Tips van een expert: heb jij een flamingobaas?
In haar boek ‘Het ministerie van Werkplezier’ toont Ilse Ceulemans hoe het komt dat je soms na een lang werkdag met een leeg gevoel naar huis keert. Met de nodige humor en scherpte fileert ze de vreemde gewoontes op en rond het kantooreiland. Ze legt ook uit wat je eraan kunt doen. Exclusief voor Feeling geeft ze drie dagen tips, en laat ze je kennismaken met vreemde vogels op de werkvloer: de flamingobaas, de zeemeeuwmanager en de struisvogelflexwerker. Vandaag maak je kennis met de flamingobaas.
Lees ook: Heb ik een flamingobaas? En wat doe ik eraan?
Heb jij een flamingobaas?
Een flamingobaas is een baas die niet openstaat voor nieuwe ideeën.
Hoe herken je de flamingobaas?
Kijk naar flamingo’s. Ze staan onbeweeglijk, met één poot opgetrokken, stokstijf te staan te midden van al het moois rondom hen: de zee, de zon, de palmbomen. Geen roze pluim aan hun lijf die eraan denkt om een keer lekker te gaan springen en zot te doen in de golven. Ze bewegen niet mee op de golven van het eilandleven.
Een flamingobaas doet net hetzelfde. Zoals een flamingo stil naar de einder staart, zo ziet een flamingobaas alleen maar de jaarcijfers aan het einde van het jaar. Een gewaagd, nieuw idee heeft bij hem geen schijn van kans. Hij is ongevoelig voor de nieuwe wind, zoals de flamingo ook niet beweegt bij een forse tropische bries.
Elk bedrijf heeft wel ergens een flamingobaas zitten. Meer nog, haast elke meeting heeft een flamingo. Die keurt nieuwe ideeën af en zegt: ‘Het is goed zoals het is. Laten we geen risico’s nemen. En trouwens, uw idee komt bij mij erg vergezocht over.’
Flamingobazen zijn bang om te vallen. Logisch, ze staan maar op één poot.
Soms lijkt het alsof je hier helemaal niet tegen opgewassen bent. Je bergt je nieuwe ideeën op, verzandt in routine en je gaat moe naar huis. Maar dat hoeft helemaal niet. Flamingobazen vragen alleen een specifieke aanpak.
Wat doe je eraan?
* Tip 1: Eenvoudig, maar doeltreffend: verenig je met andere collega’s, dat maakt je sterker om je idee te verdedigen.
* Tip 2: Brainstorm op komst? Voer een systeem in met een gele kaart zoals bij het voetbal, die je uitdeelt als er creativicide (de neiging ideeën te kelderen) heerst.
* Tip 3: Je idee blijven herhalen tot de baas het zo vaak heeft gehoord dat hij denkt dat het zijn idee is.
Het Ministerie van Werkplezier, Ilse Ceulemans en Serge Ornelis, Uitgeverij Manteau, € 19,90.
Wil je nog meer tips lezen van experten?
- Tips van een expert: niet harder, maar slimmer
- Tips van een expert: zo blijf je in touch met je lichaam
- Tips van een expert: zo leg je minder druk op jezelf