5 slechte relatiegewoontes die de romantiek doden
Natuurlijk zie je je partner doodgraag. Maar na een tijdje maakt romantiek al eens plaats voor sleur. Bepaalde gewoontes dragen daar toe bij. Wil jij die romantiek behouden? Stop dan maar meteen met deze slechte gewoontes.
Wil jij die vlinders terug voelen fladderen? Hier lees je hoe je terug verliefd wordt op je partner volgens de wetenschap.
1. Een gebrek aan enthousiasme
Niets is zo leuk als een enthousiaste partner die oprecht blij is met de kleine successen die we boeken. Hoe we daarop reageren, maakt een groot verschil in het succes van onze relatie op lange termijn. Relatie-expert John Gottman deed een onderzoek waarbij hij 130 pasgetrouwde koppels hun reacties bekeek als één van de twee de aandacht van de andere trok door kleine interacties (bv. Kijk wat een mooie vogel). Dit soort interacties gebeurt de hele tijd, en de reactie daarop is veelbepalend. Zo kan een partner enthousiast reageren en bevestigen, gewoon wegdraaien of kort reageren: ‘ik ben nu bezig met andere dingen’. Die kleine interacties lijken misschien niet belangrijk, maar dat zijn ze wel. Want toen Gottman 6 jaar later een opvolging deed, bleek dat slechts 33% van de gescheiden personen diegenen waren die enthousiast reageerden en bevestigden. 87% van degenen die dezelfde reactie hadden waren nog gelukkig samen. Ben jij wel eens negatief tegen je partner of negeer je hem regelmatig? Dan stop je daar dus maar best meteen mee!
Lees wat ook dé doodsteek is voor je relatie
2. Te materialistisch zijn
Zijn jij en je partner altijd aan het sparen voor een dure nieuwe auto of die peperdure designersofa? Het zou een slecht teken kunnen zijn. In 2011 werd er een studie gepubliceerd in the Journal of Couple & Relationship Therapy. In die studie werden 1.700 koppels ondervraagd over hun relatie en hun uitgaven. Wat bleek? Er was een duidelijke relatie tussen materialisme en ongelukkige huwelijken. Degenen die veel materialistischer waren, waren minder gelukkig in hun huwelijk. Zelfs als die materialistische doelen gezamenlijk waren.
Lees hier welke dingen je nooit mag doen tijdens een ruzie met je partner
3. Onenigheid over gezamenlijke huishoudelijke taken
Het is algemeen geweten dat huishoudelijke taken een serieuze bron van frustratie kunnen zijn binnen een huwelijk. Opmerkelijk hoe snel een een toiletbril die omhoog blijft of borden in de wasbak kunnen leiden tot zware ruzies. Uit een studie van 2007 blijkt zelfs dat een goede verdeling van huishoudelijke taken in de top 3 staat van indicatoren voor een goed huwelijk (samen met trouw en goede seks). Opvallend: het gaat niet zozeer om wie die taken uitvoert, maar wel om een goed systeem dat voor beide partners werkt. Praat dus met elkaar en zorg samen voor een goed systeem waarin taken verdeeld worden. Het zal je miserie besparen.
Ontdek hier waarom koppels in een ongelukkige relatie blijven
4. Te veel tijd op je telefoon spenderen
Even Whatssapp checken, nog snel even een foto liken op Instagram en daarna even bekijken wat er op Facebook gebeurt. We zijn verslaafd aan onze smartphone. Herkenbaar? Het is niet alleen vermoeiend voor jezelf, maar ook je relatie lijdt eronder. Geef toe, niets zo irritant als een partner die tijdens een gesprek doodleuk op zijn smartphone zit te scrollen. En er is zelfs meer, want het kan de intimiteit uit jullie relatie blazen. Vorig jaar nog werd er een studie gepubliceerd in Psychology of Popular Media Culture, waaruit bleek dat een smartphone vaak als ‘het derde wiel’ van de relatie wordt gezien. 75% van de vrouwelijke deelnemers gaf aan dat het de tijd samen aanzienlijk vermindert. Een kwart van de vrouwen zeiden geërgerd te zijn als hun partner sms’jes verstuurde tijdens een belangrijk gesprek.
Lees hier dé 9 dingen die nog erger zijn voor je relatie dan bedrog
5. Slaapgerelateerde frustraties
Dat een slaaptekort gevaarlijk is voor je gezondheid weet je natuurlijk wel. Maar uit een studie van 2013, uitgevoerd door de universiteit van Caloifornia, blijkt dat er een verband is tussen onvoldoende slaap en een gebrek aan appreciatie en dankbaarheid tussen koppels in een langdurige relatie. Meer dan 60 koppels moesten probleemoplossende taken uitvoeren, ze moesten slaapdagboeken bijhouden en noteren hoe ze hun partner waardeerden. Partners die slecht hadden geslapen waren meer geneigd hun partner egoïstisch te noemen. Bovendien voelen ze zich zelf minder geapprecieerd als ze zelf slecht sliepen óf hun partner slecht geslapen had. Een extra reden dus, om tijd te maken voor een goede nachtrust.
Meer over relaties & seks:
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier