7 problemen waar ieder koppel mee krijgt te maken

In het begin van een relatie is fladderen de vlinders nog jolig en kun je niet genoeg krijgen van elkaar. Maar na een tijdje maken jullie ook wel eens ruzie. Relatietherapeuten geven de 7 vaakst voorkomende problemen, en hun oplossingen.

In het begin van je relatie is meestal alles prima. Maar na een tijdje kunnen kleine ergernissen de kop op steken.

1. Je komt er achter dat je partner niet je alles is

We verwachten veel van onze partners. Ze zijn onze soulmates, onze beste vrienden, ons klankbord, ze geven ons advies over onze carrière en financiën. Daarnaast zijn ze onze seksuele partners en de ouders van onze kinderen. “De waarheid is echter dat het bijna onmogelijk is voor 1 persoon om al die rollen te vervullen”, zegt relatietherapeut Angela Skurtu. “Deze noden kunnen door verschillende personen ingevuld worden, waaronder jezelf. Ben je bijvoorbeeld zelf een extravert type, maar getrouwd met een introverte persoon? Dan heb je waarschijnlijk enkele extra vrienden nodig om dingen mee te doen. Uiteraard kun je ook samen uitgaan. Maar je moet een andere manier vinden om je nood aan extraversie te vervullen.

Ontdek hier welke vervelende eigenschap eigenlijk het teken is van een goede relatie

2. De seks is niet altijd stomend

Wees voorbereid dat er een periode zal zijn waarop je minder seks hebt. Of het nu ligt aan veranderingen in je libido, agenda’s die niet overeenkomen tot het te druk hebben, slaapkameractie zal op een punt minderen. Therapeuten raden aan om elkaar te blijven aanraken, zelfs al is het niet op een seksuele manier. “Het gebrek aan intimiteit komt vaak voort uit andere problemen. Koppels moeten seks loslaten als ultieme doel, en gewoon elkaars hand vasthouden, kussen of elkaar een massage geven. Hoe meer je elkaar behandelt als vrienden, en de tijd neemt om elkaar te kennen op alle manieren, hoe meer kans je hebt om de vonk terug te vinden”, zegt Andrea Wachter.

 Wil je graag tips om jullie libido samen een boost te geven? Die vind je hier.

3. Je smartphone staat tussen jou en je partner

Wanneer je elkaar net leert kennen is je smartphone een geschenk. Je stuurt sms’jes in het midden van de nacht, al dan niet met schattige hartvormige emoji’s. Maar hoe hoe langer je samen bent, hoe meer je smartphone in de weg staat van een connectie als koppel. “In onze snelle, elektronische cultuur is het gemakkelijk om de connectie te verliezen die we tijdens het daten hebben. Een tip: Bewijs aan je partner dat je ‘echte connectie’ belangrijk vindt door je gsm een hele avond weg te leggen en een goed gesprek te hebben. Focus echt op wat je partner zegt, onthoud dat als hij het belangrijk vindt om te delen met jou, hij het ook verdient dat je luistert met onverdeelde aandacht.

Tijd voor een digitale detox? Hier lees je er meer over.

4. Monogamie blijkt een uitdaging

Je wilt je partner voor jou alleen. En uiteraard ben je in het begin van je relatie rotsvast overtuigd dat jij nooit een scheve schaats zou rijden. Maar trouw blijven vergt werk. Je wordt onvermijdbaar aangetrokken tot andere mensen, en je zal je afvragen of je er juist aan doet, om te kiezen voor deze ene partner. De kans is relatief groot dat een van jullie twee verleid wordt tot een emotionele of fysieke affaire. “Ontrouw komt vaker voor dan je denkt”, zegt Stepahnie Buehle, psychologe en relatiethereapeute. “Belangrijk, ook al is monogaam zijn moeilijk, het is zeker de moeite waard voor jou en je partner. Heb een goed gesprek over monogamie, want het is niet gemakkelijk, en waarschijnlijk onnatuurlijk. Maar iedere ochtend met een auto naar je werk rijden is ook onnatuurlijk, toch doen we het ook.”

Lees hier de getuigenis van Erik, die van zijn vrouw houdt, maar haar toch bedriegt.

5. Geld komt tussen jullie in te staan

Geld maakt niet gelukkig’, wordt wel eens gezegd. Maar het is verdorie toch handig als je een dak boven je hoofd hebt en kunt eten. Maar uiteraard heeft iedereen een andere manier om geld te beheren en spenderen. Een huis kopen, trouwen, kinderen... “Je moeten samen heel wat financiële beslissingen nemen”, zegt Amanda Deverich, huwelijks- en familietherapeut. “Financiële stress is vaak een oorzaak van depressie bij mannen. Depressie maakt het dan weer moeilijker voor koppels om problemen op te lossen.” Ze geeft de volgende tips: “Pak financiële problemen samen aan als ze komen, zo vermijd je geldgerelateerde stress. Pak je het niet samen aan? Dan is één partner verantwoordelijk voor het geld, en dat zorgt voor wrevel en afstand. Bovendien lijkt dan één persoon schuldig als er problemen zijn.

Ontdek hier welke geldvragen ieder koppel zich best stelt

6. Je partner heeft slechte gewoontes

Iedereen heeft ze, jij ook, en je partner ook. Slechte gewoontes. De eerste keer werd je zot, toen hij zijn sokken naast de wasmand gooide in plaats van er in. In een ideale wereld zou je het een keertje vriendelijk zeggen, en zou hij vanaf dan nooit meer zijn kousen op de verkeerde plaats gooien. Maar je leeft heleaas niet in de ideale wereld. “Van iemand houden betekent ook zijn slechte gewoonten accepteren”, zegt Buehler.

Wil je het leuk houden in de slaapkamer? Stop dan toch best met deze slaapkamersgewoontes. 

7. Niet al de eisen op je ‘relatie-lijstje’ worden vervuld

Je startte aan een relatie met dromen en doelen. ‘Je zou nooit meer dan 3 nachten alleen spenderen, zou elkaars zinnen gewoon kunnen aanvullen en zou iedere ruzie simpelweg oplossen met een glimlach of een stomende vrijpartij‘. “Doelen zijn goed, maar sommige verwachtigen zullen nooit worden ingevuld”, vertelt Laurel Steinberg, seks– en relatietherapeut en adjunct professor aan de universiteit van Colombia. “Bekijk het positief, sommige doelstellingen worden wel behaald. Zie het gewoon als dingen die je wilt, en niet dingen die je nodig hebt. Zo voorkom je teleurstellingen.” En weet uiteraard dat dit omgekeerd ook geld, en voor iedereen.

Meer over relaties:

 

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content