3 x heerlijke visrecepten uit Gone Fishing
Zin in vis? Deze heerlijke visrecepten uit ‘Gone Fishing’ geven je de nodige inspiratie. Met deze gerechten scoor je gegarandeerd. Lees zeker verder tot het einde van dit artikel, want wij mogen 5 exemplaren van dit mooie boek weggeven!
1. Hele makreel in zout en kruiden uit de oven
Ingrediënten voor 4-6 personen:
- 2-3 makrelen (afhankelijk van de grootte)
- 2 handenvol gemengde kruiden (munt, dragon, lavas, tijm, peterselie)
- 1 citroen
- Ongeveer 2kg grof zout
Zo maak je het:
- Maak de makrelen schoon, verwijder de ingewanden en spoel ze grondig met koud water (of laat het aan de visboer over).
- Dep ze droog met keukenpapier.
- Doe wat zout in een grote ovenschaal en leg de makrelen erop.
- Verdeel verse kruiden, schijfjes citroen en het resterende zout over de vissen, zodat ze bijna geheel zijn afgedekt.
- Zet de makrelen 20-25 minuten in de oven op 170 °C, tot het zout een harde korst vormt rond de vis. Zorg dat de vis gaar, maar vanbinnen nog sappig is.
- Haal de vis uit de oven en laat 5 minuten rusten. Verwijder dan de zoutkorst en trek voorzichtig het visvlees van de graten.
- Dien op met een knapperige venkelsalade.
Je kunt ditzelfde recept ook voor andere hele vissen gebruiken, zoals roodbaars, poon, pieterman, snoekbaars en baars. Het is wel erg belangrijk dat je hele vissen en geen filets gebruikt, want het zout zou in de filets doordringen en ze oneetbaar maken.
2. ‘Cassoulet’ van pijlinktvis
Ingrediënten voor 4 personen:
- 500 g pijlinktvis
- 1 takje rozemarijn
- paar plakjes knoflook
- 2 eetl olijfolie
- 300 g geweekte kikkererwten
- 1 ui
- 2 tenen knoflook
- 2 eetl olijfolie
- 1 takje rozemarijn
- 3-4 rijpe tomaten
- zout en versgemalen peper
- 1 onbespoten citroen
Zo maak je het:
- Maak de inktvis schoon en spoel hem af met koud water. Snij de inktvis in grove stukken en marineer ze in een beetje rozemarijn, knoflook en olijfolie.
- Kook de kikkererwten 35-40 minuten in water, tot ze beetgaar zijn. Haal de pan van het vuur en giet het overtollige water af.
- Pel de ui en tenen knoflook en snipper ze. Doe 2 eetlepels olijfolie, de ui, 1 takje rozemarijn en de knoflook in een pan en sauteer een paar minuten. Zorg dat de uien niet kleuren.
- Voeg de kikkererwten toe en sauteer nog een paar minuten.
- Snij de tomaten in blokjes, doe ze ook in de pan en laat alles 10-15 minuten sudderen, tot de tomaten hun vocht afgeven en slinken en je een dikke ‘cassoulet’ krijgt.
- Voeg naar smaak zout en versgemalen peper toe.
- Bak de inktvisringen ½-1 minuut in een hete pan. Bak ze in porties, anders koelt de pan te veel af en pijlinktvis moet je snel en op hoog vuur bakken. Als de temperatuur te laag is, gaat de inktvis koken en wordt taai en hard.
- Haal de laatste inktvisringen uit de pan en bestrooi alle ringen naar smaak met zout en versgemalen peper.
- Schep de inktvis om met de kikkererwten en voeg naar smaak zout, versgemalen peper en citroenrasp en -sap toe.
- Serveer de cassoulet met lekker brood erbij.
3. Gebakken tarbot
Ingrediënten voor 4 personen:
- 600 g tarbotfilet
- 1 broccoli
- 200 g verse doperwtjes (zonder de peulen)
- 25 g boter
- zeezout en versgemalen peper
- 100 g verse kruisbessen
- ½ bosje munt
- 1 onbespoten citroen
- 2 eetl koolzaadolie
Zo maak je het:
- Verdeel de tarbotfilet in 8 stukken en leg ze op een schaal.
- Bestrooi ze met wat zout en laat 10-15 minuten staan.
- Verdeel de broccoli in kleine roosjes en spoel ze af met koud water. Schil de stronk en snij hem in stukjes van ongeveer 1-2 cm.
- Doe broccoli en doperwtjes in een grote, ondiepe pan met dikke bodem en voeg 50 ml water toe, boter, wat zout en versgemalen peper. Breng aan de kook en laat 1-2 minuten koken, tot de groenten beetgaar zijn.
- Voeg de gehalveerde kruisbessen toe, de grofgehakte munt en citroenrasp en –sap.
- Verwarm een pan en bak de tarbot in een beetje olie op hoog vuur ongeveer 1 minuut aan elke kant, tot de stukjes vis mooi bruin vanbuiten en nog sappig vanbinnen zijn.
- Schep de tarbot uit de pan, bestrooi met zout en versgemalen peper en serveer op een bord of in een schaal. Voeg broccoli en doperwtjes toe en gebruik het panvocht als saus.
- Garneer met wat verse muntblaadjes en dien de tarbot direct op met lekker brood en eventueel een groene salade.
De recepten komen uit Gone Fishing van Mikkel Karstad, uitgegeven door Aerial Media Company. Wil je nog meer recepten uit het boek ontdekken? Wel, dan heb je geluk! Want wij mogen 5 exemplaren van Gone Fishing weggeven. Waar hieronder je kans.
Win 1 van de 5 kookboeken ‘Gone Fishing’ t.w.v. € 29.95
Meer visrecepten:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier