Van fine dining tot ‘petit bistro’: dit zijn onze favoriete restaurants in Antwerpen
Antwerpen verwent op culinair vlak, je zou zowat keuzestress krijgen van het grote aantal écht goede restaurants. Voor elke gelegenheid staat er een topadres klaar: of je nu wilt tafelen met een ster, je benen onder tafel wilt schuiven in een ongedwongen restaurant zonder drempel of je liever je buik vol eet in een op-en-top klassieker.
Meer tips zoals die in ‘de beste restaurants van Antwerpen’? Download dan hier ook onze gratis Feeling City Guide Antwerpen, een handige digitale gids met meer dan 60 adressen in de koekenstad – interactief kaartje inclusief.
De beste restaurants van Antwerpen
1. Bistrot du Nord*: Klassieker van formaat
In tegenstelling tot wat de naam doet vermoeden, wordt er bij Bistrot du Nord* op sterrenniveau gekookt (chef Michaël Rewers) en geserveerd (partner Caroline Stasseyns). Je vindt hun uiterst charmante restaurant in een klein pand in Antwerpen-Noord en geniet er van klassiekers in een keurig decor, denk: wit gesteven tafellakens, houten lambrisering en nostalgische lampenkapjes, radiatoren en tegeltjes. Hier kom je voor echt goed bereide vlees- en visgerechten zoals Oosterscheldepaling in ’t groen of kroket van Oostendse garnalen als voorgerecht en ossentong in madeira met Parijse worst en krokante kalfshersenen of een bavette van Black Angus met marchand de vin en merg als hoofdgerecht. Hier word je nog echt in de watten gelegd.
Bistrot Du Nord, Lange Dijkstraat 36 in Antwerpen. (Foto: Marie Monsieur)
Lees ook: ‘Healthy comfort: 12 x gezond lunchen in Antwerpen‘.
2. Briquet: fine dining om te delen
Mensen met een goed gevoel weer naar huis laten gaan, dat is het doel van Louis Devos en Jonas Van Sant, de twee bevriende eigenaars achter Briquet op het Vinçotteplein. Op de kaart van Briquet vooral verfijnde gerechtjes op basis van lokale producten die zorgvuldig worden ingekocht bij twee lokale boeren. De keuken van chef Kuba laat zich inspireren door de Poolse, Belgische en Britse keuken. Om voluit voor het hoogstaande experiment te kunnen gaan, is de kaart van Briquet beperkt. Van varenky (een soort Oekraïense dumplings) met girolles tot oesters met botermelk of radicchio met blauwe kaas, elke creatie loopt over van smaak.
Briquet, Vinçottestraat 36 in Borgerhout.
3. Instroom Academy: Inclusief tafelen
In de oude refter van de scheepsherstellers en metaalbewerkers in het Stormkop gebouw op het Eilandje vind je Instroom Academy, concept van groentechef Seppe Nobels. In de keuken en in de zaal staan asielzoekers van overal ter wereld die de smaken van hun land tot bij jou brengen en door in het restaurant te werken de kneepjes van het horecavak leren. De chefs komen hun gerecht vol passie aan je tafel presenteren. Een hartverwarmende en ongezien lekkere beleving.
Instroom Academy, Stormkop, Droogdokkenweg 4 in Antwerpen. (Foto: Heikki Verdurme)
4. Atelier Paul Morel: Bijzondere barbeleving
In het minimalistische Japans geïnspireerde atelier van beverage consultant Paul Morel op de site van Brouwerij De Koninck organiseert Paul samen met Daan Guelinckx intieme Bar Nights. Het duo blaast je niet alleen met het stijlvolle interieur van je sokken, maar ook met wat ze je de hele avond lang voorschotelen. Waar Paul indruk maakt met waanzinnige cocktails en sakes, doet Daan hetzelfde met zijn uitgebreide kennis over de natuurwijnen die hij serveert. Bij al dat lekkers om te drinken bestel je barhapjes (kraakverse oesters, kazen, charcuterie, …) op niveau die zo goed zijn dat je gewoon de hele kaart bestelt en er de hele avond blijft hangen. Reserveer een zitje aan de toog, want daar voel je de magie het best. Let wel: ze zijn niet het hele jaar door open. De reservaties voor november en december starten begin oktober. Vanaf de tweede week van november tot het weekend voor kerst hosten ze elke vrijdag en zaterdag hun niet-te-missen bar nights.
Atelier Paul Morel, ingang via Boomgaardstraat 1 (2de verdieping van de stadsbrouwerij) in Antwerpen. (Foto: Chantal Arnts)
5. Ossip: Intiem tafelen
Achter een fel Yves Klein blauw geveltje op Kipdorp schuilt Ossip, intiem eetadres van Magalie Verbaet en Emiel Redant. Het gastronomisch restaurant is piepklein (plek voor 12 man) en minimalistisch maar erg tof ingericht. Het eten dat je voorgeschoteld krijgt zijn pure, originele smaken en bereidingen waar je de dag nadien nog van droomt. Hier klopt alles tot in het detail: heerlijk eten, lekkere wijn en erg persoonlijke bediening. Dat het duo alles zelf doet (tot de afwas toe), maakt de beleving nog specialer.
Ossip, Kipdorp 3 in Antwerpen. (Foto: Marie Monsieur)
6. Osaka: Talk of town
Osaka, eetadres van de Camino eigenaars, heeft eigenlijk geen introductie meer nodig. Je bestelt er pure, verfijnde gerechtjes om te delen (oesters, ceviche, gegrilde spitskool, charcuterie met zuurdesembrood, …) met de beste glazen natuurwijn erbij. Extra leuk: je tafelt er in een uniek interieur (denk: betonlook, inoxen toog, Bruno Rey stoeltjes en glasdallen die doen dromen over de jaren 70) en de sfeer die er hangt is ongedwongen overgoten met een flink sausje cool. Opgelet, voor wie er nog niet geweest is: dit zou zomaar je favoriete nieuwe adres kunnen worden. Stoefen mag, toch?
Osaka, Bollandusstraat 17 in Antwerpen. (Foto: Marie Monsieur)
7. DIM Dining*: Japans met een ster
In het hart van Antwerpen vind je het stijlvolle DIM Dining* in een hoekpand op de volkse Vrijdagmarkt. Chef Simon Van Dun neemt je mee op ontdekkingsreis langs de smaken van Japan en gebruikt daarvoor vooral seizoensgebonden producten van de allerbeste kwaliteit. Terwijl de chef verwent met de meest originele en uitgepuurde gerechten, vult sake sommelier Jonas Kellens je ervaring aan met perfect uitgekozen glazen sake. Voor een achtgangendiner betaal je 125 euro.
DIM Dining, Vrijdagmarkt 7 in Antwerpen. (Foto: Bert Luyckx)
8. Monroe: klassieke bistro met pit
‘Old world elegance with a touch of modern boldness’, dat is de leuze bij Monroe, de bistro van chef Vadim Vesters en zijn team. En dat slaat niet alleen op het interieur dat donker hout en vergulde details met een paar moderne elementen combineert. Maar ook op de menukaart: daar zwaaien golden oldies uit de klassieke bistrokeuken de plak, maar dan wel altijd in een iets hipper, trendgebonden jasje. Van Koreaanse aubergine met kimchi-sesam tot een good old steak tartaar van West-Vlaams rood, aangemaakt met beurre noisette, sumac en dragonmayo; elk gerecht komt zowel met traditie als met karakter.
Monroe, Gentplaats 1 in Antwerpen.
9. Ciro’s: Terug in de tijd
Wil je bij het Antwerpse monument Ciro’s eten dan reserveer je best ruim op voorhand je tafeltje. Hier kom je voor Belgische en Franse klassiekers zoals steak Ciro’s, vol-au-vent de luxe (met kalfszwezeriken) of paling in ’t groen. Laat genoeg plaats voor een dessert, want ook dat zijn golden oldies zoals crepes suzette, huisgemaakte rijstpap, sabayon of café glacé. Het decor lijkt zo uit een film te komen en ziet er nog exact hetzelfde uit als bij de opening in 1962.
Ciro’s, Amerikalei 6 in Antwerpen.
10. Veranda: Food for foodies
Veranda, geesteskind van chef Davy Schellemans, trekt ondertussen al een paar jaar menig foodie naar de Slachthuiswijk. Schuif er je benen onder tafel voor een vast gangenmenu en laat je omverblazen door vijf seizoensgebonden, pure gerechten die het product zelf willen laten stralen. Nieuwtje: houd hun Instagrampagina in de gaten, want ergens volgend jaar komt Davy met iets nieuw. Details volgen later.
Veranda, Lange Lobroekstraat 34 in Antwerpen. (Foto: Marie Monsieur)
11. DOJO: Hidden gem
Wie de verborgen wereld van DOJO binnenstapt, staat perplex. Je treedt binnen in een indrukwekkende industriële site waar eigenaars Dennis en Valeriya hun Japans getinte restaurant neerpootten: veel zwart, houten tafels en grote glaspartijen die zicht geven op hun centrale patio waar ze al hun gangen in openlucht op houtskool en gas grillen. Het stokpaardje van DOJO is hun pure gerechten gemaakt met ingrediënten van de allerhoogste kwaliteit. Bij DOJO waan je je de hele avond lang in een andere wereld.
DOJO, Samberstraat 7 in Antwerpen.
12. Hertog Jan: Meespelen op wereldniveau
Topchef Gert De Mangeleer en gastheer Joachim Boudens kozen als locatie voor hun Hertog Jan** 2.0. voor Antwerpen. Hun restaurant ligt in het nieuwe Botanic Sanctuary Antwerp hotel dat verscholen zit aan Den Botaniek. Hun tweesterrenzaak is een intiem concept met 22 couverts waar je twee weken per maand kan aanschuiven om je over te geven aan de kunsten van de chef. Wie langsgaat, geeft de kok carte blanche om te bereiden wat die op dat moment passend vindt. Geen plekje kunnen bemachtigen? Probeer dan bij een van de drie andere restaurants op de hotelsite: Bar Bulot, Fine Fleur* of 1238.
Hertog Jan at Botanic, Lange Gasthuisstraat 51 in Antwerpen. (Foto: Marie Monsieur)
13. Café Commercial: petit bistro the night edition
De nostalgische charme van een bruine kroeg, maar dan in een trending late night-jasje én met de verfijnde kaart van een petit bistro: dat is het idee achter Café Commercial, het nonchalante eetcafé van Veranda-eigenaar Davy Schellemans in de Antwerpse Dam-wijk. Het authentieke interieur bleef zoveel mogelijk behouden. De subtiele red-light district-lambrisering zorgt samen met een paar neonlampen en goed geplaatste spiegelwanden voor een eigentijdse look.
Café Commercial, Lange Lobroekstraat 77 in Antwerpen.
14. Bar Pêche: Flirten met de seizoenen
Wie na al die sharing gerechten nog eens zin heeft in een eigen bord vol lekkers gaat naar Bar Pêche, intiem restaurant op de hoek van de Bollandusstraat. Hun seizoensgebonden à la carte menu is klein maar perfect in balans, je kiest tussen 4 voor- en 4 hoofdgerechten en – als je daar nog zin in hebt – tussen 4 desserts. Ook op vlak van wijnen doen ze het anders: ze maken geen keuze tussen natuurwijnen en klassieke wijnen, maar bieden ze gewoon alletwee aan. Een adres waar je gegarandeerd naar terugkeert.
Bar Pêche, Bollandusstraat 2 in Antwerpen. (Foto: Marie Monsieur)
15. ’t Fornuis*: Legendarisch eetadres
In een zeventiende eeuws pand in centrum Antwerpen verrast culinair genie Johan Segers al jaren met zijn sterrenrestaurant ’t Fornuis*. Zijn keuken is rijkelijk, authentiek, met de beste producten bereid en ongelooflijk smaakvol. De chef komt zelf tot bij je tafel om zijn gerechten van de dag aan je voor te stellen, alleen dat al is een beleving op zich. Tafelen bij ’t Fornuis* is een bijzondere eetervaring die elke foodliefhebber op z’n minst een keer meegemaakt moet hebben.
’t Fornuis, Reyndersstraat 24 in Antwerpen. (Foto: Marie Monsieur)
16. Lewis: Rock-‘n-roll concept
In een hoekpand vlak bij het Koninklijk Museum voor Schone Kunsten op het Zuid opende chef Thomas Snijders Lewis, restaurant dat Antwerpenaren vanaf dag één in hun hart sloten. Hij serveert een fantastische productkeuken met veel identiteit en diepgang, inclusief een vleugje rock-‘n-roll. De sfeer is hip, funky en heerlijk ongedwongen.
Lewis, Schildersstraat 25 in Antwerpen. (Foto: Marie Monsieur)
17. Bar(t)-à-vin: Sublieme steak tartaar
Hoewel de Antwerpse slachthuiswijk nu pas in volle ontwikkeling is, weet wijnkenner Bart Adriaensens al sinds 2003 Antwerpenaren naar z’n – toen nog verscholen – parel te lokken. Naar wijnrestaurant Bar(t)-à-Vin kom je voor brasserieklassiekers zonder franjes in een wel heel bijzonder kader. Je tafelt namelijk in een voormalige varkensuitbeenderij en dat merk je nog steeds aan de authentieke tegeltjes aan de muur en de vleeshaken aan het plafond. Hier kom je voor de beste steak tartaar van ’t Stad, voor het uitstekende glas wijn dat Bart er bij voor je uitkiest en voor de heerlijk intieme sfeer die er hangt. Vergeet niet ruim van te voren te reserveren.
Bar(t)-à-Vin, Lange Slachterijstraat 3-5 in Antwerpen. (Foto: Marie Monsieur)
18. september.: Lokaal lekkers
In een prachtig pand temidden van de Antwerpse academiebuurt ligt september., duurzaam restaurant van Feeling-foodstyliste Ann Van der Auwera (chef) en Koen De Ceuleneer (gastheer). In een minimalistisch, mooie setting eet je er pure, seizoensgebonden gerechten bereid met de eerlijke korteketen ingrediënten van boeren waar ze nauw mee samenwerken. Overdag eet je er à la carte, ’s avonds kies je tussen een vegetarisch gangenmenu of een met vis- en vlees. Bestel er een glas natuurwijn bij, gastheer Koen begeleidt je graag in de zoektocht naar iets dat perfect bij je smaak past.
september., Minderbroedersrui 7 in Antwerpen. (Foto: Wout Hendrickx)
19. Zilte***: Totaalbeleving
Heb je iets te vieren, dan reserveer je bij Zilte***, enige driesterrenzaak van Antwerpen. Chef Viki Geunes, gastvrouw Viviane Plaquet en hun team zorgen er samen voor dat je een onvergetelijk eetmoment beleeft. Het interieur van de zaak is on point, het zicht is onklopbaar (denk: bovenste verdieping van het MAS en dus uitzicht over de hele stad) en het eten dat je voorgeschoteld krijgt ademt een en al magie.
Zilte, Hanzestedenplaats 5 in Antwerpen. (Foto: Marie Monsieur)
20. ESSEN: Voor elk wat wils
Op het gezellige, volkse Vinçotteplein in Borgerhout ligt ESSEN, restaurant van muzikant Klaas Janzoons en pottenbakster Caroline Coenen. Het duo zet de Frans/Belgische keuken in de spotlights en brengt een toegankelijk, maar verfijnd, seizoensgebonden menu waarin zowel vegetariërs als vis- en vleesliefhebbers hun gading vinden. Op zondag en maandag zijn ze gesloten, want dan gaan ze hun groenten zelf oogsten op het veld. Niet alleen het eten, maar ook het interieur verrast. Voor dat laatste namen ze kunstenaar Philip Metten onder de arm.
ESSEN, Vinçotteplein 22 in Antwerpen. (Foto: Marie Monsieur)
21. Le Pristine*: Sergio strikes again
Dat topchef Sergio Herman weet hoe hij een geweldig horecaconcept moet neerzetten is duidelijk. Pal in de modewijk van Antwerpen vind je Le Pristine*, eensterrenzaak in een indrukwekkend modernistisch gebouw uit de jaren 60. Verwacht je er aan gerechten die zowel met de Italiaanse als de Zeeuwse keuken flirten, een stijlvol interieur, leuke muziek en vakkundige bediening. Geen zin in uitgebreid tafelen, dan smikkel je van lekkers in hun Le Pristine Café vooraan in de zaak.
Le Pristine Restaurant & Café, Lange Gasthuisstraat 13 in Antwerpen. (Foto: Peter-Paul de Meijer)
22. Bistrot L’ilot: Altijd goed adres
Op het Eilandje uit eten dat doe je bij Bistrot L’ilot. Punt. Chef Sander De Saegher tovert er eerlijke en pure smaken op je bord in een menuformule (€ 39 per persoon) waarbij je de gevarieerde gerechtjes deelt met je tafelgenoten. Dat ze de voorbije jaren erg hebben ingezet op hun wijnkaart merk je, ze hebben een fantastische en uitgebreide selectie flessen waar ze je maar al te graag in begeleiden voor je keuze. Het interieur is minimalistisch, en toch chic en gezellig.
Bistrot L’ilot, Kribbestraat 15 in Antwerpen. (Foto: Barbara Jacops)
23. Dôme sur Mer: Überverse vis
Wie van vis- en schaaldieren houdt, gaat al jaren naar Dôme sur Mer, puur restaurant in een mooi, statig hoekpand in de gezellige Zurenborgwijk. Reserveer een plekje aan de marmeren toog als je de chef graag aan het werk ziet want zowat alles wordt à la plancha gegrild in hun open keukentje in het midden van het restaurant. Starten doe je er steevast met oesters en met een mix van kreukels, grijze garnalen en wulloks. 100% genieten.
Dôme sur Mer, Arendstraat 1 in Antwerpen. (Foto: Marie Monsieur)
24. Victor: Ongedwongen en spontaan
Victor-Calmilla Avonds was amper 28 toen ze haar restaurant Victor op de Antwerpse Sint-Paulusplaats opende. Ze verrast met originele smaken, zonder dat het intimiderend of stijf wordt. Geen gangenmenu hier, wel een kaart vol gerechten om te delen. Haar composities zijn ongedwongen en spontaan, net als de inrichting van het pand (denk: bakstenen muur, houten caféstoelen, familiefoto’s, …). De moeite!
Victor, Sint-Paulusplaats 25 in Antwerpen.
25. Nage: Bistro met een plus
Eigenaars Koen en Nikki hadden beiden al heel wat horeca ervaring voor ze hun eigen pad bewandelden. En dat merk je als je aanschuift in hun intieme luxe bistro Nage waar je proeft van een pure Franse productkeuken. ‘s middags eet je er à la carte, ’s avonds walsen ze met jou door een fantastisch vijfgangenmenu (€ 68 per persoon). De wijnen die ze daarbij schenken zijn natuurwijnen. Een adres waar elke foodie dolgelukkig buiten stapt.
Nage, Reyndersstraat 17 in Antwerpen. (Foto: ProjectedbyM)
26. Camino: Comfortfood gespot
Camino has it all: brutalistisch interieur, hippe obers, rauwe hiphop beats die uit de boxen schallen, lekkere natuurwijnen en Koreaanse gerechten die smaken zoals je ze enkel op reis tegenkomt. Het heerlijk laagdrempelige adres heeft bovendien een zalig terras.
Camino, Muntstraat 4 in Antwerpen. (Foto: Marie Monsieur)
27. Glou Glou: Cheers!
Glou Glou: in de wereld van de natuurwijn duidt de term op een creatie die soepel is en makkelijk wegdrinkt. En dat is precies wat ze bij dit adres serveren. Tel bij die hippe, goede wijnen charmante eigenaars, verleidelijk lekkere sharing gerechtjes en een zalige no-nonsense sfeer en je begrijpt meteen waarom dit adres het hart van menig Antwerpenaar een stuk sneller doet slaan. Ga dat proeven.
Glou Glou, Moorkensplein 27 in Antwerpen. (Foto: Marie Monsieur)
Locatie openingsbeeld: Lewis, Foto Marie Monsieur.