5 frisse lenterecepten om uit te proberen
Niets zo heerlijk als een fris en licht gerecht op een zonnige dag. Dankzij deze 5 recepten tover je in een mum van tijd de lente op je bord!
Deze 5 lentegerechten zijn steeds opgesteld voor 4 personen. Laat het je smaken!
1. Salade met artisjok en basilicumvinaigrette
Voor de salade:
- 4 grote artisjokken
- 2 citroenen
- 2 laurierbladen
Voor de vinaigrette:
- 100 ml olijfolie
- 50 ml wijnazijn
- 1/2 theelepel mosterd
- 1/2 theelepel honing
- peper en zout
- basilicum 1/2 bosje
Maak de artisjokken schoon. Snij de steel van de bloem, verwijder de buitenste blaadjes en de top (ongeveer 2 cm). Wrijf de snijvlakken in met citroen en leg de artisjokken dan in koud water met het sap van 2 citroenen. Breng een pot water samen met de twee uitgeperste citroenen en het laurierblad aan de kook. Voeg de artisjokken toe en leg er een gewicht bovenop zodat ze in het water blijven, anders verkleuren ze. Kook gaar in ongeveer 45 minuten.
Maak intussen de vinaigrette. Meng hiervoor alle ingrediënten. Voeg de basilicumbladeren toe en mix met een staafmixer. Haal de artisjokken uit het water en laat ze omgekeerd afkoelen. Verwijder de binnenste bladeren en het hooi (de pluizige draadjes) met een lepel. Verdeel de vinaigrette over de artisjokken en serveer.
2. Papardelle met wijngaardslakken en waterkerspesto
- 350 gram verse lasagneblaadjes
- 6 à 9 wijngaardslakken p.p. (voorgekookt)
Voor de pesto van waterkers:
- knoflook
- een teentje basilicum
- een handvol rucola
- een handvol waterkers
- 30 ml olijfolie
- 1 theelepel citroensap
- peper en zout
- 250 g jonge spinazie
Bereid de pesto. Plet de gepelde knoflook in een vijzel met de blaadjes basilicum, rucola en waterkers. Voeg olijfolie toe tot er een dikke saus ontstaat. Proef en voeg zout en peper naar smaak toe. Knijp, indien nodig, wat citroensap uit boven de pesto. Verwarm de escargots met de pesto. Kook de pasta al dente in gezouten water. Schik samen met de spinazie op voorverwarmde borden en lepel er de escargots met pesto bovenop. Bestrooi het geheel met extra zout en peper.
3. Quiche met doperwten & lente-ui
- 400 gram doperwten (gedopt, ongedopt is dat zo'n 850 gram)
- 30 gram boter (in stukken)
- 6 lente-ui stengels (fijn gehakt)
- 2 teentjes look (fijn gehakt)
- 4 eidooiers
- 200 gram room
- 1 citroenschil (geraspt)
- 1 eetlepel munt (fijn gehakt)
- 1/2 krop romaine sla (fijn gesneden)
- 1 eetlepel platte peterselie (fijn gehakt)
- 30 gram gruyère (geraspt)
- 1 pak bladerdeeg
Bereid het bladerdeeg zoals aangegeven op de verpakking. Blancheer de doperwten. Zet ze opzij. Doe de look en de lente-ui in een pan en stoof aan (ca. 5 min.). Voeg de romaine sla toe, stoof tot ook die zacht is, breng op smaak en zet opzij. Doe de eidooiers, room, citroenrasp in een kom, roer en breng op smaak. Doe er dan ook de geblancheerde erwten, de aangestoofde sla, de munt en de peterselie bij. Giet dit mengsel in de bakvorm met het voorgebakken bladerdeeg. Strooi er de gruyère over en bak af in de oven (zo'n 15 minuten op 200 graden).
4. Salade Lyonnaise
- 4 eieren
- 1 pakje frisé salade
- 2 stronken witloof (blaadjes losgemaakt)
- een handvol platte peterselie (ruw gescheurd)
- bieslook
- 1 eetlepel olijfolie
- 300 gram spek
- 1 teentje look (geplet)
- 2 eetlepels witte wijnazijn
Voor de croutons:
- boter
- olijfolie
- 1 baguette (in sneetjes)
Pocheer de eieren. Houd ze warm. Verhit de boter en de olijfolie in een pan tot de boter begint te schuimen, en bak hier de sneetjes baguette goudbruin in. Laat uitlekken en afkoelen op keukenpapier. Breek in stukken, en doe, eens afgekoeld, in een grote kom met de frisé salade, het witloof, de peterselie en de bieslook. Doe daarna wat olijfolie en de geplette look in een pan, en bak hier het spek in (3 à 4 minuten). Laat uitlekken op keukenpapier, gooi de look weg, en verdeel het spek, eens afgekoeld, over de salade. Voeg olijfolie en de witte wijnazijn toe aan de pan waarin je het spek gebakken hebt, roer, breng op smaak, en haal van het vuur. Sprenkel dit over de salade. Meng, verdeel over de borden en serveer elk bord met een gepocheerd ei op.
5. Ratatouille
- 1l verse tomatensaus
- 10 blaadjes basilicum
- 1 rode paprika (in ringen gesneden)
- 1 groene paprika (in ringen gesneden)
- 1 gele paprika (in ringen gesneden)
- 1 rode ui (in ringen gesneden)
- 1 aubergine (in ringen gesneden)
- 1 tomaat (in ringen gesneden)
- olijfolie
- 2 eetlepels oregano
Verwarm de oven voor op 180°C. Verdeel 3/4 van de tomatensaus over een ronde schaal waarin al je groenten passen. Leg de groenten om beurten in de schaal (cirkelvormig). Begin in het midden en werk naar buiten toe. Overgiet met de rest van de tomatensaus. Breng op smaak met zout, peper en de oregano. Besprenkel met olijfolie. Bak in ongeveer een uur gaar in de oven.
Nog meer lentefrisse recepten met een Franse je ne sais quoi, vind je terug op de Pinterest-pagina van Feeling.
Liever een gerechtje met avocado? Deze tip om je avocado in 10 min rijp te laten worden maakt jouw gerechtje af. En kom hier te weten waarom aardbeien zo gezond zijn.