5 dingen die gebeuren met je lichaam als je verliefd bent

Vlinders in je buik, een beetje stress en minder honger? Jij bent waarschijnlijk verliefd. De symptomen ken je ongetwijfeld, maar wat gebeurt er nu echt met je lichaam als je verliefd bent. 5 wetenschappelijk bewezen feiten op een rijtje.

1. Je hormonen slaan op hol

Wist je dat liefde verslavend is? Dat heeft allemaal te maken met je hormonen die helemaal op hol slaan. Dat blijkt uit een studie aan Rutgers University. Net zoals drugs, kan verliefdheid je euforisch maken. Onder andere dopamine, oxytocine en adrenaline zijn hiervoor verantwoordelijk. Adrenaline zorgt dan weer voor de typische verhoogde hartslag, blozende wangen en zweethanden.

Lees ook: 6 tips om écht verliefd te blijven

2. Je libido stijgt

In een lange relatie kan je libido al eens een knakje krijgen. Maar helemaal in het begin hebben jullie moeite van elkaar af te blijven, en draait je lichaam op volle toeren. ‘All day, everyday’, is het motto van verliefde koppeltjes. En het zou je ook nog eens avontuurlijker maken, en zin geven om nieuwe dingen te proberen. Maar vermoeidheid, kinderen, stress,... kunnen na je verliefdheid zorgen voor minder zin. In een studie uit The Journal of Sex & Marital Therapy blijkt dat mannen hun libido gemiddeld gelijk blijft, maar dat vrouwen telkens een beetje minder seks willen, naarmate de relatie langer voortduurt. Geniet er dus extra van tijdens die eerste periode, en werk daarna samen aan jullie libido.

Lees ook: Zo vaak zou je seks moeten hebben volgens therapeuten

3. Je bent bezorgder

Liefde werkt als een soort verslaving. “Wanneer je gescheiden bent van je partner voor een korte of langere periodes, reageren we als een drugsverslaafde die afkickverschijnselen heeft”, zegt Serena Goldstein, neuroloog in New York. “Er komt een hormoon vrij dat stress veroorzaakt als we weg zijn van onze partner. Je bent bezorgd om je partner en het kan zelfs angstgevoelens en depressies veroorzaken. Mensen in een langeafstandsrelatie moeten leren omgaan met dit gevoel.” Door te kussen en te knuffelen als je verliefd bent, heb je dan weer minder stress.

Lees ook: Wanneer een langeafstandsrelatie kunst wordt

4. Je idealiseert

Als je je partner ontmoet, geef je het best van jezelf. Dat doet hij/zij natuurlijk ook. En jij ziet alleen de positieve eigenschappen. Je vindt dat je geliefde perfect bij je past, de knapste is en een waanzinnig goed gevoel voor humor heeft. Later, als verliefdheid plaats maakt voor liefde, ontdek je dat je nieuwe partner toch niet helemaal perfect is. Volgens een studie aan de Universiteit van Waterloo is dit helemaal niet zo erg. Uit het onderzoek blijkt dat mensen die hun partner idealiseren, gelukkiger zijn in hun relatie.

Lees ook: 5 redenen waarom samen wandelen zo goed is voor je relatie

5. Je kunt bijkomen

Al die voordelen, het zou te mooi zijn om waar te zijn. Er is ook een keerzijde aan de medaille. Wanneer je in een gelukkige relatie zit, kom je meestal enkele kilo’s bij (zeker als jullie gaan samenwonen of trouwen). Dat blijkt uit een studie van 2012 in ‘The Journal of Obesity’. Dat hoeft niet perse een probleem te zijn, lees hier waarom.

Meer over verliefdheid & relaties:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier

Partner Content

Gesponsorde content