Daarom maakt een gelukkige partner je gezonder
Van een gelukkige partner word je niet alleen zelf gelukkig, het is ook goed voor je gezondheid. Dat blijkt uit een onderzoek gevoerd aan Michigan State University.
Mensen die gelukkiger zijn, zijn meestal ook gezonder, dat is al lang bekend. Wanneer mensen gelukkig zijn, zijn ze actiever en minder geneigd om zichzelf op te vrolijken met zoete of vettige snacks. Lang leve optimisme dus!
Maar er is meer. Een nieuwe studie toont aan dat partners van mensen die gelukkig zijn óók gezonder zijn, dan mensen met ongelukkige partners. 2000 heteroseksuele koppels namen deel aan het onderzoek dat zes jaar in beslag nam. Degenen die aangaven dat hun partner gelukkig is, voelden zich ook beter in het algemeen.
Resultaten
Mensen getrouwd met een gelukkige partner hebben 34% meer kans om gezond te zijn, dan mensen die getrouwd of samen zijn met een minder vrolijke persoon. Is je partner of iemand anders in je omgeving eerder negatief? Dan lees je hier hoe je er mee omgaat.
“Er zijn significante verschillen tussen de gelukkige en ongelukkige partners. De deelnemers met vrolijke partners gaven een betere gezondheid en minder fysieke ongemakken aan. Bovendien hebben ze meer beweging dan de deelnemers met negatief ingestelde partners”, staat te lezen in de studie. “Enkel chronische condities werden niet als minder erg ervaren door mensen met een positieve partner.”
Er was geen onderscheid tussen geslacht, de resultaten gelden zowel voor mannen als vrouwen.
Waarom een gelukkige partner je gezond maakt
Een gelukkige partner maakt ons dus gezond. Maar waarom is dat eigenlijk? De onderzoekers hebben een aantal mogelijke verklaringen.
1. Gelukkig = zorgzamer
Een gelukkige partner zorgt beter voor je. Hij/zij heeft meer kans om over de nodige emotionele energie te beschikken om te zorgen dat zijn/haar partner zich goed voelt. Is je partner een positief ingesteld persoon? Dan zal hij je bijvoorbeeld in de gaten houden of je je medicatie genomen hebt en voor je zorgen wanneer je ziek bent.
2. Positieve mensen kijken naar langetermijnvoordelen
Ik kan nu genieten van een heerlijk stuk taart, enkele glazen wijn en een sigaretje. Maar op lange termijn is het beter dat ik evenwichtig eet, niet te veel alcohol drink en stante pede stop met roken. Positieve mensen zullen eerder die tweede gedachte hebben, omdat ze naar de langetermijnvoordelen kijken. Daarom eten ze gezonder, doen ze meer aan sport, slapen ze regelmatig en maken ze plannen. En als partner ben je natuurlijk meer geneigd om mee te doen. “Gelukkige partners sleuren hun man/vrouw uit bed om samen te gaan sporten, en ze moedigen aan om gezond te eten”, zegt Bill Chopik, een van de onderzoekers. Zelf geen sportief type? Wandelen doet al veel, hier lees je wat elke dag een half uurtje wandelen doet met je lichaam.
3. Gelukkig maakt gelukkig
Optimisme is besmettelijk. Optimisten maken het leven van hun partners gemakkelijker. Als je een negatief ingestelde partner hebt, ervaar je meer stress. Je vraagt je onbewust namelijk altijd af: ‘is hij wel tevreden?’. Bovendien kan het vermoeiend zijn om ze telkens proberen op te vrolijken en de druk te voelen om ze niet op hun tenen te trappen. Heb jij stress? Misschien wel zonder dat je het weet, hier lees je 6 signalen.
Je kunt natuurlijk proberen een ‘gelukkige’ partner te vinden. Maar let wel op, de stress die je ervaart om uit te zoeken hoe je je partner gelukkig maakt, kan al de positieve effecten van een gelukkige partner ongedaan maken. “Een gelukkige relatie is een van de belangrijkste factoren van geluk”, zegt Chopik. “Je kunt je dus beter niet de hele tijd afvragen wat je partner gelukkig zou maken, maar samen ontdekken wat jullie goed is voor jullie relatie.” Graag wat tips? Hier vind je er 9 van experten.
Meer artikels over welzijn & relaties:
- Op deze leeftijd zijn we het gelukkigst
- Daarom is samen series kijken goed voor je relatie
- Studie onthult het geheim voor een blijvend passioneel seksleven
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier