8 tips tegen vliegtuigkwaaltjes
De witte stranden op de Seychellen, het bruisende stadsleven in New York of avontuurlijk backpacken in Australië? Het klinkt allemaal erg verleidelijk, tot je beseft dat je acht uur of zelfs langer in een stoel gepropt wordt met huilende baby’s op de achtergrond. Oké, dat laatste is misschien wat overdreven, maar wie wordt er nu vrolijk van vliegtuigkwaaltjes als verstopte oren of slapende benen? Zet deze spelbrekers dus snel aan de kant en geniet optimaal van je get away dankzij onze acht tips! Have a lovely trip!
1. Geen Doornroosje
Dé reden waarom iedereen als het ware knock-out in slaap valt en vervolgens een fantastische snurkserenade brengt? It’s all about the pressure. Nee, dit is geen schaamteloze promotie voor ons Eurosonglied, maar er zit wel degelijk een wetenschappelijke uitleg aan vast. Door de lagere luchtdruk in de cabine, daalt je zuurstofniveau in je bloed enorm. Resultaat? Je valt als een echt doornroosje in slaap. Val je toch niet zo makkelijk in slaap op het vliegtuig, dan kan je dit trucje altijd eens proberen.
2. Stretch baby, stretch!
Uren stil zitten op een stoel doet geen wonderen. Dat kon je al lezen in ons artikel over wat een hele dag zitten met je achterwerk doet. Ook een vliegtuigstoel doet geen wonderen voor je lichaam. Als je namelijk een lange tijd stil zit, verzamelt er zich bloed in je benen en enkels. In het ergste geval kunnen er zich bloedklontertjes vormen, maar meestal krijg je gewoon opgezwollen enkels. Ons advies: loop een paar keer naar het toilet. Niet dat je er naar uit kijkt om in dit gezellige claustrofobische kamertje te vertoeven, maar je enkels zullen je dankbaar zijn.
3. Water solves everything
Drukkende hoofdpijn na nog geen twee uurtjes in de lucht te zweven? Slechts één mogelijke reden: dehydratatie. De luchtdruk in de cabine droogt je huid namelijk langzaam uit, wat resulteert in duizeligheid, een droge mond en hoofdpijn. Roep dus regelmatig de cabincrew to the rescue voor de nodige hydratatie. Of koop voor je het vliegtuig opstapt een voorraad water aan je gate.
4. Desinfecteer als een gek
Smetvrees? Op het vliegtuig voortaan wel. Tijdens je vlucht heb je namelijk 20% meer kans om een verkoudheid op te lopen terwijl je met je beide voetjes op de grond zou staan. Niet echt een verrassing als je weet dat je bijna op de schoot van je buur zit. Ook de uitklaptafeltjes bevatten enorm veel bacteriën. Voorzie je handbagage dus van voldoende desinfecterende doekjes om die verkoudheid voor te zijn.
5. Comfy outfits
Opgeblazen gevoel? Op het eerste zicht lijkt het alsof je te veel gedronken hebt, maar wederom ligt de schuld bij de luchtdruk. Om dit probleempje eenvoudig op te lossen, zeg je best nee tegen koolzuurhoudende dranken en haal je je meest comfortable outfit uit de kast.
6. Kauwgomballen blazen als de beste
Door de wisselende luchtdruk tijdens het stijgen en dalen, heb je al snel last van verstopte oren. Ben je wat kauwgom vergeten? Probeer dan subtiel wat te gapen of langzaam te ademen terwijl je je neus dicht houdt.
7. Zet je klok juist
Als je in verschillende tijdzones reist, is er vaak geen ontkomen aan. Vroeg of laat heb je last van de beruchte jetlag. Je hebt last van slaapproblemen en je spijsvertering raakt vaak in de war. Om je lichaam alvast te laten wennen aan de nieuwe tijdzone, helpt het vaak om je klok voor het opstijgen al op de nieuwe plaatselijke tijd te zetten.
8. Negeer de vermoeidheid
Probeer meteen in het nieuwe ritme te komen eens je je nieuwe bestemming bereikt hebt. Wandel meteen in de frisse buitenlucht want zonlicht remt namelijk tijdelijk de productie van het natuurlijke hormoon melatonine. Je krijgt hierdoor minder snel een slaperig gevoel en je zal je vermoeidheid sneller de baas zijn.
Heb je last van vliegangst? Check dan zeker ook hier even de 5 tips van piloot en vliegangstcoach Bart Boeckxstaens.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier