3 x originele recepten voor bij de brunch

Organiseer je een brunch en wil je origineel uit de hoek komen? Wij selecteerden drie recepten uit Siroccco van Sabrina Ghayour, een boek met smaken uit de keuken van het Midden-Oosten. Lees zeker verder, want we mogen ook 5 exemplaren van dit topboek weggeven.

1. Bietenyoghurt

bietenyoghurt

Fruityoghurt kent iedereen, maar met deze bietenyoghurt scoor je punten voor creativiteit. Bovendien krijgt de yoghurt door de bieten een prachtig dieprode kleur.

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 500 gram gekookte bietjes (niet in azijn)
  • 3 el korianderpoeder
  • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper
  • 20 g munt, blaadjes fijngehakt
  • 500 g Griekse yoghurt
  • 1 tl nigellazaad (o.a. Midden-Oosterse supermarkt)
  • olijfolie, om te besprenkelen

Zo maak je het:

  • Laat de bietjes uitlekken en pureer in een kom met een staafmixer tot een grove puree.
  • Doe het korianderpoeder, een flinke snuf zout en peper en de gehakte munt (bewaar wat munt ter garnering) erbij en meng goed.
  • Voeg de Griekse yoghurt toe en roer tot een egale dip.
  • Breng indien nodig verder op smaak.
  • Bestrooi met wat nigellazaad, de apart gehouden munt en besprenkel met wat olijfolie.

2. Wortelsalade met tahin, geroosterde hazelnoten en munt

wortelsalade

Bij een brunch hoort ook een heerlijke salade. Deze kun je perfect zo eten, maar is ook lekker tussen een broodje.

Ingrediënten voor 4 personen:

  • 500 gram wortels, geschild en in dunne, schuine plakjes gesneden
  • 1 grote rode ui, in dunne halve ringen
  • 100 g geroosterde hazelnoten, gehalveerd of grofgehakt
  • 40 g munt, blaadjes fijngehakt

Ingrediënten voor de dressing:

  • 2 el tahin (o.a. natuurwinkel)
  • 4 el olijfolie
  • fijngeraspte schil en sap van 1 onbespoten citroen
  • 2 el koud water
  • zeezoutvlokken en versgemalen zwarte peper

Zo maak je het:

  • Doe de wortels met de rode ui, de hazelnoten en de munt in een kom en meng goed.
  • Doe voor de dressing de tahin, de olijfolie, de geraspte citroenschil, het citroensap en het water (om de dressing wat te verdunnen) in een kleine kom en roer goed.
  • Breng flink op smaak met zout en peper.
  • Schenk over de salade en meng tot de wortel goed met dressing is bedekt. Serveer direct.

3. Zoete, kruidige noten uit de oven

noten

Noten zijn lekker en gezond, en passen perfect bij een brunch. Zeker met dit lekkere, kruidige laagje.

Ingrediënten voor 6 personen:

  • 500 g ongeroosterde noten (bijvoorbeeld 150 g macadamia’s, 250 g cashewnoten en 100 g amandelen)
  • 4 el boter, gesmolten
  • 4 el bruine basterdsuiker
  • een flinke kneep citroensap
  • 2 el pul biber (Turkse chilivlokken, o.a. Midden-Oosterse supermarkt)
  • 2 tl kaneelpoeder
  • 1 tl korianderpoeder
  • zeezoutvlokken

Zo maak je het:

  • Verwarm de oven voor tot 170 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Verdeel de noten over de bakplaat en rooster 10 minuten.
  • Doe de gesmolten boter in een kom, doe de suiker, het citroensap, de pul biber, de kaneelpoeder, het korianderpoeder en een flinke snuf zout erbij en meng goed.
  •  Schep de geroosterde noten goed door het specerijenmengsel en roer klontjes suiker of specerijen stuk. Doe de noten terug op de bakplaat en rooster nog 5 minuten.
  •  Schep de noten met een lepel om en rooster nog eens 5 minuten.
  • Laat de noten iets afkoelen. Volledig afgekoeld kun je ze een paar dagen in een glazen pot of een ander luchtdicht afgesloten bakje op een koele, droge plaats bewaren.

SiroccoLoop het water je al in mond? Ben je ook zo’n fan van de keuken van het Midden-Oosten? Dan hebben wij goed nieuws want wij mogen 5 exemplaren van het gloednieuwe kookboek Sirocco weggeven.

 

 

 

 

 

Waag hier je kans

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content