3 makkelijke (echt!) recepten van Sergio Herman

Sergio Herman houdt het als hij thuis kookt graag simpel. Een filosofie waar wij ons hier op de redactie van Feeling volledig in kunnen vinden, zeker tijdens de feestdagen, wanneer we liever genieten van het eten en het gezelschap dan een hele avond in de keuken te staan. In zijn nieuwste boek, Simple Food, verklapt Sergio wat hij thuis zoal klaarmaakt, van nostalgische klassiekers tot zijn favorieten uit de Arabische keuken. Chef Lifestyle Nathalie Balsing selecteerde er haar drie favoriete recepten uit.

 

1. Linzensalade

Zodra het herfst wordt, denk ik aan linzen. De smaak en bite ervan vind ik uitzonderlijk. Ik gebruik ze daarom overal, maar vind ze vooral top in salades.

VOOR 4 PERSONEN

150 g gegaarde fijne zwarte linzen
150 g gegaarde fijne rode linzen
100 g gegaarde kikkererwten
200 g verbrokkelde fetakaas
2 dl biologische olijfolie
8 eetlepels cabernet sauvignonazijn
sap en rasp van 1 citroen
3 gepelde tomaten in blokjes gesneden
1 versnipperde zoete ui
1 bosje fijngehakte bladpeterselie
3 eetlepels granaatappelpitjes
1 komkommer in blokjes gesneden
2 eetlepels gehakte dille
1 theelepel harissa
1 eetlepel sojasaus
2 eetlepels gehakte groene olijven
2 eetlepels tahini
3 eetlepels gehakte munt
zwarte peper van de molen
fleur de sel

Meng alle ingrediënten samen in een mengkom en kruid met zwarte peper van de molen en fleur de sel. Doe in een schaal en werk af met wat granaatappelpitjes en plukjes dille.

2. Salade van bietjes

Wat ik ook kook, ik kan het nooit laten om altijd iets extra’s op tafel te zetten. Meestal zijn dat een of twee slaatjes. Deze met bietjes is relatief nieuw, want vroeger vond ik bietjes niet lekker. De geitenkaas doe ik erin voor Ellemieke, want het is de enige kaassoort die ze eet. Maar het resultaat is zeer smaakvol: dat aardse van de bietjes met het lactische smaakje van de geitenkaas… daar krijg ik nooit genoeg van.

VOOR 4 PERSONEN

4 kleine gegaarde rode bietjes
8 rauwe mini rode bietjes
1,5 dl basisvinaigrette
4 eetlepels bietensap
2 versneden lente-uitjes
50 g geroosterde pompoenpitten
50 g geroosterde zonnebloempitten
100 g geroosterde en gehakte walnoten
100 g geroosterde en gehakte amandelen
1 eetlepel gehakte dille
1 rode ui, in halve ringen gesneden
4 dl geitenyoghurt of Griekse yoghurt
rasp van 1 citroen
zwarte peper van de molen
zeezout
2 eetlepels biologische olijfolie
300 g geitenkaas (zacht-brokkelig)
100 g rodebietzuring
20 kleine blaadjes basilicum
Snij de gegaarde rode biet in partjes en snij de rauwe bieten in dunne plakjes. Hou het loof bij. Meng de basisvinaigrette met het bietensap. Meng de bieten, lente-ui, pitten, noten, dille en rode ui samen met de bietenvinaigrette. Breng de yoghurt op smaak met de citroenrasp, zwarte peper van de molen, zeezout en de olijfolie. Brokkel de geitenkaas over de bietensalade en werk af met de geitenyoghurt, rodebietzuring, de blaadjes basilicum en wat loof van de bietjes.

TIP — Bieten kun je voorgegaard kopen, maar het is stukken lekkerder om ze zelf te
poffen. Dat doe je door de bieten te wassen en daarna stuk voor stuk met wat olijfolie en
zeezout in aluminiumfolie te wikkelen en 1 uur in een voorverwarmde oven van 180°C te leggen.

3. Lamsgehaktballetjes met orzo

Bij bijna al mijn gerechten hoort een verhaal, maar bij deze lamsgehaktballetjes geldt:
hier moet je niet over lullen, die moet je gewoon maken.

VOOR 4 PERSONEN

lamsgehaktballetjes*
scheut olijfolie
1 teentje knoflook in plakjes gesneden
1 eetlepel gehakte verse salie
1 dl kippenfond
1 dl lamsjus of vleesjus
2 gepelde tomaten in brunoise gesneden
1 verse chilipeper
1 theelepel gemalen komijn
300 g gekookte orzo (Griekse pasta)
3 eetlepels zachte schapenkaas
1 eetlepel gehakte bladpeterselie
klontje gezouten boter
citroen
stuk pecorino

*Lamsgehaktballetjes

800 g lamsgehakt
2 takes tijm, de blaadjes geritst
2 teentjes geperste knoflook
1 versnipperde zoete ui
1 dl room
rasp van 1 citroen
1 theelepel gemalen komijn
1 ei
2 eetlepels panko

Meng alle ingrediënten goed samen en vorm balletjes. Bak de balletjes aan in olijfolie en voeg de knoflook en salie toe. Blus met de kippenfond en lamsjus en warm op. Voeg de tomaten, chilipeper en komijn toe en laat 4 à 5 minuutjes mee stoven. Voeg de Griekse pasta toe en warm op. Doe het grootste deel van de schapenkaas erbij en meng goed. Roer de bladpeterselie met een klontje gezouten boter onder het geheel. Werk af met rasp van 1 citroen, rasp van pecorino en nog wat schapenkaas.

TIP — Orzo is een pastasoort in de vorm van rijst. Het betekent letterlijk ‘gerst’ en wordt veel in de Italiaanse, Griekse en Arabische keukens gebruikt. Orzo doet het goed in soepen, maar is ook zeer lekker bij stoofgerechten, bijvoorbeeld in de plaats van couscous.

Sergio Herman, ‘Simple Food’, € 29,50, www.minestrone.be

 

 

 

 

 

 

Op zoek naar nog meer heerlijke recepten?

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content