4 recepten voor Dagen Zonder Vlees

Met Dagen Zonder Vlees heb je het perfecte excuus gevonden om tot 26 maart vegetarisch te eten. Ga de uitdaging aan, verklein zo je ecologische voetafdruk en probeer deze 4 heerlijke, vegetarische gerechten.

Follow Feeling.be Magazine's board Dagen zonder vlees on Pinterest.

De inhoud op deze pagina wordt momenteel geblokkeerd om jouw cookie-keuzes te respecteren. Klik hier om jouw cookie-voorkeuren aan te passen en de inhoud te bekijken.
Je kan jouw keuzes op elk moment wijzigen door onderaan de site op "Cookie-instellingen" te klikken."

1. Guacamole bruschetta’s

Vegetarisch eten hoeft niet altijd een slaatje te zijn. Probeer daarom eens een bruchetta, lekker als aperitiefhapje of als lichte lunch. Maak het verrassend met een topping van guacamole.

Ingrediënten (voor 4 porties)

  • een half stokbrood
  • 1 teentje look
  • 2 avocados
  • 2 el olijfolie
  • 2 tomaten
  • 50 g ajuin
  • 15 g koriander
  • 2 el citroensap
  • peper
  • zout

Bereiding

Warm de oven voor op 200°C. Ondertussen snij je de tomaten in blokjes en hak je de ajuin en koriander fijn. Snij daarna het stokbrood in schijfjes van ongeveer 2 cm dik. Toast de sneetjes langs beide kanten 3 minuten in de oven, vervolgens wrijf je er het gepelde teentje knoflook over en doe je er wat olijfolie op. Ten slotte, doe je de tomaten, avocado, ajuin, koriander, citroensap, wat zout en peper in een kom. Roer alles goed door elkaar. Leg telkens een portie van het mengsel op een sneetje brood.

2. Lasagne met ricotta

Vegetarische liefhebbers van de Italiaanse keuken kunnen nog altijd genieten van al dat lekkers. Deze lasagne met ricotta is een echte aanrader voor mensen die iets meer tijd hebben om achter de kookpotten te staan.

Ingrediënten (voor 4 personen)

  • 1 ui
  • 1 knoflook
  • 3 el olijfolie
  • 400 g tomatenblokjes (blik)
  • 2 courgettes
  • 20 g platte peterselie
  • 85 g geraspte oude kaas
  • 250 g ricotta
  • 250 g lasagnebladen

Bereiding

Verwarm de oven voor op 175°C. Hak de ui en de knoflook fijn en voeg die in een pan met verhitte olie. Doe daarbij de tomatenblokjes en laat alles stoven op een zacht vuurtje. Breng het op smaak met peper en zout. Ondertussen snij je de courgettes in de lengte, in dunne plakken. Nadat je er olie, peper en zout op hebt gedaan, gril je die mooi bruin. De peterselie en de helft van de ricotta doe je samen met wat peper en zout. Vervolgens kan je beginnen met het samenstellen van je lasagne. Eerst een laagje lasagnebladen, een laagje tomatensaus, de courgettes, opnieuw lasagnebladen en het ricottamengsel. De laatste twee herhaal je en de lasagne eindig je met het laatste laagje ricotta en daarover courgettes. Na ongeveer 30 minuten in de oven kan je met je voeten onder tafel.

3. Gevulde paprika’s

Met gevulde paprika’s scoor je altijd. Kies voor deze mediterrane versie met couscous en pijnboompitten en je tovert gegarandeerd de zon op je bord.

Ingrediënten (voor 4 personen):

  • 1 rode paprika
  • 1 gele paprika
  • 85 g couscous
  • 25 g geroosterde pijnboompitten
  • zwarte olijven
  • 50 g Griekse feta
  • 50 g semi-zongedroogde tomaatjes
  • 2 el basillicum

Bereiding:

Verwarm de oven voor op 180°C. Ondertussen kan je alles snijden: de paprika’s in twee en de zaadjes eruit doen, een handvol olijven grof hakken, de feta in blokjes, de semi-zongedroogde tomaatjes in stukjes en de basillicum hak je fijn. De paprika’s steek je 5 minuten in de microgolf tot ze een beetje zacht zijn. De couscous maak je klaar zoals op de verpakking staat en meng je uiteindelijk met de olijven, de pijnboompitten, de tomaatjes, feta en basilicum. Kruid af met zout en peper en verdeel het mengsel over de paprikahelften. Bak alles nog 10 minuten in de oven.

4. Champignonsoep

Omdat de temperaturen voor ons nog niet hoog genoeg zijn, is een lekkere soep nog altijd dé manier om het warm te krijgen. Met deze champignonsoep heb je in een kwartiertje een gezonde, vegetarische lunch.

Ingrdiënten (voor 4 personen):

  • 2 el olijfolie
  • 1 ui
  • 500 g champignons
  • 2 blokjes groentebouillon
  • 1 el maizena
  • 2 el room
  • zout en peper

Bereiding:

Verhit de olijfolie en fruit er de fijngehakte ui in. Daarna voeg je er de champignons aan toe, die in plakjes zijn gesneden. Na 2 minuten blus je alles met 1 l water en voeg je er de blokjes groentenbouillon aan toe. Laat alles koken en bind het geheel met de maïzena. Uiteindelijk roer je er de room erdoorheen en breng je de soep op smaak met zout en peper.

Nog meer inspiratie nodig? Bekijk hier deze 4 sensuele vegetarische gerechten.

Lees ook:

3 x heerlijk gezond ontbijt.

3 heerlijke, nieuwe adressen in Antwerpen. 

Partner Content

Gesponsorde content