3 desserts waarmee je scoort tijdens de feestdagen
Na het feestdiner komt misschien wel het allerleukste: natafelen met koffie en zoete zaligheden. Deze 3 heerlijke, zoete desserts zijn een (after)party op zich.
1. Misérables
VOOR 10 STUKS
VOOR DE AMANDELBISCUIT
• 8 eiwitten • 50 g kristalsuiker • 250 g poedersuiker • 250 g amandelpoeder • 25 g witte bloem • 25 g maïszetmeel
VOOR DE CRÈME AU BEURRE
• 200 g fijne suiker • 75 ml water • 3 hele eieren • 3 eierdooiers • 250 g ongezouten boter op kamertemperatuur • 2 à 3 eetlepels cacaopoeder
MAAK DE BISCUIT:
klop de eiwitten met de kristalsuiker stijf in een kom. Meng in een tweede kom de poedersuiker met het amandelpoeder, de bloem en het maïszetmeel. Spatel het opgeklopte eiwit voorzichtig door het amandelmengsel. Bekleed een rechthoekige bakplaat met bakpapier en giet het beslag erop. Strijk het glad met een paletmes en bak 20 minuten in een op 190°C voorverwarmde oven.
MAAK DE CRÈME AU BEURRE:
doe de suiker en het water in een pan met dikke bodem, breng het aan de kook op een laag vuurtje. Zodra het suikerwater begint te borrelen, neem je de pan van het vuur en zet hem in ijskoud water. Klop de hele eieren en de eierdooiers luchtig. Voeg al kloppend langzaam de suikersiroop toe en blijf kloppen tot het mengsel afkoelt. Voeg beetje bij beetje de boter toe en meng goed. Roer er dan het cacaopoeder door. Steek met een vormpje 20 rondjes uit het afgekoelde deeg. Bestrijk 10 ervan met een dikke laag crème au beurre en leg de andere 10 erop.
2. Espresso roomsoezen
VOOR ONGEVEER 15 STUKS
VOOR HET SOEZENBESLAG
• 2 eieren • 50 g boter in stukjes • 120 ml water • 2 g zout • 75 g bloem
VOOR HET ROOMGLAZUUR
• 200 g donkere chocolade 70% • 300 g boter op kamertemperatuur • 450 g poedersuiker • 150 g cacaopoeder • 2 eetlepels afgekoelde espresso • 1/2 theelepel vanille-extract
MAAK HET BESLAG:
verwarm de oven voor op 220°C en zet een rooster in het midden van de oven. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Klop de eieren los in een kom. Doe de boter, het water en het zout in een pan en laat alles op een laag vuur smelten en doorwarmen tot het pruttelt. Neem de pan van het vuur en voeg in één keer de bloem toe. Roer deze massa stevig met een houten lepel tot het beslag loslaat van de wanden en een bol vormt. Roer er een voor een de eieren door, telkens goed kloppend. Vul een spuitzak zonder spuitmond met het beslag en spuit bergjes beslag van 2 à 3 cm op het bakpapier. Laat een tussenruimte van 5 cm, want ze rijzen in de oven. Bak ze 10 min. in de oven en steek daarna een houten lepel tussen de ovendeur zodat die op een kier staat. Bak de soezen zo nog 5 min. verder. Haal ze uit de oven en laat ze volledig afkoelen op een rooster.
MAAK HET ROOMGLAZUUR:
laat de chocolade au bainmarie smelten. Klop de boter romig en voeg geleidelijk de poedersuiker en cacaopoeder toe. Voeg de gesmolten chocolade, de koffie en de vanille toe. Klop alles mooi luchtig. Snijd de soesjes een stukje open met een scherp mes en vul ze met het glazuur.
3. Mini-tulbandjes
VOOR ONGEVEER 20 STUKS
• 25 cl volle melk • 25 g boter • 1 vanillestokje • 50 g bloem • 125 g suiker • 1 ei + 1 eierdooier • 5 cl bruine rum
Breng de melk met de boter en de inhoud van het in de lengte doormidden gesneden en uitgeschraapte vanillestokje aan de kook. Neem van het vuur en laat lauw worden. Meng in een kom de bloem met de suiker. Maak een kuiltje in het midden en doe er het hele ei, de dooier en de rum in. Klop alles stevig met een garde. Giet de gezeefde melk erbij. Klop opnieuw stevig met een garde tot je een glad beslag krijgt. Verwarm de oven voor op 210°C. Vul de holtes van een speciale bakvorm voor mini-tulbandjes (kookwinkel) telkens tot 5 mm onder de rand met het beslag. Bak de tulbandjes 40 à 45 minuten in de oven. Haal de nog warme tulbandjes uit de vorm en laat ze afkoelen op een rooster. Serveer ze op kamertemperatuur.
Meer lekkers voor de feestdagen:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier