3 veganistische recepten waar ook niet-veganisten dol op zijn

Hoera, het is World Vegan Day... De dag waarop we eens extra ons best mogen doen om een veganistisch gerecht op tafel te toveren. Sceptische gasten aan je tafel? Deze gerechten uit ‘Eat Vegan’ bewijzen dat veganistisch overheerlijk is, en geloof ons: zelfs de moeilijkste eters zullen er duimen en vingers bij aflikken.

Ovenschotel met boerenkool & prei

Ovenschotel met boerenkool & prei

Ovenschotel met boerenkool & prei

De romige saus, de boerenkool, de knoflook-broodtopping... Iedereen zal te porren zijn voor een tweede – of derde – portie van deze aan perfectie grenzende romige ovenschotel.

Voor 4 tot 6 personen

500 ml sojamelk

250 ml groentebouillon

½ ui, gepeld en gehalveerd

3 tenen knoflook, 1 gekneusd, 2 geperst

mespunt venkelzaad

2 verse laurierblaadjes

mespunt zwarte peperkorrels

handvol gehakte bladpeterselie (houd de steeltjes apart voor de bouillon)

4 grote stengels prei, in de lengte gehalveerd en in halve ringen van 1 cm dik gesneden (houd de donkergroene uiteinden apart voor de bouillon)

80 g plantaardige margarine, plus extra om in te vetten

olijfolie, om in te bakken

zout

1 flinke stronk boerenkool, stengels verwijderd, blad in grove stukken gescheurd

1 tl gehakte tijm

35 g tarwebloem

120 g geraspte veganistische kaas

1 el dijonmosterd

peper

oudbakken brood

  • Giet de sojamelk en bouillon in een middelgrote pan. Voeg de ui, gekneusde knoflookteen, venkelzaad, laurierblaadjes, peperkorrels, peterseliesteeltjes en donkergroene uiteinden van de prei toe. Breng aan de kook, haal de pan van het vuur en laat het sojamelkmengsel 15 minuten trekken. Giet het boven een kom door een zeef en gooi de opgevangen smaakmakers weg.
  • Verhit 1 eetlepel margarine en een scheutje olijfolie in een pan op halfhoog vuur. Voeg de prei met een snuf zout toe en bak hem tot hij zacht en glazig is.
  • Schep de prei uit de pan en zet hem opzij.
  • Breng een grote pan water aan de kook en voeg een flinke snuf zout toe.
  • Blancheer de boerenkool 3 tot 4 minuten, of tot hij zacht is maar nog wel mooi heldergroen is. Giet de boerenkool af en spoel hem onder koud stromend water af om het garingsproces te stoppen.
  • Verwarm de oven voor tot 180 °C en vet een grote ovenschaal (of eenpersoonsovenschaaltjes) in met wat margarine.
  • Smelt de rest van de margarine in een middelgrote pan op laag vuur. Voeg de tijm en de helft van de geperste knoflook toe, bak ze ongeveer 30 seconden en voeg de bloem toe. Roer goed tot er een roux ontstaat en bak vervolgens 1 minuut zodat de bloem zijn rauwe smaak verliest. Voeg vervolgens al roerend beetje bij beetje het sojamelkmengsel toe tot je een gladde saus hebt. Voeg de kaas en de mosterd toe en blijf roeren op laag vuur tot de kaas volledig is gesmolten. Breng de saus op smaak met zout en peper.
  • Maak de knoflook-broodtopping. Scheur het brood in kleine stukjes of maak er grof broodkruim van in een keukenmachine. Verhit een koekenpan op halfhoog vuur en giet er een flinke scheut olijfolie in. Voeg de rest van de geperste knoflook, gehakte peterselie, brood en een snuf zout toe en schep alles goed door de olie. Bak het op halfhoog vuur en blijf omscheppen tot het brood net een beetje goudbruin begint te worden. Haal de pan van het vuur en zet de topping opzij.
  • Roer de boerenkool en de prei goed door de saus. Giet de saus in de ovenschaal(tjes) en verdeel de knoflook-broodtopping erover. Bak de ovenschotel ongeveer 20 minuten in de oven tot hij bubbelt en goudbruin is.

Mexicaanse flan met specerijen

Mexicaanse flan met specerijen

Mexicaanse flan met specerijen

Dit bijzondere Mexicaanse dessert is best eenvoudig en toch is er nog nooit eerder een veganistische versie van gemaakt. Maar Shannon is bijna scheikundig te werk gegaan, zodat we je nu het recept kunnen geven van een fantastische, stevige flan met een perfecte textuur en precies genoeg specerijen. Laat je niet intimideren – volg gewoon de aanwijzingen en ontdek hoe lekker flan is.

Voor 4 tot 6 personen

750 ml sojamelk

1½ tl vanille-extract of -pasta

4 kruidnagels

6 venkelzaadjes

1 kaneelstokje

2 reepjes biologische sinaasappelschil, het witte deel verwijderd

50 g fijne kristalsuiker

1 takje tijm

snuf zout

¾ tl agar-agarpoeder (niet meer, niet minder – dit is geen goed moment om eigenwijs te zijn)

170 g zijden tofu

Karamel

170 g fijne kristalsuiker

snuf zout

60 ml water

Je kunt 1 grote flan of 4 tot 6 eenpersoonsporties maken.

  • Breng alle ingrediënten, behalve het agar-agarpoeder en de tofu, in een middelgrote pan aan de kook en giet het direct in een hittebestendige kom.
  • Zet het 30 minuten opzij, zodat de smaken zich kunnen ontwikkelen. Veeg de pan schoon voor later gebruik.
  • Maak de karamel. Verhit de suiker, het zout en 60 ml water in een brandschone kleine pan, zonder te roeren, op halfhoog vuur tot de suiker is opgelost. Laat de pan nog 8 tot 10 minuten op het vuur staan tot de karamel licht amberkleurig wordt. Verlies de karamel geen seconde uit het oog, want hij verbrandt voor je er erg in hebt! Giet de karamel in een vorm of vormpjes naar keuze en zet hem opzij. Wees gerust, hij wordt vanzelf hard.
  • Giet het sojamelkmengsel door een fijne zeef terug in de schoongeveegde pan en strooi het agar-agarpoeder erover. Breng het sojamelkmengsel op halfhoog vuur aan de kook, zet het vuur laag en laat al roerend ongeveer 3 minuten zachtjes koken tot het agar-agarpoeder volledig is opgelost. Zet het sojamelkmengsel opzij tot het iets is afgekoeld.
  • Mix in een blender de tofu en het sojamelkmengsel tot een gladde custard zonder klontjes. Om verzekerd te zijn van een volledig gladde custard, kun je hem na het mixen door een fijne zeef in een kom gieten. Door het mixen kan er een schuimlaagje op de custard ontstaan. Als je wilt dat de onderkant van je flan perfect gladde randen krijgt, dan kun je het schuimlaagje van de custard scheppen (dat doen wij in het restaurant ook, maar thuis neemt Shannon die moeite niet). Giet de custard over de gestolde karamel en dek hem af met plasticfolie.
  • Zet de flan minstens 2 uur in de koelkast zodat hij goed koud wordt. Om hem uit de vorm te halen, zet je hem eerst ongeveer 15 seconden in een met heet water gevulde gootsteen of kom, zodat de karamel iets zachter wordt. Spetter geen water op de flan! Leg een omgekeerde serveerschaal op de vorm en keer de vorm in één vlugge beweging, zodat de flan op de schaal terechtkomt. Wees niet bang, het is makkelijker dan het klinkt!

Pittig chorizogehakt

Pittig chorizogehakt

Pittig chorizogehakt

Dit chorizogehakt is ontzettend veelzijdig. Je kunt er empanada’s mee vullen en je kunt het als vleesvervanger toevoegen aan alle denkbare Mexicaanse en Spaanse gerechten. Het is perfect om je maaltijd wat ‘vleziger’ te maken. Een van de bestverkochte menu-items van Smith & Daughters was dit chorizogehakt gemengd door gebakken aardappels. Zo simpel en zo ontzettend lekker!

Voor 4 tot 6 personen

100 g sojabrokjes (sojagranulaat)

500 ml veganistische bouillon

80 ml olijfolie

1 kleine ui, fijngehakt

2 flinke tenen knoflook, geperst

1 tl chilivlokken

1 el pimentón (gerooktpaprikapoeder)

2 el mild paprikapoeder

1 tl venkelzaad

1 tl komijnpoeder

½ tl kaneel

1 tl gedroogde oregano

1 el tomatenpuree

125 g tomaten, uit blik of vers, gepureerd

2 el plantaardige margarine

  • Doe de sojabrokjes in een hittebestendige kom en giet er 375 ml hete bouillon bij. Zet de sojabrokjes opzij tot ze zacht zijn en alle bouillon hebben opgenomen.
  • Verhit de olijfolie in een pan op laag vuur. Bak de ui tot hij net bruin begint te worden en roer af en toe. Voeg de knoflook toe en bak 1 minuut mee. Voeg de specerijen en oregano toe en bak ze al roerend ongeveer 30 seconden mee. Doe de tomatenpuree en gepureerde tomaten erbij. Roer goed en laat het geheel ongeveer 5 minuten zachtjes koken.
  • Schep de geweekte sojabrokjes erdoor en giet de rest van de bouillon erbij. Zet het vuur halfhoog en laat het mengsel ongeveer 15 minuten zachtjes koken tot het een beetje begint aan te bakken en hier en daar knapperig is. Voeg de margarine toe en roer tot hij volledig is gesmolten.
  • Breng het chorizogehakt op smaak. Het mag best lekker zout zijn, dat is chorizo tenslotte ook.

Het recept van de burrito’s (zoals op de afbeelding hierboven) vind je op pagina 32 van het boek.

In het boek ‘Eat Vegan’ vind je deze en andere overheerlijke veganstische recepten.

Auteurs: Shannon Martinez & Mo Wyse – Uitgeverij Good Cook – € 24,95 – 208 pag.

Meer recepten:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content