigen smaak kan toevoegen.
2. Tropische granola
Ingrediënten:
- 250 gram havermout vlokken
- 75 gram (gebroken) lijnzaad
- 100 gr zonnebloempitten
- 175 gram noten (mix van paranoten en macadamianoten)
- 1 eetlepel pumpkin spice kruiden of speculaaskruiden
- 1 vanille stokje, doormidden gesneden en uitgeschraapt
- 1/8 theelepel zout
- 3 eetlepels honingsiroop
- 6 eetlepels olijf- of lijnzaadolie
- 6 eetlepels water
- 250 gram gedroogd tropisch fruit (bananen, ananas, papaya)
- 5 eetlepels kokosschaafsel
Verwarm de oven voor op 160° graden. Vergeet zeker niet om bakpapier op de bakplaat te leggen. Daarna neem je een grote kom en daarin meng je de havermout, lijnzaad, de zonnebloempitten en de noten door elkaar. Je verwarmt een steelplan op een middelhoog vuur. Je doet de pumpkin spice ofspeculaaskruiden, het zout, de honing, de vanille, olie en het water erin. Het geheel breng je aan de kook en je voegt het nadien toe aan het havermoutmengsel. Belangrijk: roer het geheel goed door elkaar zodat alles bedekt is in olie!
Nadien stop je het in de oven, je spreidt het op de bakplaat en je gebruikt een spatel om het licht aan te drukken. Stop het in de voorverwarmde oven en laat het 25 à 30 minuten bakken. Als je het uit de oven haalt, laat je het een tijdje afkoelen. Als het afgekoeld is, verkruimel je het eventueel in grove stukken. Je voegt het tropische fruit toe – al dan niet in stukjes gesneden – en je mengt het samen met het kokosschaafsel en met de granola.
3. Bowl van quinoakorrels
Ingrediënten:
- 75 gr quinoa, gekookt
- 100 gr hüttenkase of cottage cheese
- 1 theelepel kaneel
- 1 banaan
- 1 eetlepel honing
- 1 eetlepel lijnzaad
Om te serveren:
- Extra fruit
Je begint met de quinoa te koken. Kijk daarvoor goed naar de bereidingswijze op de verpakking. Je mengt de cottage cheese of hüttenkase met de kaneel, honing en lijnzaad. Als de quinoa gaar is, voeg je alles samen. Wel belangrijk is dat alles goed gemengd is. Als laatste voeg je het fruit toe. Je kiest zelf in welke hoeveelheden je dit doet. In de zomer kan je bijvoorbeeld voor meloen of aardbeien kiezen. Om af te werken strooi je nog wat kaneel en honing erop.
4. Combinatie van rijstwafel en mueslireep
Ingrediënten:
- 2 rijstwafels
- 50 gr muesli
- 40 gr rozijnen
- 20 gr ongezouten noten: walnoten of pecannoten
- 20 gr zonnebloempitten
- 100 gr appel- of perensiroop
- 1 eetlepel kokosolie
- 1 eetlepel kokosschaafsel
Begin met de muesli, rozijnen en zonnebloempitten af te wegen en zet die dan klaar in een bakje. Nadien weeg je de noten af, snij ze in grove stukken en voeg ze bij de rest van de ingrediënten in het bakje. Nadien breek je de rijstwafels in stukjes en maal je deze fijn met een mixer of je snijdt ze met een groot mes fijn. Verwarm de appelstroop met kokosolie op een middelhoog vuur en wacht tot deze vloeibaar is. Voeg dan alle droge ingrediënten toe en roer goed door met de spatel. Nadien strooi je het kokosschaafsel eroverheen. Je zet het 2 uur in de koelkast of 30 minuten in de vriezer en je gerecht is klaar.